Да дариш любов, да спасиш детски живот... Лесно ли е да си приемен родител?

Мария Благоева, зам.-председател на Асоциацията за приемна грижа, пред Dnes.bg
Обновена: 18 ное 2019 17:16 | 18 ное 2019 17:05, Анисия Иванова
55
Да дариш любов, да спасиш детски живот... Лесно ли е да си приемен родител?
Мария и Реми в деня, когато го взема от дома. Снимка: Личен архив

"Този, който спаси един-единствен живот, спасява целия свят". Този стих от Талмуда разкрива смисъла на приемната грижа в България. В два последователни материла Dnes.bg ще ви срещне с Мария Благоева, приемен родител и заместник-председател на Националната асоциацията за приемна грижа в България. Тя разказва за мисионерството да си приемен родител, за това да се посветиш на изоставените, необичаните деца в България. Разказва за изборите, които приемните родители много често трябва да правят, и за битката им да спасят един-единствен детски живот. 

Приемната грижа променя съдба, променя живот, спасява деца, тя дава надежда и бъдеще. Приемният родител не е този, който взима деца, и цялата кампания срещу очерняне на приемната грижа е тенденциозна, категорична е Мария Благоева.

Приемната грижа е междинно звено, а целта е да се помогне на децата.

"Асоциацията я направихме спонтанно, на събиране на приемни родители решихме да се организираме. Успяхме да останем независими, макар че имаше желание от различни хора да ни използват. Днес имаме независимост – имаме  изпълнителен директор и управителен съвет от трима души. И най-важното сме единни, вървим в една посока и хората ни имат доверие. Гласът ни се чува – работим с министерства, социални служби", разказва тя пред Dnes.bg. И четиримата членове в управителния съвет работят на доброволен принцип и не получават заплата за това.

Според нея отхвърлянето и омразата на обществото тенденциозно се насочва към приемната грижа.

"Факт е, че в приемната грижа на Запад - във Финландия, Норвегия, скандинавските държави се дават деца в приемни семейства - хомосексуални двойки. Но не и в България!“, категорична е тя и продължава "самата аз съм против пропаганда на хомосексуализъм под каквато и да е форма - независимо дали е прикрита под името  конвенция или стратегия".

"Обществото трябва да разбере, че някой трябва да се грижи за децата, претърпели физическо, вербално насилие в дома си, за децата, които трябва да бъдат изведени от семействата си заради нездрава семейна атмосфера!", разяснява тя.

А относно коментарите за забогатяване на приемните родители обяснява: "Заплатата на приемния родител е около 600 лв. без данъци, но издръжката на едно дете в приемно семейство в момента е 250 лв. Ако приемният родител гледа и второ дете, за него заплащането е едва 10% от минималната заплата. Помислете, кой "печалбар" би гледал дете срещу 10% от минималната заплата".

"Специално за София приемните родители са мисионери –  в столицата няма начин да не си на загуба, ако гледаш такова дете. Тук приемните семейства трябва да дават, а не получават. Наскоро мой познат – приемен родител, се отказа да работи като такъв, защото му омръзна да хвърлят кал по него“, допълни тя.

Самата Мария става приемен родител през 2009 година, когато решава да вземе от дом за деца Реми Тоин, когато е на 14 години. Заради това тя напуска добре платената си и уредена работа и решава да се посвети на възстановяването на един детски живот.

А усилията й са възнаградени - днес Реми е професионален танцьор, хореограф, модел на Ivet Fashion, снима се в национални и чуждестрани реклами, най-добрият в хип-хопа у нас.

Асоциацията, на която Мария Благоева е зам.-председател, има около 800 членове, а приемните родители в цяла България са над 2000. "Нас ни интересуват проблемите на приемната грижа в България. И много приемни семейства ни пишат, искат съвет, помощ", казва тя.

По думите й най-голямата болка на приемните родители е недомислената реинтеграция – връщането в семейството на детето, преди на практика да има условия то да бъде нормално отглеждано.

И разказва няколко истории, за които приемни родители са търсели помощ от Асоциацията.

"При един случай детето беше върнато в семейството му, без там да има промяна на обстоятелствата. Вследствие на това то отключи епилепсия. Защото децата отиват, виждат, живеят нормален живот и когато се връщат отново в среда без надежда, без промяна – резултатите са непредвидими“, обясни тя.
 
Припомня и за пожар, при който три деца изгоряха, оставени сами във фургон. Оказа се, че на няколко пъти съсед е подавал сигнал, че тези деца не са обгрижвани, но коментарът на социалните е бил - "при малцинствата е така".

"При друг случай дете го върнаха на майката, а тя го изпрати в Германия да проституира и краде. Асоциацията  успя да го върне в приемна грижа, но след време то отново бе реинтегрирано", продължава Мария.

Получават и снимка на дете, снимано на бунището, след като е върнато в родния дом.

И разказва: "Приемната майка гледаше детето като кукличка, с бяла рокличка, нахранено, изкъпано, щастливо дете. Реинтегрираха го в семейството му, майката я няма, не се знае къде е, а бащата – пияница. Сега детето рови по кофите, мръсно, не ходи нито на градина, нито на училище. Писахме, алармирахме – никой не си мръдна пръста да помогне, да се спаси това дете".

Това е голямата болка на приемния родител – когато се прави недомислена реинтеграция, без да има промяна в родния му дом. Детето се връща в страданията си и се смята за изоставено – това е голям шок за него и упрекът е към приемния родител. Има случаи, когато на приемния родител се забранява да поддържа връзка с детето след реинтеграция.

Мария отново подчертава: "Много често приемната грижа поема деца, които са жертва на насилие – било то сексуално, вербално, физическо".

В приемна грижа много често децата идват като от филм на ужасите. Дете с изядени от плъхове пръстчета, друго с белези от гасени по тялото цигари, друго с белег от огромна нелекувана прорезна рани на коремчето, причинени от пиян родител, друго дете жигосано с дамга за добитък и още много кошмарни детски съдби...

Тази година Националната асоциация за приемна грижа навърши 10 години от своето създаване. Тя е единствената родителска организация на приемните родители у нас. 10 години, в които тя води битка за изоставените, неглижираните, самотните деца, битка за тяхното спасяване. А безпочвената злоба и омраза, освободена срещу тях на протести и в социалните мрежи, е удар срещу хуманната кауза, която дава нов шанс за живот, смята Мария.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Мима преди 4 години
Лелеее, колко ***!!! Никой ли не чете, че децата идват в приемните семейства като от филми на ужасите??? Те имат нужда от помощ, а не от празни приказки. Що не се засрамите?
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Тези маймуни...Очевидно вие сте инженер, математик, или... просто ***??
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 61800Да, родителите на моите деца са бедни, но ако видите белезите по телата им ще разберете, че не са изведени поради бедност.
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МарияАко четете внимателно, ше видите, че "далаверата" я няма.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МарияМоето дете съм си го изгледала без да искам нещо от някого и без протести. Тук става въпрос за "ничии" деца, закоито някой трябва да се погрижиь а не да дрънка на ангро.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АНТИ БЕЛИ ФАШУГИПък и по-добре ромче гледано с любов, отколкото арийче натъпкано със злоба и омраза.
37
0
 
0
 
! Отговори
Мария преди 4 години
До АНТИ БЕЛИ ФАШУГИ Това са легенди и митово. Няма такова нещо. Четете внимателно- :!
36
1
 
3
 
! Отговори
Мария преди 4 години
Хуманността приключва с получаването на възнаграждение!!! Гледайте деца без пари или срещу 35 лв. детски като всички български родители!!! Какви са тези хиляди, които получавате от грантове, за да говорите за хуманност?! Гледайте децата доброволно, а не ги използвайте за бизнес!!!!!!!!
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АКО Е МНОГО ХУБАВО ДА СИ ПРИЕМЕН РОДИТЕЛ- ЩЕШЕ ДА ИМА МНОГО ЖЕЛАЕЩИ, А ФАКТИТЕ ПОКАЗВАТ ТОЧНО ТОВА.
34
6
 
0
 
! Отговори
13 преди 4 години
Макрон беше прав! Една умна жена прозряла истината и направила правилното нещо в живота! Тя е надбългарка, тя е човек и не заслужава да живее в Територията.
33
1
 
4
 
! Отговори
Kalin72 преди 4 години
До 61800А когато е очевадно, че биологичния родител няма капацитет да се грижи за детето? Длаи парите биха решили проблема? Съвсем не.
32
3
 
7
 
! Отговори
61800 преди 4 години
Със сигурност не е лесно да си родител/приемен родител/осиновител. но на примения родител му плащат 900 лева за това, че е приел дете на бедни родители, на които не им дават тези средства. това несправедливостта.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
BBC, Interracial, Internal
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е що *** бе, бели българчета живеят по интернати
29
2
 
10
 
! Отговори
245 преди 4 години
В България не се давали на гей двойки, ама в Скандинавието, откъдето идват паричните траншове,подписани официално с Цецко Цачев и Томислаав Дончев, има го на сайтовете им, се осиновяват. Взимат се белички, русички дечица от бедни родители,а от началото на догодина, което си поискат, първо приемна грижа и оттам осиновяване в чужбина, в никоя друга държава не е толкова лесно да се изтъргува дете в чужбина, както от България,включително и с новите поправки и допълнения на законите.
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И защо с нашите пари ни се случва това?Някой нас питал ли ни е искаме ли да платим.Извадете собствени пари и отглеждайте каквото си искате?Ама не е луд този ,който нагъва баницата.Раздавача на нашите пари е проблема.
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То хубаво, ама нещо много прегорял си го избрала.
26
5
 
5
 
! Отговори
ГМО не прощава преди 4 години
До 2 поколения хората ще са стерилни и тая дивотия с приемните подизпълнители ще взима все по-голям връх. Пазете си децата ако не искате, комшийката срещу някой стимул да ви издаде, че не ги извеждате на слънце достатъчно и да дойде лелката приемателка.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леле.....!!!
24
7
 
7
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Да са живи и здрави!!!