Две години по-малка присъда за акушерката, била бебето Никол

Присъдата й е намалена на втора инстанция, обезщетението от 400 000 лв. остава
Обновена: 18 ное 2019 12:44 | 18 ное 2019 07:00, Елка Василева
34
Две години по-малка присъда за акушерката, била бебето Никол
Емилия Ковачева. Снимка: архив, Булфото

Шестнайсет години затвор за опит за убийство на новородено - това е наказанието, което Софийският апелативен съд определи на акушерката Емилия Ковачева. То е с 2 г. по-малко от присъдата, която тя получи на 15 септември 2017 г. при първото разглеждане на делото от Софийския градски съд.

Решението е взето от 3-членен състав на САС с председател Алексей Трифонов в края на октомври, но още не е оповестено официално наред с мотивите, пише „24 часа“.

Ковачева трябва да плати 400 000 лв. обезщетение на родителите на битото бебе Никол. Тя бе обвинена, че е удряла пеленачето по време на нощна смяна в столична болница през април 2015 г. Тогава Никол е само на 4 дни.

Още по темата

Според прокуратурата на 18 април 2015 г. от 1,49 ч. до 3,12 ч. акушерката е ударила бебето поне 39 пъти. На записите от камери се виждали притискания с ръце по главата на детето и душене. Още на първа инстанция обаче е отхвърлено първоначалното обвинение, че акушерката е налагала бебето със стъклено шише за хранене.

Ковачева още е под домашен арест в дома на родителите си в Самоков. Мярката ѝ за неотклонение не е променяна от септември 2015 г.

“Не сме подавали такава молба и в края на процеса в апелативния съд”, каза адвокатката ѝ Жанет Желязкова. Тя се въздържа от коментар на мотивите на последното съдебно решение, докато не бъдат публикувани.

По време на процеса защитата поиска да се установи дали акушерката е страдала от синдрома на бърнаут (професионално прегряване), тъй като била близо 36 ч. на работа без почивка. Заключението на вещите лица обаче е, че няма такъв синдром. След побоя малката Никол отключи епилепсия.

Решението на апелативния съд е взето от състав с председател Камен Иванов, бивш член на ВСС. Съдия докладчик е Алексей Трифонов. Той, докато вървеше процеса, бе избран за шеф на градския съд в София.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
3
 
! Отговори
Десислава преди 4 години
Тоя *** долен мръсен мършата долна помия искате ли да и дадем ние правосъдие да я разчекнем и запалим на някой стълб за назидание... Но преди това бой със стъклени шишета докато не получи епилепсия тоя *** мръсен, например защо не върнат смъртното наказание на електрическия стол, да и съдерст кожата преди това. Смърт смърт смърт за теб изчадие на ада.... *** *** ***
30
5
 
1
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 4 години
Абе вие добре ли сте тука с коментарите?Колко от вас са били на работа в болница 36 часа без почивка?Ако това долу е вярно ръководството на болницата трябва да бъде бито на площада..."страдала от синдрома на бърнаут (професионално прегряване), тъй като била близо 36 ч. на работа без почивка. Заключението на вещите лица обаче е, че няма такъв синдром."
29
0
 
6
 
! Отговори
интернет преди 4 години
Такива в затвора за мин имум 5 години,завинаги изключена от здравеопазването.Всички лекари мошеници завинаги отнемане на права.
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази жена е класически психопат, но психолозите си мълчат. Забележка: Психопатите не са луди и подлежат на съдебно преследване.
27
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Детето вече ще е абитурент,а тая още се влачи по съдилища.
26
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пет години след зверския, садистичен побой тази още си живее вкъщи. Да умре от старост в леглото си ли я чакат?
25
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма ... ли ... най-накрая .... тази .... жена .... да ...влезне.... в ... затвора....?
24
2
 
20
 
! Отговори
Смутен преди 4 години
Не знам защо не се подведат под отговорност всички прокурори с неадекватни решения като това например?
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да ми каже някой,това окончателно решение ли е
22
3
 
24
 
! Отговори
Безсрамници преди 4 години
Аз гледах записа - ясно се виждаше, че НАЛАГА бебето със стъкленото шише по ГЛАВАТА!
21
0
 
14
 
! Отговори
KOKO преди 4 години
TAJA IZRODKINJA NE TRJABVA DA ZIVEE.....
20
0
 
7
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY.. преди 4 години
Tya e asocialen tip....patogen! ...Shtom e pisegnala na edno angelche....nyama vrushtane nazad! Nikol tryabva da leji....i da gnie v sluvenskiya ALKATRAZ!
19
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Ненормалницата не е нито в ареста, нито в затвора, и нищо не е излежавала - седи си вкъщи уж под "домашен арест", нищо не работи и си гледа живота, а детето разви какми ли не усложнения вследствие побоя и родителите му се топят от мъка и безпаричие. Апелативният съд и Касационният съд се надпреварват да пускат убийци на свобода с тлъсти суми на Отровено общество, БХК и *** НПО-та, а вие скачате в защита на разни РистоБойкикевци, Иванчевици, Ковачевици и прочие престъпници.
18
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за работодателят какво беше наказанието , че персонала му работи денонощна смяна ?
17
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а тия които цял ден мъчиха детето до самата му смърт с порицание -гарантирано от Бате
16
0
 
26
 
! Отговори
nina преди 4 години
#14Кражба на пари си е кражба,пребиването на бебенце е садизъм.Да,тази жена трябва да си излежи присъдата,не да излиза по-рано.Сравнението ви е неуместно.
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а чорбаджиите на по колко са осъдени ?
14
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10Ако питаме вас, писачите по форумите, за всичко трябва да се издава присъда "До живот". Ама престъпления извършени от "големците", наказание никакво. Тогава не ревете по форумите "До живот".
13
8
 
16
 
! Отговори
GG преди 4 години
На чужд гръб и 100 тояги са малко. За милиони няма закони, за кокошка няма прошка !
12
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не, че нещо ама ако беше от *** присъдата щеше да е 3 години условно.