Защо почина дете? Грешките са лични, лекарите със слаба квалификация

Проф. Гайдарски: Доверието между пациенти и медици е подкопано
161
Защо почина дете? Грешките са лични, лекарите със слаба квалификация
Радослав Гайдарски. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Лекарите, които са преглеждали починалото 3-годишно дете в София, не са били добре квалифицирани, смята бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски.

Вече тече проверка в три столични болници заради случая в починалото момченце. Родителите го завели първо в детската болница, но там никой не им обърнал внимание. След това отиват в болница "Лозенец", където изписват детето за домашно лечение. Оттам се връщат в детската болница, но ги изпращат в "Пирогов", където детето умира.

Още по темата

"Потресен съм от случая. Това е голяма трагедия", заяви бившият министър на здравеопазването проф. Гайдарски пред bTV.

"Мисля, че грешките са лични", каза Гайдарски, според когото, случилото се говори много зле за подготовката на лекарите, които са били замесени в този случай.

"Ако са в достатъчна добра кондиция и квалификация, щяха да видят, че е нещо сериозно", смята бившият здравен министър.

Случилото се говори за "слаба квалификация на приемащите лекари и едно определено отношение към дадения случай".

България е една от страните с лесен достъп на пациентите до болница и има свободно придвижване на пациентите в страната към болничните заведения, за разлика от Запад, където понякога трябва да се чака с дни и седмици за прием, отбеляза Гайдарски, според когото е неразбираемо как едно легло е било запазено за друг пациент на 15 ноември и е отказан прием на момченцето, което впоследствие е починало.

"Трябва да се каже, че и у нашето общество отсъства реципрочно уважение към лекарите, което създава едно негативистично отношение на самите лекари към пациентите вече и се създава пропаст между тях. Това трябва да спре", смята Гайдарски, според когото има създадено недоверие между лекаря и пациента.

"Категорично ще има наказани" за случая с починалото дете след проверката, смята Гайдарски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
0
 
! Отговори
до 146 и 147 преди 4 години
Да знаеш,че твоето дете е било болно от нещо далеч по безобидно.Ако знаеш английски и напишеш "haemorrhagic pneumonia"ще останеш ужасен от случаите описани за хора починали от това заболяване! Наистина ужасен!Защото се натъкнах на няколко описани случая при които пациентите са умирали за 2-3 часа.Случаите са в Италия и Япония. Ако пък не знаеш-толкова по добре-никой човек не знае всичко,а тези дето знаят малко имат по малко грижи! Имал си късмет,че инфекцията на детето ти е била друга.
144
0
 
1
 
! Отговори
По същият начин преди 4 години
Бях се обадил тук там и този път някакси по край Великден и може би Божията намеса или телефонните разговори ни приеха в ,познайте ........23:45 Сложиха орбазон и детето беше спасено или пък Божията намеса на този ден го спаси за съжаление резултатът ако не се обадиш или не е велик ден всички го видяхме Бог Да Прости Детето - а тези каквото и да ги наказват ще бъде малко
143
0
 
2
 
! Отговори
По същият начин преди 4 години
Смяната която дойде ни отпрати до инфекциозна - където им се изсмяха и казаха да си скъсат дипломите за обрива - чист алергичен шок от вирусна инфекция Върнах ме се в Педиатрията часът беше вече 21:30 там пак чаках ме великденската визитацията явно наздравиците бяха много защото новата смяна се появи в около 22:30 -като измериха температурата на детето беше вече 40,5 - е притесниха се малко но пък ни упътиха за Пирогов само че не този път бях подготвен
142
0
 
2
 
! Отговори
По същият начин преди 4 години
Моята история с детска педиатрия е от Великден тази година Дете то ми беше по същият начин - рязко влошаване температура 39,5 и алергичен обрив със задушаване - не го пожелавам на никой дори само да го види Отидохме в детска педиатрия дори нямаше доктор в спешният кабинет в 18:30 Дойде една сестра след около 30 минути благодарение на охраната а в 19:30 дойде докторка която ни отпрати и каза че неможе да ни приеме защото и свършва смяната !!! Отиде да си хапне от агънцето Доктор Мануилова
141
0
 
9
 
! Отговори
зззззззззз преди 4 години
"Според мен най-правилни са коментарите в които се подчертава, че нивото е съответно на страната да не би да искате суперлукс ей така, само щото така ви се иска?"Суперлукс ли е да искаш детето ти да оцелее, бе ***? Същата съдба пожелавам на твойте деца и внуци и те да се молят децата им да бъдат спасени и да им се падне един като тебе да им обяснява, че мн искат
140
0
 
25
 
! Отговори
Хм ... преди 4 години
Лекарите сами са си изградили текущата репутация и съответно получават "уважението" на обществото! Щом голямо мнозинство от хора мислят по един и същ начин, значи има нещо..! Сори, но докторите отдавна са престанали да бъдат такива, и са се превърнали в еднолични търговци!
139
0
 
23
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Осигурявам се 15 години здравно ,за 15 години не ползвам здравеопазване !Къде са парите?
138
2
 
12
 
! Отговори
българин преди 4 години
Изненадани ли сте от "системата" и "докторите"? Аз лично не съм! Системата е едно пълно недоносче "изграждано" и "преструктурирано" според интереса на "лекърската гилдия"след 1989г та до днес/И батака е още по голям вместо да оредява. Интереса накара много млади хора имащи възможности финансови да запишат медицина след 1989 г.Днес берем "плодовете" им точно на тези лекари! Лекар е призвание! Но не! Ние сме за тях клиенти а не "пациенти"! "Търговски дружества болници"? Къде го има освен в БГ?
137
2
 
7
 
! Отговори
13 преди 4 години
Вече 80 години Режима самоубива българите, които са достатъчно глупави да живеят в него. Всякакви убиват, възрастни, деца, старци, всичко под ножа. Въртят далавери с кръв, органи, протези, стендове. Стигнеш ли до спешно, без да си от кръга фирми сега или преди комунистически структури, си умрял. Освен тях те чакат още 100 мафии да те ограбят и убият в тази Територия. Която роди дете тук да знае, че ще има възмездие срещу нея, това е много лоша карма да дадеш дете на Режима.
136
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Toz e falshiv profesor.
135
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Fake news.
134
0
 
5
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Жалко за детенцето!Бог да го прости ,горкото! Няма думи ,с който да се опише болката на родителите и с който да им се даде сили. Да се правят коментари след дъжд качулка- няма файда. И такива коментари като на този не са уместни в случаят. Използват болката на родителите за да трупат известност. Никой не би искал да си отиде толкоз невинно човече.Трагедия
133
0
 
15
 
! Отговори
до 135 преди 4 години
Благодаря ти за "поздравленията". На теб не ти пращам поздравления, но ще ти дам безплатен съвет и аз: колкото и да си мислиш, че си умен, винаги има и по-умни от теб. И още: ако искаш да уважават гилдията ти, режи гнилите ябълки, не си завирай главата в пясъка.И не, в случая не става дума за разминаващо се мнение, става дума за преднамерена схема за точене на касата за сметка на здравето на пациентите.И ти със здраве.
132
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 131Упованието на свързано лице за "второ мнение" е показател за силна интелигентност, поздравления!Безплатно от мен: невинаги неприетото за меродавно мнение е продиктувано от комерсиални съображения. Понякога се разбира по един крайно болезнен начин. Кръстете се и с Вашата близка да не се случи така!Желая Ви здраве!
131
3
 
7
 
! Отговори
лили преди 4 години
И като трепеш наред кой ще стои тук да се занимава с теб, умнико? Според мен най-правилни са коментарите в които се подчертава, че нивото е съответно на страната да не би да искате суперлукс ей така, само щото така ви се иска? Вървете в другите страни да се радвате на внимание, но е вярно, че има доктори директно за затвор и никога да не излязат от там, но и абсолютното оплюване и призиви към побоища са ненормални!
130
0
 
9
 
! Отговори
до 131 преди 4 години
Какво не разбра от това, че второто мнение от светило в областта в същата уж елитна болница потвърди необходимостта от операция? Гарван гарвану око не вади. Запази си покровителствения тон за децата си.И много ясно, че не всички лекари са лоши.Както е напълно ясно, че ти си наясно с всичките елементарни начини за точене на касата, които се практикуват в болниците. Мога само да се надявам, че не практикуваш ненужни манипулации...
129
11
 
12
 
! Отговори
D преди 4 години
Всеки бой, който са изяли медиците ни си е на 100 % заслужен> ако ядаха бой всеки ден щеше да е по-различно положението в страната ни. Но тези родители не са ги опердашили навреме и сега са нанесени непоправими щети. Едно невинно създание, не можа да порасне и да изживее живота си. Такива директно са за електическия стол. Без процес!
128
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 129Ахххх, значи, все пак трима други от "лошите" лекари са Ви помогнали?......Колко лоши са тези лекари, нали така?Да сте чували за т.н. "второ мнение"? Не?Май е време да чуете!Успех в осъзнаването на лошостта на лошите лекари!
127
2
 
4
 
! Отговори
до 129 преди 4 години
Компетентността ми се състои в това, че след като схемата беше случайно разбрана от пациентката, трима други лекари в три други болници категорично отрекоха нуждата от операция. Компетентността ми се състои в това, че три години по-късно от проблема няма и следа.А ти си тролвай, не ми пречиш.
126
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 126Ах, значи сте били свидетел не на ненужна операция, а на несъстояла се ненужна операция? Бихте ли казали каква е Вашата медицинска компетентност по този вид медицински дейности?Та?