Болничните от джипитата - до 7 дни, а не 14, както е сега

Бизнесът пести не по-малко от 50 млн. лева, ако не се плаща за първия ден
Обновена: 18 ное 2019 11:13 | 18 ное 2019 08:30, Камелия Цветанова
71
Болничните от джипитата - до 7 дни, а не 14, както  е сега
Снимка: Булфото, архив

Болничните да се издават до 7, а не до 14 дни, както е сега. Тази мярка срещу прекомерния им брой особено по празниците предложи социалният министър Бисер Петков по време на посещението си в град Елена и уточни, че става въпрос за тези, които се дават от личните лекари.

Още по темата

Министерството на труда и социалната политика предлага 15% увеличение на заплатите на работниците в социалния сектор за 2020 г., за да спрат протестите, каза още министър Петков, цитиран от "Монитор".

Той призна, че в системата има текучества, причината за което били ниските възнаграждения и голямото натоварване. Той каза, че предстои допълнително регламентиране на нормативната база и финансовите продукти, за да не се стига до ситуация държавната пенсия и тази, която ще изплащат частните пенсионни фондове, взети заедно, да бъдат по-малко от една пенсия.

"Въпросът с болничните е сериозен, определено има проблем с измами. Онези, които вадят фалшиви болнични,
крадат от онези, които плащат своите данъци и осигуровки и се вижда ясно, че болничните се увеличават през дългите уикенди. Има цяла схема с много участници, които ощетява онези български граждани, които си плащат задълженията",  заяви пред БНР депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Той отчете като положително шумното обсъждане на темата и обществения отзвук.

Предложението на управляващата коалиция да не се заплаща първият ден от болничния няма да реши въпрос с фалшивите болнични листове. В тази позиция се обединиха по време на дискусия по БНР бившият социален министър и вицепремиер Ивайло Калфин, председателят на „Подкрепа“ Димитър Манолов и заместник- председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков. По изчисления на експерти
незаплащането на първия ден ще спести на бизнеса не по-малко от 50 млн. лева

От своя страна „Подкрепа“ предупреди, че ще напусне Националния съвет за тристранно сътрудничество и има готовност за национален протест, ако предложението стане факт. Синдикатът е категоричен, че не бива работещите да бъдат оставени без средства точно когато имат най-много нужда от пари.

В следващите дни предложението на коалицията ще бъде внесено в парламента за гласуване като част от текста към бюджет 2020 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
до 50 бачкащ по стро преди 4 години
Сега бачкаш по строежите, млад си и здрав. Ще те питам, когато надхвърлиш 45 години. Започваш с колена, кръст, гръб. Вечер няма да може да спиш от болки. За това и по времето на социализма тежките категории труд ги пенсионираха на по 45-50 години.
60
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В САЩ болнични се взимат по-лесно. В България е ходене по мъките. На практика 99% от фалшивите болнични са в частния сектор по съвсем елементарни причини.
59
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това болничните са от времето на комунизма. Отдавна трябваше да ги махнат, ама нали *** ни управляват...
58
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В нашата фирма е така: Ако някой вземе болничен, другите трябва да изработят и неговата работа без да им се плаща.-Полсе "болният" като се върне, наистина го рацболяват.
57
2
 
3
 
! Отговори
МАХНЕТЕ БОЛНИЧНИТЕ! преди 4 години
ВСЕКИ В БЪЛГАРИЯ , МОЖЕ ДА СИ НАПРАВИ ЛИЧНА ЗДРАВНА ЗАСТРАХОВКА В БАНКА ИЛИ ЗАСТР. ДРУЖЕСТВО , ПРОТИВ БОЛЕСТ И ДРУГИ ИНЦИДЕНТИ ."ОБЩАТА ЗДРАВНА ЗАСТРАХОВКА"-- Е НАЧИН ЗА ИЗТОЧВАНЕ ПАРИТЕ НА РАБОТЕЩИТЕ БЪЛГАРИ!СТИГА КРАЖБИ И ЛЪЖИ ЗА НАРОДА!
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До nekojПърво пообиколи шефовете, поразпитай как ще ги плащат болничните, ала-бала, чак накрая им кажи, че си хванал шарка..........
55
1
 
10
 
! Отговори
nekoj преди 4 години
Днеска ми откриха - Шарка(!). Мислех че като съм имал като дете не повтаряло - ама не! За щастие леко ме прасна, сърбеж тук -там, малко гърло, температура. Та се чудя дали да не мина да видя колегите в офиса - да се поразходя нагоре надолу? Инкубационния период е до 21 дни - тамън да ги гепи за към Коледа и си "изкарат" едни хубави празници?
54
1
 
14
 
! Отговори
11111111111111 преди 4 години
С една дума: т. нар. работодатели ще измъкнат едни 50 млн. лева за година от джобовете на работещите българи!?
53
3
 
15
 
! Отговори
До 50от извора преди 4 години
ЗНАЕТЕ ЛИ ГОСПОДИНЕ КОИ ВЗИМАТ БОЛНИЧНИ ПО 14Дни без да са болни?Да се направи справка и ще видите,че много голяма част не ра ботят като вас,а СА ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ.Високи заплати,клатене на крака и болнични,когато им кефне.Същите пак ще взимат такива по 14 дни,но от джипито и другия лекар,срещу пари,а вие пак ще работите и в пек и студ .Правда в море е казал Пушкин.
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работонаемателите искат да започнат измамите, които Дянков им спря.Идва криза и работонаемателите искат да пускат работниците в болничен и да не плащат. Лекарите не са компетентни да пускат болнични. Само работонаемателите са компетентни и знаят кой е болен и кой не е болен.
51
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Б. Петков да си подава оставката. Никакъв министър на труда не е. Сътвори такава дискриминация при промените в Закона за хора в неравностойно положение (по време на протестите на майките), че няма накъде повече. На инвалидите за месечна подкрепа им дават 24лв. Представете си 12 евро на месец!!! Лиши много инвалиди от помощни средства. Сега и болничните ще орежат. Б. Петков е министър на НЕтруда и НЕсоциалната политика.
50
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спираме да внасяме здравни осигуровки. Върнете ни всички осигуровки, които сме внесли назад във времето ведно с лихвите!
49
1
 
16
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Тук е писано, но и аз да повторя - болничните нямат нищо общо със здравните вноски! Болничните се плащат от НОИ за тези, които имат начислен или платен ДОО с включена осигуровка "общо заболяване". Хиляди фирми само го начисляват, бед да го плащат, но НОИ изплаща болнични - това са т.нар. кухи фирми и не желаят да ги хванат, защото няма начин да не са наши хора за да си позволят измами със стотици хиляди лв.
48
1
 
21
 
! Отговори
до 50 преди 4 години
Радвай се, че си здрав, но не забравяй, че няма цял живот да си вечно млад.Възрастта не е простила на никого досега.
47
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе махнете ги изцяло тези болнични щом толкова ви пречат.Ама тогава не удържайте и здравни осигуровки на хората.
46
0
 
31
 
! Отговори
Гербераст - комунист преди 4 години
Спрете празниците, направете 7 дневна работна седмица и вдигнете възрастта за пенсиониране 89 г. за жените и 92 г. за мъжете. Това не е социално министерство, а министерството на мизантропите.
45
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Министърът е от глупав, по-глупав, дори и тия които мамят плащат осигуровки, иначе за какво са им болнични и не разбирам, как ще спрат фалшивите болнични като ограничат джипитата ?!Просто ще направят живота на сериозно болните много труден ,защото ще трябва да комисии. ..
44
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бачкатор съм по строежите цял ден съм изложен на студ и пек. Рядко се разболявам щото съм кален. Когато съм се разболявал повече от три дни доктора нокога не ми е давал кви са тези 14 дни. Доста отдавна не съм ползвал болничнли затова сигурно незнам че съм имал право до 14 дни. Изпуснал съм добра почивка.
43
0
 
21
 
! Отговори
едсрг преди 4 години
Ще увеличават с 15% заплатите на социалните работници дето по цял ден си клатят краката,а на медицинските сестри няма да ги увеличат.
42
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СТИГА СЛА ВЕЧЕ, БЕ НАРОДЕ!