Държавна гаранция за интерконектора с Гърция - до 215 млн. лв.

МС предлага ратификация на споразумението с ЕИБ
8
Държавна гаранция за интерконектора с Гърция - до 215 млн. лв.
Снимка: архив, БулФото

Държавна гаранция до 215 млн. лв. се предоставя по заемните споразумения за финансирането на интерконектора България-Гърция.

Още по темата
С решение от днес Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира гаранционно споразумение между България и Европейската инвестиционна банка във връзка със сключен на 10 октомври 2019 г. Договор за финансиране на междусистемната газова връзка.

Споразумението е между Европейската инвестиционна банка и Българския енергиен холдинг.

Ратифицирането му е предварително условие за усвояване на средствата от заема от ЕИБ в размер на 109.9 млн. евро. С влизането му в сила ще бъде осигурен необходимият финансов ресурс за изпълнението на проекта, който е стратегически за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в региона, съобщиха от правителствената пресслужба.

Изграждането на междусистемната връзка Гърция-България ще отвори допълнително трасе към Южния газов коридор между пазарите на Югоизточна Европа и Централна Източна Европа и по този начин ще осигури достъп до алтернативни трасета и източници за доставка на газ.

Осигурявайки достъп до алтернативни източници на природен газ, проектът за междусистемна газова връзка Гърция-България е ключов за гарантиране на енергийната сигурност както в България, така и в целия район на Югоизточна Европа.

Той ще съдейства и за увеличаване конкурентоспособността на националната и регионалните икономики.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откъде накъде българския народ ще плаща с държавни гаранции на чужди фирми,които да печелят на гърба на бедния народ?Откъдя на къдя?Искаме си ЮП!
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И от какъв зор тръбата трябвало да е от България за Гърция? То и интерконекторът ще е двупосочен, какъв ти е проблема?
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
доказаните продажници спряха южен потоки тогава връзката щеше да е от бълария за турция и гърциянагли са като шефа си тариката кратунков от банкявече купихме и по скъпия американски газ щото е по-хубав както и 3 те милиарда за етажерките
4
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е заем, а гаранция по заема. Ако всичко е наред, интерконекторът ще излезе брз пари.
3
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като доказани продажници не е чудно, че русофилите са за Северен поток 2, но са против интерконектора на България с Гърция.
2
6
 
6
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
Истината е нейде по средата. Този интерконектор може да осигури приблизително годишната консумация на газ от България. Нищо повече. От друга страна реже ръчичките на Путин за рекет към БГ.
1
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кой ще ги плати тия милиони - пак ли гольо.Или крадливите Суджуци ще дръпнат още едно заемче.