Радев: Света гора консолидира православната общност

Президентът ще участва в празника на българския манастир
15 ное 2019 18:10, Анисия Иванова
20
Радев: Света гора консолидира православната общност
Снимка: Президентството

Света гора векове наред има своето благотворно влияние в православната общност и се надявам, че връзките й с България ще продължат да се развиват и задълбочават. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща днес с протоепистата йеромонах Стефан и духовното ръководство на Света гора – Свещеният Кинотис, съставен от представители на всеки от 20-те православни манастира.

Българският президент е на посещение в Света гора за участие в празника на българския православен манастир „Св. Великомъченик Георги Зограф“ – 16 ноември, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев разгледа административния център Карея и подчерта, че Света гора е място, наситено с история, в което православните народи имат свои представители, живеещи в мир и хармония, основани на единната история и православната вяра.

"Българските владетели, както и владетелите на други православни държави, са давали своя принос в създаването, укрепването и поддържането на светогорските манастири“, посочи държавният глава. От своя страна представителите на манастирските братства в най-тежките за православните народи времена са извършвали своята просветителска и апостолска мисия, подкрепяйки с вяра, слово и дело своите православни братя.

По думите на президента повече от хилядолетното съществуване на Света гора като консолидирана православна общност се дължи на хармоничното съчетаване на управленска автономия на всеки от манастирите с правила за координация и обединяване около общи решения, ползотворни за цялото православно християнство в Югоизточна Европа.

Протоепистата йеромонах Стефан и представителите на Свещения Кинотис посрещнаха тържествено Румен Радев като държавен глава на православна България пред централната църква „Св. Богородица“ в Карея. Протоепистата йеромонах Стефан подчерта дълбоките исторически и духовни връзки на Света гора с България, както и приноса на многото български духовници и мъченици за православната вяра, живели, учили и творили в Света гора, допринасяйки за общото ни духовно наследство.

Те са "онова духовно кандило, което българският народ държи запалено пред лицето на Света Богородица“, заяви йеромонах Стефан. Той изрази увереност, че силната духовна връзка със страната ни ще продължи да се задълбочава и в бъдеще, а православната вяра в България ще се пази и развива с помощта на Света Богородица.

Посещението на президента Румен Радев в Света гора продължава с посещение на българската духовна и национална светиня – православният  манастир „Св. Великомъченик Георги Зограф“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Чоки... преди 4 години
Вторият поп,от дясно на Радев е Деса.Маскирана .Само да е и тя там.
13
1
 
9
 
! Отговори
Диагноза преди 4 години
Какъв цирк ! Комунистът Радеф сред брадатите руски агенти от Синода !!! Колко показателно е състоянието му ! Колко жалка фигура на прецедент си имаме ! Дори смешният Плевнелиев не беше толкова жалък !
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как може за тилкова време да не се отучи да стои като ***, тоя *** ...
11
1
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
От Москва му наредиха на Злорадев да дърпа православната струна, та дано Русия, чрез употреба на Православната църква да запази влиянието си на Балканите...
10
4
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Непрекъснато се натяква, че Борисов е бивш член на БКП. Ако пренебрегнем факта, че това го правят други бивши членове на БКП, то как тази критика ще се отнесе към нароченият за президент Радев? Той също е бивш член на БКП, но и настоящ президент на преименуваното БКП в БСП, че и на КГБ. На тази основа той да говори за религия и супер гнусно, противно, двулично и гадно! Защо журналистите не го попитат как се отнасял към религията преди 1990 г????
9
6
 
9
 
! Отговори
Хейтър преди 4 години
Типичен червен лицемер. Много набожен стана, а едно време съпартийците му бяха обявили за престъпление да имаш църковен брак или да направиш кръщене на детето си.
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нищо по хубаво от православни, много набожни комунисти!
7
11
 
5
 
! Отговори
Православен преди 4 години
Браво на президента истински българин и родолюбец сърдечни поздрави г-н президент да Ви дава Господ мъдрост и здраве да управлявате още един мандат.
6
8
 
6
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 4 години
Г-н Радев е един мъдър, вярващ човек. Той също така често прелита на голяма височина над Света Гора със своя свръхзвуков Грипен и така се доближава до Всевишния горе на небесата! Ето защо всички попове много обичат и уважават г-н Радев. Също така те му дават писмени послания, които г-н Радев прочита в изтребителя си когато прелита над Света Гора. Защото така на небесата получават человешките послания почти без закъснение! Слава г-н Радев! На вас и на БСП! Победа!
5
7
 
22
 
! Отговори
Трагедия ! преди 4 години
Какво разбира комунистът Радев от Православие ?! Може би са го изучавали в Горна Митрополия при занятията по политикономика .......
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ли Боце нужда от нов самолет?
3
5
 
16
 
! Отговори
ехее преди 4 години
верно бе къде е генералшата с нейните топ рокли и неповторимият си чар , сигур се е изяла с парцалите дет не я пускат на света гора
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха, една екскурзия без Деси благодарение на това, че в Света гора няма ботици ?
1
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешев чака да бъде назначен за да работи срещу корупцията .Света гора няма вкара червените бандити окрали народа .