Проблемът с фалшивите болнични идвал от хаоса в здравната система

Да не се плаща първият ден - малоумие, някой искал да покаже какъв мъж е
79
Проблемът с фалшивите болнични идвал от хаоса в здравната система
Снимка: Pixabay

"Тази идея, че работниците ще спрат да си взимат болнични, защото няма да им се плаща първият ден, по малоумие е равна на идеята да започнем да удържаме по 20% от средствата от всички обществени поръчки, за да спрат работодателите да крадат и да корумпират политиците". Това каза пред БНР Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа" и член на Надзорния съвет на НОИ, в коментар за идеята на управляващата коалиция да отпадне плащането за първия ден болнични.

Още по темата

"Някой се е разбрал с някого на четири очи нещо, на гърба на всички останали, и то е хвърлено на масата, за да може някой да покаже какъв е мъж. Това е нещо, което е в състояние да разтресе цялата държава и го направи. Цялата идея е глупава… Логично би било болничният да се плаща от осигурителната система, доколкото всички ние плащаме осигурителни вноски за временна нетрудоспособност", допълни Манолов в предаването "Неделя 150".

Според него точенето на социалните системи в нашата държава за някои хора се е превърнало в много приличен бизнес.

"Има субекти, които се занимават само с това. Има регистрирани дружества, в които са назначени обикновено възрастни хора, които не се занимават с нищо друго, освен с това да отчитат болнични листа. Не внасят никакви осигурителни вноски, а теглят средства от тази система. Само в София на органите на властта и на прокуратурата са предадени данни за над 400 такива дружества", обясни той.

Димитър Бранков, зам.-председател на БСК, подчерта, че не е удачно предложението да се прокарва между първо и второ гласуване на бюджета.

"Става дума за много кратко време. А това, което на нас в БСК ни липсва, е един всеобхватен и пълен анализ на ситуацията", каза той.

По думите му е важно да се изясни кои са издателите на болничните и кои са ползвателите.

"Нашите лични лекари издават само 20% от болничните листа. Голяма част от издадените болнични са в болничната помощ. Това е феномен, свързан със състоянието и негативните тенденции в здравеопазването. Моето подозрение е, че една немалка част от издадените и ползвани дни са в държавния сектор", обясни Бранков.

За него проблемът е сериозен, защото числата показват негативни тенденции и трябва да се намерят експертни решения.

Бившият социален министър Ивайло Калфин посочи, че без никаква процедура са измислени действия, които нямат никакъв практически смисъл, освен че наказва много хора.

"Това няма да реши проблемите със злоупотребите. Няма да облекчи работодателите… Очевидно има проблем, но той трябва да се реши със съответния подход. Едно е да се бориш със злоупотребите, друго е да приемаш едно безсмислено решение. Оттук нататък започват едни смешни изключения, които го правят още по-объркано", смята той.

Според Калфин всичко е абсолютно безсмислено действие от гледна точка на социални или здравни политики, "действие, което е за почесване на егото на един от коалиционните партньори".

"Ако има проблем с фалшивите болнични, то той трябва да се реши, независимо къде ще преместим плащането. Основното за болничните листа е свързано с работата на здравната система. Докато не влезе електронна здравна карта, докато не влезе прозрачна здравна система – с електронно здравеопазване, изписване на фактури и болнични листа, няма как да има добър контрол. Някой трябва да подреди здравната система", категоричен е Калфин.

Димитър Манолов, Димитър Бранков и Ивайло Калфин коментираха и темата за втория стълб на пенсионната система.

Според тях е необходима повече информация и повече инвестиционна култура – хората да се интересуват от натрупалата се сума. Новото предложение се опитва да гарантира внесените от лицето суми, вноски. Структурният проблем няма да бъде преодолян с повишаване на вноските, защото няма осигурително пространство, което да позволи увеличаване на вноските, затова системата трябва да бъде препроектирана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
0
 
! Отговори
gogo преди 4 години
До Анонименв много отношения беше добър и в много не!
62
2
 
0
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До АнонименТези, които лъжат - пак ще лъжат! С тази идея се наказват само честните работници и служители!
61
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дойде ли Великден или Съединението или 24май софийските държавни служители си взимат болнични и заминават или за Гърция или за Сърбия
60
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата не внася реални вноски а само има данни.Пари както всеки частник внася по ЕГН няма!Има на хартия,че уж са внесени за всеки държавен служител,пенсионер и дете,но реално не е така.Лъже Горанов най-нагло!!!
59
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой е тоя бизнес- комсомолци, партийни секретари и ченгета. Те тия хора дето са бизнес дали в живота си 1лв са изкарали, една работато са свършили поне.......измили чиниите примерно или прекопали градинката. Хора , които нямат един работен ден в живота си са навсякъде в управлението и в "бизнес".Направо ако не такава трагедия е невиждана комедия
58
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да така е болнични се вземат от държавните служители които са свикнали с това да са държавни на тях и без това не им удържат осигуровки те са от Държавата защото нали е те са държ.служители -питайте някой който работи в частния сектор дали иска болнични ами не иска защото ще му се отрази на заплатата -плащаме болничните на народните ни представители защото за тях е все тая дали са у дома или на работа
57
3
 
12
 
! Отговори
Gregory House, MD преди 4 години
Мдаааа, мъдро решение са взели българските "политици".Да прехвърлят проблема от болната глава на здравата!Да карат всички българи да ходят болни на работа!!!
56
16
 
2
 
! Отговори
МИРО Миров преди 4 години
аз пет години работя в една от най уважаваните фирми в столицата и никога не съм излизал болнични защото съм отличен работник шефовете ми най после ме разбраха че съм точен и меоцениха за този месец взех 1287 лева чиста заплата и съм доволен само селяни да не ми идват в моя град да свалят заплащането на заплатите пак казвам работя изкрвам добри пари и никога не съм излизал болнични наздраве на завистливите пия вино със пастърма наздраве на завиждащите
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако въведат здравно осигуряване на лицата над 6 години спрямо здравния им статус, "престижността" да си болен ще намалее.
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не прочетох никакво смислено предложние. лекарите дават болнични, защото, ако не дадат, искащият при първия удобен случай ще отиде на друго място и там ще се плати.Всяка система, основаваща се на печалбата, клони към унищожение. Най-много се плаща за най-вредни или ненужни дейности. Въобще и в частност. Ето пример със Стефан Данаилов. Ще посмее ли някой да оповести колко хиляди са пръснати, при положение, че е неспасяем? Така са постъпили и с Ники Лауда, и с Наим Сюлйманоглу.
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
стига бе пак ли ми публикевахте текста ами тогава елате и ме закопчайте след тако такава ви е политиката
52
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сериозно сигурно за 5ти път пиша как Б.Борисов излезе в болничен и го лекуваха по кл.пътека която не съществува
51
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
както и тоя коментар Б.Б беше в болничен за високо кръвно по време на протестите колко от вас да взимали такива бонични
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
стига бе сериозно ли изтривате мсички мнения които не са Ви угодни
49
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а стига бе пак ме изтрихте -като написах че помните ли кога Б.Б вдигна кръвно и го приеха в болница -е такава кл.пътека няма -тя е до 18години значи за едни може да са в болничен за други не
48
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А спомняте ли си кога Б.Б вдигна кръвно и го приеха в болница ами няма такава кл.пътека за кръвно над 18 години няма -кой му плаща болничните всички ние
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпросът е в Държавата ако съм болен защо да не си взема болничен каква ще е файдата ако съм болен и ходя да заразявам останалите -при положение че си плащам и и ми удържат за тези болнични защо трябва да ходя на работа место да е излекувам -или политиците искат да грабят и от тези средства
46
5
 
3
 
! Отговори
ЦК на ГЕРП преди 4 години
При ГЕРБ няма хаос !!! Всичко е точно и подредено в интерес на народа !!! Слава! Слава! Слава!
45
3
 
7
 
! Отговори
Наскоро преди 4 години
На една позната щом каза, че е бременна, роботодалят й каза да си взима болничен, а след 2 години майчинство й казаха, че нява свободно място. Това са голямите бизнесмени, които се взозят в супер кол и притежават имоти на всякъде, а за работниците подхвърлят трохи и ги карат да си взимат болничен на сила.
44
2
 
21
 
! Отговори
Бай Миле преди 4 години
Не ме интересуват фалшивите болнични! Интересува ме защо ще ми режат първия ден при положение, че си плащам за всички дни и рискове!!!!!!!!!!!!! В такъв случай варианта е да спрем да плащаме осигуровки с 1 ден по-малко. А?