3-годишният Алекс е починал от тежка пневмония

Това отчете проверката
Обновена: 20 ное 2019 18:43 | 20 ное 2019 18:29,
98
3-годишният Алекс е починал от тежка пневмония
Снимка: BulFoto архив

Тежка двустранна хемарогична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове) е окончателната причина, довела до смъртта на 3-годишния Алекс, който почина в четвъртък вечерта и за който сега тече проверка, тъй като родителите обвиняват лекарите в педиатрията за забавяне в приема и съответно в лечението на детето, пише "24 часа".

Още по темата

Това показват до момента резултатите от предварителен доклад от извършваната проверка на дейността на трите лечебни заведения, през които е преминало детето преди да почине  - Специализираната детска болница „Проф. д-р Иван Митев“, УБ „Лозенец“ и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Проверката бе назначена от здравния министър Кирил Ананиев в петък и трябваше да приключи днес, но има още работа по случая.

В хода на проверката е изискана и обработена цялата налична медицинска документация както от болниците, така и от личния лекар на детето, взети са предвид и становищата на лекарите, участвали в диагностично-лечебния процес, съобщиха от здравното министерство

На база на извършената аутопсия причината за смъртта е изяснена – тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове). Пневмонията е причинена от вирусна инфекция, заради която са възникнали и допълнителни усложнения - тежки двустранни кръвоизливи в надбъбречните жлези. Към момента не са готови всички резултати от хистологичните изследвания, които се очакват до седмица.

С цел пълно проучване на случая е възложено провеждането на три независими експертизи – от специалист по инфекциозни заболявания, детски пулмолог и вирусолог. На база резултатите от проверката, заключенията на експертите и аутопсията, ще бъдат изготвени 4 констативни протокола и окончателен доклад. Докладът ще бъде изпратен на министъра на здравеопазването до края на следващата седмица.

По-рано днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев проведе среща с директорите на трите лечебни заведения – СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, УБ „Лозенец“ и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Към момента и тримата директори са временно отстранени от длъжност до приключване на процесуално-следствените действия по случая. По разпореждане на министър Ананиев временно отстранена е и приелата детето в Педиатрията д-р Елена Георгиева.

Сезирана е и Комисията по професионална етика към съответната Районна колегия, която следи за спазване на професионалните медицински и морално-етични въпроси, свързани с упражняването на професията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
2
 
! Отговори
От народа преди 4 години
Защо родителите не са насочени адекватно към подходяща клиника навреме, ами е трябвало да се молят за преглед? Какъвто и да е бил изходът, случаят подкопава доверието в лекарите. И не финансирането е виновно, а липсата на каквато и да е човешка състрадателност у тях!
76
0
 
6
 
! Отговори
Т. Шмилев преди 4 години
Хеморагична пневмония, усложнена с надбъбречни кръвоизливи (т.н. синдром на Уатерхауз-Фридериксе), това е диагноза при която за голямо съжаление, дори днес, шансът на пациента е благоприятен, само, ако се случи ЧУДО. Нама значение кой е причинителят и в кой момент от началото на заболяването е започнато не интензивно, а най-агресивно лечение.
75
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво! Установихте причината.! Доста късно обаче! И сега какво? Детето няма да се подобри, нито виновен ще има нито ще спрат подобни случаи, това е България
74
0
 
5
 
! Отговори
Х преди 4 години
До АнонименВ конкретния случай няма фантазии. Установени са кръвоизливи в белите дробове и надбъбреците., к. определя и фаталния изход. причината за кръвоизливите са вероятно тежки токсико- септични увреждания, дик, к. найчесто се наблюдават при тежки бактериални инфекции.
73
0
 
7
 
! Отговори
Xxx преди 4 години
До АнонименКогато навреме се хвани една тежка инфекция, за каквато има съмнение в случая, и се действа спешно и адекватно, има някакви шансове да се помогне. В конкретния случай, тайминга и изхода показват загуба на време и неадекватно поведение. Детето загива с тежки септико- токсични прояви, т,н, дик синдром, с изкървяване в бели дробове и надбъбреци, к. определя и фаталния 17752изход.
72
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мислите ли че търговски дружества ще ви излекуват. Ако си мислите така в голяма грешка сте. Където и да отидете в лечебно заведение ви гледат като че сте портфейл. Ако имате дебела пачка може и да ви обърнат внимание но ако сте бедняк ще умрете пред очите им без да ви помогнат. Помните ли случая в първа работническа болница където човека умря след като го изписаха пред вратата на същата болница в която уж го излекуваха. А умря защото чакаше линейка пред болницата за да го откарат в болница.
71
2
 
19
 
! Отговори
лекар преди 4 години
От една страна, да почине дете с пневмония в болница е безобразие.От друга страна, никога досега МЗ не посочи и себе си като съ-виновна институция, а винаги грешките са били търсени локално.Ала грешките се предопределят от по-високо ниво.Здравеопазването бе обявено за търговия - което подкопава морала на медиците.Освен това, направи се така, че лекари и сестри да не достигат и у оставащите се улеснява нагласата "добър или лош - друг вместо мен няма".Тук е вината на МЗ и Държавата. Толкоз!
70
0
 
22
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
Да ви плюя на здравеопазването! Деца умират, а лекари взимат 57 хил. лв. заплата докато слагат стентове на здрави пациенти.https://bultimes/%d0%94%d0%b0-%d0%b2%d0%b8-%d0%bf%d0%bb%d1%8e%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d0%be%d0%bf%d0%b0%d0%b7%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%94%d0%b5%d1%86%d0%b0-%d1%83%d0%bc/
69
0
 
18
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
Оставка на тва смрадливо правителство, заради което умират по 3 хиляди българи годишно заради лекарски грешки и безхаберие, но досега няма осъдени убийци в бели престилки !https://mediapool.bg/do-3000-balgari-godishno-umirat-zaradi-lekarski-greshki-news163379.html
68
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
такава студенина.безсърдечност у тази педиатърка.сякаш не работи с деца.а със затворници.има професион.изкривяване.Бърнаут?
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КараКолко часа, скъпа Кара? Колко? И, моля, посочете напълно обективен, доказан източник!Та? Колко?
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 77Ахаааааа, всичко, ама не във всички!Интелигентно казано, поздравления!
65
3
 
8
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Родителите са на друго Мнение - Лекарите не са изкали да приемат Детето за Лечение - дали тази Болест е Нелечима ?Мнението ми е този Министър да го Уволни Борисов .
64
4
 
21
 
! Отговори
Кара преди 4 години
До АнонименКолко часа детето детето е чакало да бъде прегледано и прието в болница? Не може в педиатрична болница болните деца да чакат по 3 часа за преглед пред спешен кабинет.... Подразбра се, че лекарката не е искала да приеме детето, искала е да го препратила в друга болница???? Да, детето е било тежко болно, може би фатално, но проблема е в нежеланието на лекари в детска болница да го приемат и лекуват.
63
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Починал е заради безотговорната работа на уж големите ни лекари, а всъшност безграмотни чалгари. Всичко читаво отдавна се изнесе от България
62
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Започнали си да се взимат много насериозно ако обаче са проявили недобросъвестно отношение към това бебе е редно да бъдат сериозно наказани !
61
1
 
8
 
! Отговори
така е преди 4 години
До Анонимен 67Особено ония с купените изпити!
60
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както се казва навсякъде по света хората умират от тежки заболявания, само в България хората умират от лекарска грешка
59
0
 
11
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 4 години
Лоша работа!Много,много лоша работа!
58
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срещу вирусите няма измислени лекарства. Антибиотиците лекуват само от бактерии и то но от всички. Лекарствата само леко подпомагат организма за да може той да се пребори по-лесно.При вирусна инфекция тялото трябва да се пребори само или умира. Ние си мислим че сме моного напреднали с медицината но това не е така при вирусите за които няма ваксина. Лекарите не са всесилни.