Зимата дойде, от днес глобяват за летни гуми!

Глобата за неподходящи гуми е 50 лева
15 ное 2019 07:00,
66
Зимата дойде, от днес глобяват за летни гуми!
Снимка: Pixabay

Днес е крайният срок, до който водачите трябва да оборудват автомобилите си със зимни гуми. Гумите, подходящи за движение при зимни условия, трябва да са с грайфер не по-малък от 4 мм. Неизрядните шофьори ще бъдат глобявани с по 50 лв.

Още по темата

Експертите посочват още, че подготовката на автомобила за зимата не свършва с гумите. Автоекспертите съветват още: Измийте колата и прегледайте лаковото покритие за петна от ръжда, като съответно ги почистите и намажете с боя. Особено внимание отделете на дъното на автомобила, спирачните и горивни тръбопроводи по него.

Обработете ключалките на автомобила със специалните препарати, които се продават по магазините. Намажете гумените уплътнения на вратите и багажника с течен парафин против замръзване. Сложете зимна течност за чистачки, проверете и ако е необходимо - сменете чистачките. Ако автомобилът ви е по-млад от 10 години, сигурно е оборудван с филтър на купето. Неговото запушване влошава парното на колата и бързото обдухване на изпотените прозорци, така, че обезателно го проверете и сменете с нов, допълват експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
10
 
! Отговори
Шофьор преди 4 години
ПЛАТЕНИ селски КЛЮКАРИ.....т.н. " ЖУРНАЛИСТИ " !!!!!!!! НЕ МАНИПУЛИРАЙТЕ ! Закона е - гуми със подходящ грайфер .а не зимни гуми !!!...В ГЕРМАНИЯ няма такива изисквания .но нашите ЛОБИСТИ в НС се правят на умни !!!!!!!!!!!!!!!!!....Заради такива *** ЗАКОНИ ...за ВКЛЮЧЕНИ СВЕТЛИНИ на лобистите в НС...ГЕРБ загуби НЯКОЛКО ХИЛ. ГЛАСА ! ...п.с. вкл. светлини постоянно има САМО в скандинавските страни !!! ***.....***...***....лобисти в НС от ГЕРБ !!!
53
6
 
6
 
! Отговори
az преди 4 години
Аз си карам с летните през зимата. Даже и при лек сняг (1-3 санта) си работят. Не знам как. Само като завивам сутрин по светофарите поднася малко, ама иначе за града се оправям.
52
1
 
7
 
! Отговори
От Берлин преди 4 години
Колеги, карам от години с всесезонни гуми. До сега нямам оплаквания, като винаги спазвам добра дистанция и карам внимателно... Сменяме на всеки 4 - 5 години гумите, които са с доста грайфер още! Тъй като имаме две коли, се спестяват доста пари от смените на зимни с летни гуми. Купувам само гуми с добри резултати на тестовете... Нямам оплаквания от вървежна през сезоните!Пожелавам Ви да изкарате зимата без произшествия
51
1
 
5
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До Бай КорДа пътуваш до Банско за уикенда е различно от това, да живееш в Петрич и да пътуваш до Благоевград или София. Всеки сам си преценява дали и какви гуми му трябват. Ако преценката е грешна и го хванат, получава глоба. Аз ще си сложа зимните гуми в края на другата седмица. Защото дотогава температурите ще са 12-15 градуса.
50
1
 
4
 
! Отговори
БГ-трапер преди 4 години
ОТНОВО ЗАГЛАВИЕ НА СТАТИЯ, която не кореспондира с правилника за приложение на Закона за движение по пътищата. Няма зимна нито лятна гума там! Друго на ръка ако водачите искат да си слагат гуми (то те трябва да отговарят на техническите данни, описани в правилника!!). Термини като зимни, летни, всезонни, алл-териан и прочие гуми са просто марктинг на производителтие на автогуми, играещи на пазара да удовлетворят потребностите на водачите на МПС!!!
49
2
 
2
 
! Отговори
До всички.... преди 4 години
....СПЕЦИАЛИСТИ:Пишете още че нямало ЗАКОН за ЗИМНИ гуми и ще се чудите след време откъде го измислиха.
48
1
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Сутринта по ТВ дават как полицая мери дълбочината на грайфера на зимна гума. Явно според полицаите тези 4 мм са за всички гуми, макар, че в закона както е написано излиза, че са само за гуми, които не са зимни. Българските закони са написани така, че да може всеки да си ги тълкува както иска и всеки да е прав за себе си, а накрая глобите ги плащаме ние. хахаха
47
2
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
В България климата е доста разнообразен и има райони, в които е разумно колата да е със зимни гуми и такива, в които и всесезонните вършат идеална работа. Затова "зимните" гуми НЕ са задължителни в България.
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Fake news. Nema citat na bg zakon.
45
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, стига сте писали глупости и подвеждали хората!!! Не е задължително да си със зимни гуми. Трябва грайфера на гумата да не е по-малък от 4мм.
44
3
 
7
 
! Отговори
Изискват се: преди 4 години
Ранно есенни, централно есенни и късно есенни гуми. Ранно зимни, централно зимни и късно зимни гуми. Ранно пролетни, централно пролетни и късно пролетни гуми. Ранно летни, централно летни и късно летни гуми. От 2022 г. по- горе изброените гуми ще се изисква и да са в определен цвят - от светли, през нормални и до тъмни цветове. От 2024 г. гумите за жени шофьори - на цветенца, за мъже - на футболни топки.
43
2
 
3
 
! Отговори
Неук преди 4 години
Гумите със снежинка си имат норма дадена от производителя, кога спират да работят. Тази норма далеч не е 4мм, а по-малко. В закона ясно е дефинирано, че ако гумите нямат снежинка ( не са подходящи за зимни условия - за дървените философи) трябва да имат 4 или повече мм грайфер. За "зимните" изискването за дълбочина на протектора не важи. А друг е въпросът, че поне 10 сериозни теста доказват, че при темп. над 0 лятната е по-добра във всички случаи извън сняг. А ваш. гуми с какъв темп. индекс са?
42
5
 
2
 
! Отговори
А бе преди 4 години
И зимни да са,пак ще го отнесете при грайфер под 4мм.
41
3
 
2
 
! Отговори
Факт преди 4 години
До ЖороТова е невярно-зависи от лятната гума.Сегашните ми(Мишлен енержи) са точно такива-ни тръгват,ни спират на сняг/лед,но си имам и зимни.Предишните летни обаче се държаха съвсем прилично.
40
1
 
5
 
! Отговори
Samo minavam преди 4 години
Ако КАТ,бяха загрижени за нещо,щяха да свалят *** от колите.един няма законна книжка. Правят се на разсеяни а глобяват останалите.
39
6
 
6
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
Дори и с чисто нови летни гуми, не можеш нито да тръгнеш, нито да спреш в дълбок сняг и поледица. Не знам кой ги мисли тези закони...
38
2
 
12
 
! Отговори
Павелчо преди 4 години
Павелчо, хайде да си напишеш една молбичка за напускане защото журналистче от теб не става! НЯМА такова понятие като "зимна гума" в закона!
37
5
 
12
 
! Отговори
Тъпо заглавие ... преди 4 години
Хайде малко по-сериозно dnes.bg, гумите трябва да бъдат с определен размер на грайфера. Няма значение дали са зимни или летни. Не подвеждайте читателите ...
36
1
 
24
 
! Отговори
Полиграф преди 4 години
Който е убеден, че от КАТ са загрижени за безопасността на пътуващите да сложи (-), а който мисли, че от КАТ са загрижени да съберат заложените в бюджет 2020 г. - 10 млн. лева от глоби, да сложи (+).
35
2
 
10
 
! Отговори
Жо преди 4 години
До да глобят Павел даноПО ВРЕМЕТО на СОЦА, да си купиш каквито и да е гуми беше проблем. В 6-те магазина за авточасти в София НЯМАШЕ. Затова масово се кредяха гуми и хората се принуждаваха да слагат заключващи болтове по джантите.Дори да си "уредиш с връзки" 4 гуми Видинки 13 цола, те струваха 260 лв- колкото една средна заплата. Това е, все едно днес да купиш 4 гуми 13 цола за 1300 лв.