Умираме най-млади в ЕС, но малцина стават донори

Близо 1200 българи продължават да чакат за присаждане на орган
Обновена: 19 ное 2019 20:56 | 19 ное 2019 20:46, Красимир Ангелов
13

От началото на годината у нас са извършени 44 трансплантации, а близо 1200 българи продължават да чакат за присаждане на орган.

Проблем обаче остава ниският брой на донорите в България.

Точно преди 15 години у нас е извършена първата чернодробна трансплантация. Колко е напреднала медицината у нас за този период и имат ли успех кампаниите за насърчаване на даряването на органи?

Темата в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR коментират проф. Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във ВМА и Красимира Величкова от Български дарителски форум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От статията разбрах, че не е проблем ниската продължителност на живота, а това, че не е дадено съгласие за донорство. Значи пак цялата работа ми намирисва на агитация с цел далавера. Що да не се включи България в Европейската донорска банка и така болниците да припечелват още някой лев, като осигуряват органи. Те и сега вадят органи без причина, правят ненужни операции, само и само да източат пари, ама биха могли и след като уморят пациента, да изкарат още приходи.
7
0
 
4
 
! Отговори
ясно... преди 4 години
ясно - значи за това ЕС иска българите да умират рано - за да стават донори на западняците - и сега като не искаме да сме донори - вой до небето, че виждаш ли-хем рано умират благодарение на нашите /на ЕС/ действия и те неблагодарни - не искат да ни дават органите си....а, я да платим на журн алята да приканват хората да стават донори
6
1
 
8
 
! Отговори
Глас народен... преди 4 години
Стига с с това донорство,бе драскачи!!!Някой цял живот нехаел за здравето си-пил като смок,пушил като комин и накрая...трябва ми донор...КАРМА!!!Мреш като нехаеш за тялото си и изчезваш-естествен подбор се нарича и е основен принцип в природата...И да за дебелите ни политици явно това е доходоносен бизнес за да го лансират непрестнно и ще се случват "смъртни злополуки" с наивниците съгласили се да се правят на много благородни...
5
0
 
10
 
! Отговори
ШМАТКА преди 4 години
При тази сбъркана здр. реформа няма кака да се случи донорството.
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жестът е благороден, но нали разбирате какво ще се случи, ако българите масово започнат приживе да дават съгласие да станат донори, ако им се случи най-лошото?За съжаление, у нас в днешно време почти веднага възникват мафиотски структури във връзка с всичко, което се търси и от което могат да бъдат спечелени пари. Започват далавери, при които човешкият живот няма никаква стойност, стига нечия кончина да носи печалба някому.Затова хората се въздържат.
3
2
 
8
 
! Отговори
13 преди 4 години
На *** и гана нищо не давам, да не говорим за органи.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Червените мафиоти имат по няколко бъбрека и черни дробове .Не търсете за донорство сърце и мозък,защото липсва.Дебело черво,дал " Ленин"....От преяждане е двойно.
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герберясите да даряват органи да дадат пример за да може и ние да се включим.