"100-годишна граница" - истории за силата на българския дух

Виктор Цолов и Антонио Йорданов за филма им ''Околобългарско''
18 ное 2019 17:52, Анисия Иванова
0

Група млади хора, обединени в проекта "Околобългарско", направиха пътешествие през ключови за българската история райони. Как живеят хората отвъд границата 100 години след катастрофата, наречена "Ньойски договор"? Отговор на този въпрос дадоха Виктор Цолов и Антонио Йорданов.

Момчетата от ''Околобългарско'' заснемат филм за българите от Западните покрайнини - "100-годишна граница". Подготвят се близо една година за едноседмичната си обиколка от двете страни на границата. Младежкият им проект не е с комерсиална цел, подчертаха те в "България сутрин".

"Бяхме в целия регион на Западните покрайнини. Бяхме от страната на Сърбия и от страната на България. Срещнахме се с човек, който е почти връстник на 100-годишната граница. Разказа ни изключително скандални случаи. Останах с впечалтнието, че е живял много тежко. Хората са щастливи, че тези времена са отминали", сподели Виктор Цолов.

"В миналото хората са се обединили зад национален идеал и са го преследвали. До днес той все още липсва. Днес искаме да кажем, че отново трябва да се обединим зад национален идеал. В този филм казваме как това ще се случи", посочи още Виктор.

Антонио Йорданов от ''Околобългарско'' добави, че са им били споделени доста лични истории. По думите му хората в региона се самоопределят като българи.

"Изключително щастливи са, че са мирни времена и няма напрежение между България и Сърбия. Основно гледат българска телевизия", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари