Лекари искат анализ на проблема с фалшивите болнични

ТЕЛК е сред най-контролираните системи, смятат те
19 ное 2019 22:03, Красимир Ангелов
16

Предложението първият ден от болните да не се заплаща на работника няма да бъде внесено в Народното събрание, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът посочи, че темата ще бъде обсъдена в Националния съвет за тристранно сътрудничество, както и други важни социални въпроси като ТЕЛК решенията.

"Решението, което трябва да се вземе - то трябва да е политическо. Научаваме какво се случва на Тристранката от медиите и нямаме шанс да се защитим на място", каза в "Денят ON AIR" зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

Още по темата
По думите за решаването на проблема с фалшивите болнични трябва да се направи сериозен анализ.

"Оказва се, че около 58% от болничните са с продължителност над 14 дни, населението намалява с 50 хиляди души годишно, застарява, естествено, че ще има повече болни", подчерта той. Лекарят обясни още, че опитът му сочи, че хората в административния сектор ползват повече болнични, спрямо онези, които работят в частния.

Пред Bulgaria ON AIR д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването каза, че контролът по отношение на болничните трябва да се осъществява от този, който плаща.

"Работодателят по никакъв начин не трябва да плаща подобно нещо", посочи той.

"ТЕЛК е една от най-контролираните системи, тя е под контрола на няколко институции. Има дефекти, които трябва да бъдат изчистени", допълни още Кацаров. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
Ако държавата преди 4 години
не беше прехвърлила заплащането на първите три дни болничен на работодателя, може би най сетне щеше да има информационна система в здравеопазването, в която да е видно кой от какво се лекува и какви са резултатите. Така и болничните щяха да са доста по лесно проследими и няма да има нужда да се пращат на 10 различни места, копия и формуляри. Пък и ще се зиди, че не може да бъдеш опериран 10 пъти от апендицит.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЧаакай бе, ***, защо лекарите да са виновни?! Те насила ли ти дават болничен - ти не искаш и се дърпаш, ама те, не, вземи го!!!!!! Единствените виновни са псевдоболните, които искат болничен, без реално да имат нужда! Ако направят система при която лекаря, към когото се е обърнал псевдо болния, с желание за фалшив болнич, го докладва в единен регистър, който изпраща данните до работодателите, и при първи опит за фалшив болничен, работодателя санкционира работника с 20% от заплатата
14
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема с фалшивите болнични се преекспонира.Не е толкова голям. Единствените виновни са подкупните лекари. Гешев идва.
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1. Преди хората масово се осигуряваха на минимална, а работеха за повече пари. Това спираше много хора да взимат болничен. 2. Как искате да увеличавате пенсионната възраст и болните да намаляват. 3. Стрес.
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фалшивите работонаематели излъгаха всички за европейските закони за болничните. Накарайте ги да плащат като европейци 3 месеца болнични. Лъсна грозната истина за лъжите на работонаемателите.
11
2
 
8
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 години
На никой не му пука кой е виновен, кой ползва повече, кой по-малко. Важното е да се икономисат едни пари ...
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А фалшивите телкове на електорато Кога ? тея с болничните работят ,а онея Не !
9
4
 
8
 
! Отговори
мак преди 4 години
Кой издава болнични, в т.ч. фалшиви? Оттам трябва да се започне, само че как ще докажат, че Пешо няма грип, а Ванко заушка. Да разчитаме ли тогава на почтеността и съвест на лекарите? Предполагам, никой не ги принуждава да дават фалшиви болнични.
8
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте какво пак стана проблем от нещо, което сами си го правим. Има ли фалшиви болнични? Ами колкото и да ви е неприятно, има. Всеки който има познат лекар може да изкрънка или фалшива бележка за да извини отсъствията на детенцето си и ли да му издадат фалшив болничен. Държавата се старае да ограничи това. Как точно да стане - да му мислят. Истината обаче е че най - ефикасния начин е когато ти бръкнат в джоба. Ужас, ама ... какво да се прави?
7
6
 
6
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Болничните били повече в административния сектор. Такъв сектор няма, но това е държавния сектор, значи е останал поне едно сектор, където правилата се спазват и когато човек е болен, излиза в болнични без страх от уволнение.
6
4
 
13
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Фалшивите болнични са малко и най-вече когато дебеловратия бизнесмен накара работника да си вземе фалшив болничен. По време на криза обаче, дебеловратите много повече фалшиви болнични искат от работниците си.
5
5
 
6
 
! Отговори
Доктор преди 4 години
Хе,хе ! Работодател , който хване служител или работник с фалшив болничен веднага да го уволни ,с вписване в работната му характеристика. Това е единственото правилно и работещо действие !
4
4
 
4
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Ти самият си съгласен на това за какво лaeш тука и ти не знаеш
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма никакви фалшиви болнични,само се опитват да прекарат народа да им плаща от собствения си джоб и болничните,нищо че си плащат и такса!Не им се връзвайте на лъжите! А някой наказан ли е,че принуждава работниците си да работят повече от 8 часа или че не им плаща осигуровки или че не им е подсигурил официални договори за работа?
2
3
 
4
 
! Отговори
Асана преди 4 години
Всички връщайте парите от рушвета и всичко е OK! Всъщност може и да ви простим но едва ли!
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сред лапачите на държавна хранилка и до ден днешен се използва израза "ще си взема болнични, да не си хабя отпуската". Преди време даваха по телевизията опашки пред кат Пловдив и една *** някакъв експерт се изтъпани и вика "това на нищо не прилича, втори ден болнични си вземам да се редя на опашки".