От САЩ у нас дошли над 180 млн. куб. м втечнен газ за 2019-а

Участваме с 20% в проектната компания за терминал до Александруполис
61
От САЩ у нас дошли над 180 млн. куб. м втечнен газ за 2019-а
Снимка: Правителствена пресслужба

Диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа са обсъдили премиерът Бойко Борисов и посланикът на САЩ в Гърция Джефри Пиат.

Разговорът се е състоял в рамките на Четвъртата среща на върха в Солун.

Още по темата
Борисов е припомнил постигнатия напредък по изграждането на газовата връзка Гърция-България, която е от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност в региона.

Премиерът акцентирал и върху извършените от началото на 2019 г. до момента доставки на втечнен природен газ за българския пазар - 396 млн. куб. метра, в това число 182 млн. куб. метра газ с произход САЩ, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът и посланикът обсъдили и участието на България като акционер в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ до Александруполис, Гърция.

Българската страна е взела решение да участва с 20% в капитала на проектната компания. В момента "Булгаргаз" прави анализ за количествата втечнен природен газ, които предстои да резервира в рамките на втората обвързваща фаза на пазарния тест.

В хода на разговора е била дадена висока оценка за сътрудничеството между България и САЩ в областта на сигурността и отбраната като партньори в НАТО.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Логистично оскъпен газ от нашите приятели хамериканците. Който са убивали нашите баби и дядовци и прабаби и прадядовци с бомбите си. Не съм русофил, но руския газ е по-евтин. Ама то като си евроатлантическа ***, трудно е да го зацепиш това. Същото е и с американските трошки, които шкембе войвода закупи с нашите пари.Има два начина да си иде едно управление. Нека всеки, който има пипе, да се сети кой е втория.
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Загубили сме транзит на газ за Гърция за180 млн. куб.м.
42
2
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
значи парното тази година ще бъде почти без пари така ли да го разбирам
41
8
 
11
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Три пъти по-скъпа и четири пъти по-некачествена ! Ние сме роби на USA!!!
40
7
 
9
 
! Отговори
яверт преди 4 години
До Това коетоТова една жена ли Ви го каза или сам си вярваш на измишльотините. Първо Газта за този терминал е течна не газообразна. Второ цената на газът е в единици $/MMBtu не в рубли , на каквото ти падне. Трето доставката на тези терминали може да е от цял свят не само американска и цената е международна. В момент Американската се доставя в Европа на 2.25 до 3.5 $/MMBtu. Руската цена за ноември е 5.06 $/MMBtu. Моля проверявайте в Интернет преди да пишите глупости.
39
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако това е вярно, Борисов е меко казано за затвор... Държавата пари за здраве, пенсии и образование няма, той скъп газ купува... Това е престъпление. Парите да се удържат от заплатите на министерски съвет.
38
9
 
24
 
! Отговори
Това което преди 4 години
хунтата на *** не ви казва е колко струва "демократичната" Американска газаз ще ви кажа: струва 1600$ за 1000 кубика !!!за сравнение: Руската ни струва около 420$ за 1000 кубика, а ако бяхме направили Южен Поток щеше да ни струва 280$ за 1000 кубикаето за това цената на парното скочи - поробителя иска повече пари от покорена България и това за капак на 2-та МИЛИАРДА ДОЛАРА дето ни изрекетираха за тези 8 бръкми дето и 100 милиона не струват !!!ето ви я "демокрацията" стадо овче Българ
37
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Представяте ли си колко сме се бръкнали за тоя супер скъп втечнен газ. Луд умора няма, дето се вика. Пък и не е като да сме независими, ако ще и един танкер с л.на да ни докарат, ще трябва да го купим и да обясняваме колко добре сме си диверсифицирали тоалетната.
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо цената я няма?
35
5
 
14
 
! Отговори
Цената се крие преди 4 години
Щом цената на краварската газ се крие, значи и по-висока, и то доста от тази по тръбопровода от Русия! Ясно!!!
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пинокио номер две!
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само на мен ли ми се струва, но май носът му е пораснал с един инч?
32
8
 
13
 
! Отговори
До 39 преди 4 години
Освен интерент какво друго американско ползваш ,г-н хамериканецо?Въпроса не е ,защо е американски ,а не е руски,а смисъла е :Защо се купува газ от САЩ който е по-скъп от руският аз и защо трябва да плащаме 2 пъти по скъп газ от руският? Това е ,ако си рабрал-разбрал,ако -не.............. .
31
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е голяма лъжа. Реално Гърция получава американски газ и намалява потреблението на руски газ. Този руски газ го ползва България.
30
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много разгневени проруски тролови с хибридни никове неотговарящи на природата им като "българин" вместо "руснак" или "русофил". Свиквайте господа руски *** Америка идва вместо Русия, както свикнахте с американския интернет и не се сещате да плюете по него така ще свикнете и с американския втечнен природен газ.
29
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
аз го видях - наистина течен е
28
10
 
20
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Като качество руската газ има много по-добри технически параметри. Това, че за да угодим на задокеанските окупатори купуваме нещо скъпо от тях и с по-лоши параметри - това е за сметка на нас българите. Но пък в замяна САЩ ще отворят още 5-6 кол центъра за обслужващия им персонал в България.
27
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руската газ била скъпа и затова купуваме американска още по-скъпа. Да, ама е американска, а и някой има полза от това, макар и на гърба на народа.
26
8
 
27
 
! Отговори
До 32 преди 4 години
Америганската газ излиза средно с 30% по-скъпо на пристанище в Испания. На пристанище в Гърция ще е повече. Като се платят и разходите за любимия на Тиквата конектор, плюс печалбата за гърците, нищо чудно цената на кубик за нас да е излязла с 50% по-висока от средно-европейската цена.Купили са го, набутват го тука, вероятно на държавни предприятия. Какво следва? Трябва някой да го плаща иначе цялата далавера е безсмислена. Почти същата далавера като със самолетите - гювеч за "началниците".
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Daritkova i Ananiev da pokajat na bg geografskata sinoptichna karta broia na bolnichnite dni v vseko naseleno miasto v rbg sravnitelna tablica ot poslednite 10 godini. Togava ste stane iasno v koi bg oblasti ima 50 procenta narastvane na bolnichnite dni i noviat zakon ste se otnasia samo za tesi bg sela i gradove. Kakto i broia na horata, koito redovno plastat zdravni vnoski bez da vzemat bolnichni dni, do chislata na obstia broi potrebiteli na zdravni uslugi i bolnichni dni. :-)))