Съветите на Бисмарк - актуални и днес

Който чете внимателно миналото, управлява бъдещето
Обновена: 15 ное 2019 22:40 | 15 ное 2019 22:22, Анисия Иванова
4
Съветите на Бисмарк - актуални и днес
Снимка: Bulgaria ON AIR

Между уроците на миналото и посоката на бъдещето! Вървим ли по верния път? В студиото на "Денят ON AIR" разговарят акад. Константин Косев и издателят Иван Гранитски.

"Грешка ще бъде, ако не се учим от грешките. Човек черпи от миналото опит и се учи как да върви напред. Това е общо явление за човечеството. Не можеш да вървиш напред, без да познаваш добре извървяния досега път", започна разговора акад. Константин Косев.

Академикът има нова книга, озаглавена "Бисмарк. Източният въпрос и българското освобождение (1856-1878)". Тя е била представена вчера в големия салон на БАН.

"Това е дългогодишен труд на акад. Косев и в него има много ценни анализи за европейската политика и в частност политиката на Бисмарк към България", сподели Иван Гранитски в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Не оценяваме правилно околното пространство в Европа", заяви Косев като една от идеите на Бисмарк, от които можем да се поучим.

Той разказа историята около обединяването на Германия, която тогава се е състояла от над 30 херцогства и графства. По неговите думи Бисмарковите идеи били абсурдни и даже са го подигравали в началото.

"Който чете разумно и внимателно миналото, може да предвиди и да управлява бъдещето. Това са и съветите на Бисмарк", допълни Гранитски.
 
Според издателя в някои отношения се движим напред, но в много сме изостанали.

И двамата са на мнение, че трябва да се инвестира в науката и изкуството и да се обръща внимание на думите на учените и творците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
V преди 4 години
Тез двамата са мнооого про.сти.Заради такива като тия сме на тоя хал.Само най големите и най богатите можели да развиват науката. Да видим ква е реалността.Ако приемем че САЩ и Китай са тези големите,защо хонда държи най много лицензи в автопроизводството?Хонда дори не е държава.Трябвало да правим само кото ни заповядат от САЩ.Унгария иска южен поток ,строи руска атомна централа и не купува ф16,а грипен .Къде е България и къде Унгария.И ако трябва да ну управляват САЩ защо плащаме на бг политици
3
0
 
2
 
! Отговори
И.Б. преди 4 години
Преди година две говорих с една 65-годишна германка, която потвърди, че Бисмарк е направил твърде много грешки, след като й разказах за ролята му за загубата на български територии. Разбира се, че е добре да се обединява собствената нация, но е пагубно да се налагат собствени възгледи и действия по незнание или умишлено на други нации.
2
3
 
6
 
! Отговори
Трайо преди 4 години
Тоя Бисмарк не беше ли онзи, който ни осакати териториално завинаги!
1
1
 
11
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Но и евреите воюват: те ликвидират учените и творците, за да подържат статуквото.