Българинът живее средно 74 г., на последно място сме в ЕС

Евростат: Животът в България е с най-малка продължителност
Обновена: 19 ное 2019 13:53 | 19 ное 2019 08:49, Анисия Иванова
122
Българинът живее средно 74 г., на последно място сме в ЕС
Архив: Булфото

Българите живеят най-късо сред хората в страните от ЕС. У нас средната продължителност на живота е 74,8 години, обявиха от европейската статистическа служба Евростат. Така се нареждаме на последно място в ЕС. Точно преди нас са Латвия (74,9 г.), Румъния (75,3 г.) и Литва (75,8 г.).

Навсякъде в Европа жените живеят по-дълго от мъжете. Като у нас разликата е точно седем години. Средната продължителност на живот на мъжете е 71,4 г., а на жените е 78,4 г., показват данните, цитирани от "Труд".

С развитието на медицината през годините и подобряването на битовите услови животът на хората нараства. През 1960 г. средната продължителност на живота в България е била 69,3 г. За периода от тогава насам живеем средно с 5,5 години повече.

Най-дълго живеят хората в богатите страни, както и в тези, които са известни с хубавата си храна и по-спокойния начин на живот, показват данните на Евростат. В Европа най-дълъг е животът на хората в Швейцария и Лихтенщайн – средно по 83,7 години. След тях са Испания с 83,4 г. и Италия с 83,1 г. Хората в тези държави живеят с близо 9 години повече от нас.

Оказва се, че при изпълнение на плана за постепенно повишаване на пенсионната възраст у нас до 65 години за мъжете и жените, българите ще се радват на пенсията си малко повече от 10 г. (защото продължителността на живота продължава да расте). А в редица страни от ЕС хората ще взимат пенсия над 19 години, или близо два пъти по-дълго време.

Доходите в Швейцария и Лихтенщайн са едни от най-високите в Европа. В резултат мъжете там рядко се притесняват за плащането на сметки и издръжката на семейството и живеят най-дълго – средно по 81,6 години. На следващите места са мъжете в Исландия (81,1 г.), Норвегия (81 г.), Италия и Швеция (по 80,6 г.)

В Испания животът върви на по-бавни обороти отколкото в индустриално по-развитите страни. Съответно жените в Испания са на първо място по дълголетие – средно по 86,1 г. След тях са жените в Лихтенщайн (86 г.), Франция и Швейцария (по 85,6 г.) и Италия (85,2 г.).

Връзката между продължителността на живота и доходите се потвърждава и от данните на Евростат за най-бедните страни. Най-кратък в Европа е животът в Беларус (74,5 г.), Грузия (73,5 г.) и Украйна (73,3 г.), където доходите са по-ниски от тези в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
1
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
Добрия данъкоплатец плаща щял живот данъци и си споминва три месеца преди пенсия.
111
9
 
10
 
! Отговори
Смехурко преди 4 години
Споменали Беларус, Грузия и Украйна, а свенливо пропуснали Русия (щото не се вижда на картата сигурно), а там положението е още по-зле и една четвърт от мъжете умират, преди да са навършили 55 години.
110
3
 
1
 
! Отговори
БДЖ София преди 4 години
ИМА пенсия 250 лв от ГЕРБ ако можеш да оцелееш е добре,ако някой грешник лекар не обърка рецептата да те погребат по рано.Това е положението да строим МАГИСТРАЛИТЕ .
109
12
 
13
 
! Отговори
при Тато преди 4 години
живееше до 70 години средно, а ако Русия ни окупира отново българина ще живее средно до 60 години, също както средно статистическия гражданин на Путткистан днес.
108
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
изключително интересна тенденция - за лошите неща сме винаги на първо място ,за хубавите-винаги на последно,как успяваме да сме толкова последователни и винаги да сме в началото и в края на класациите не знам,вярвам,че това е изключително голяма заслуга на управляващите
107
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще емигрираме в Швейцария и Лихтенщайн Франция Италия Испания Германия Норвегия Швеция Финланди Дания и тнт и ще станем и ние като тях н като емигрираме ще се изравним с тях а тук ще емигрират араби те и сега емигрират само,че не остават а остават и те отиват в Швейцария Лихтенщаин Франция Италия Испания Германия Норвегия Швеция Финландия Дания и тнт
106
7
 
9
 
! Отговори
Само за инфо. преди 4 години
Българинът е крив от злоба малък човечец... а 74г. среден живот са прекалено много за да вреди на себе си и на всички околни...
105
3
 
3
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Наближава времето когато ще пише на турски, че вече живеем по 100 години.
104
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Унуфри, не тъ знам на ква възраст си, ама частните застрахователни компании над 60 години не застраховат здравно А ако ти се случи нещо по сериозно, в дребничкия шрифт ще се окаже, че нищо ну плащат, и пак ще тичаш до Пирогов
103
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами онези, дето са живели спокойно през соца, без напрежение, стрес, с осигурено жилище, работа, образование и здравеопазване, които са се пенсионирали на 50-макс 60 години, с 20 години стаж, живеят до 80, 90, 100 години. А ние, техни деца, и до пенсия не можем да доживеем, щото сега искат 40 години стаж, а стреса е огромен, работодателите те изцеждат до последно и даже болничен не смееш да си вземеш. Та оттук идва средно 72 години
102
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
преди да пиште такива статии идете в гробищата и сами ще видите колко млади умират и сложете средната възраст .средната възраст излиза не повече от 52 год живот скъпи мои журналисти вие помагате на правителството да лъжат и распространявате тези лъжи в сензация
101
3
 
6
 
! Отговори
xaxa преди 4 години
Умираме най-млади във Европа и във същото време по улиците най-често може да се видят пенсионери. Значи не е лъжа ,че сме най-възрастният етнос в Света. Даже и Японците и Германците средно са по-млади от нас.
100
2
 
10
 
! Отговори
Тим преди 4 години
И продължителността на живота ще става все по-малка. Пари за пенсии няма, затова няма пенсионери, няма проблем. А, ако не дочакаме пенсия още по-добре за управляващите.
99
2
 
17
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
"Животът в България е с най-малка продължителност".Да,но в замяна на това е мизерен,тежък и мъчителен.Тук е мястото на църквата да обясни,че колкото по-мизерно и мъчително живеем,толкова по -щастливи ще сме в паралелната действителност
98
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 87 Средната продължителност на живота в България порез 1939 г. е: мъже - 51 г., жени - 53 г. обща - 52 г. , през 1989 г.: мъже 68 г., жени - 74 г., общо - 72 г.Сегашната средна продъжителност се постига от поколения родени, израсли и живели 45 г. в условията на соца
97
2
 
10
 
! Отговори
Ша ва плющя преди 4 години
*** то един живот
96
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как последни бе ей! Я се оправете и пишете, че ни хвалят, уважават и сме на едно от първите места по лъжи в света. Да няма шамари после ей!
95
3
 
14
 
! Отговори
До 82 преди 4 години
Ха, ха ... гербаджиите такава стъкмистика ще ти изкарат, че свят ще ти се завие.Факт? - Глупости!!!Обявиха ли излишък - да, нали? После обещаха ли пари за инвалидите - да нали? Вожда обяви, че "дава" 150 млн, а седмица по-късно, без фанфарите и камерите ги намалиха на 16 милиона.Обяви ли Горанов, че сме се затрупали от пари и затова ще си платим американските *** предсрочно - да, нали? А после след плащането ни падна БВП на държавата с повече от 3%, нали?Това са ти лъжа след лъжа, факт.
94
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българинът живеел 74, хайде бе?!? Я посмали малко ***!Стъкмистиката със сигурност са им я пробутали от ГЕРБ.До колкото знам от погребалните услуги, повечето мъже умират на около 65 годишна възраст.Не ви вярвам на стъкмистиката.
93
1
 
8
 
! Отговори
@Unufri преди 4 години
20 000 евро покритие за здравна застраховка е НИЩО! Ще ти стигнат да си оправиш скъсани връзки или за лечение на обикновена пневмония, но няма да ти стигне за сериозна коремна, сърдечна или мозъчна операция. Особено пък по света. В България, много зависи къде ще се ги направиш и какви консумативи ще ти трябват. Не мисля, че си запознат с цените на медицинските услуги и си говориш наизуст. Тия пари стигат за нормални болежки, но не и за сериозна интервенция.За която ще трябва да извадиш разликата