Борисов: Да се справим с изтичането на мозъци от Балканите!

Премиерът обсъди инфраструктурни проекти с хърватския си колега
282
Борисов: Да се справим с изтичането на мозъци от Балканите!
Снимка: Правителствена пресслужба

От особено значение е да се справим с изтичането на мозъци от нашия регион. По тази причина високо оценявам инициативите за младите хора и за създаването на по-добри условия за работа и обучение в техните страни.

Това каза премиерът Бойко Борисов в Загреб по време на срещата си с премиера на Хърватия Андрей Пленкович. Двамата разговаряха в рамките на работното посещение на българския премиер в Хърватия.

Борисов заяви подкрепата на страната ни за приоритетните теми на Хърватското председателство като преговорите за новия бюджет на ЕС, задълбочаването на Единния пазар и цифровизацията, инвестирането в образованието и иновациите, които са в основата на нашата конкурентоспособност в глобализирания свят.

"Европейската интеграция на Западните Балкани ще продължи да бъде сред основните външнополитически приоритети на България, тъй като тя е инструмент за постигане на стабилност, мир и просперитет в региона. Оценяваме силно заявения ангажимент от страна на предстоящото Хърватско председателство за приемственост по темата от нашето председателство", каза още той.

Бъдещето на Западните Балкани е в ЕС, категорични бяха премиерите Борисов и Пленкович.

"Не е възможно да постигнем социално и икономическо сближаване в Европа, ако не подобрим транспортната, енергийната и цифровата инфраструктура в региона и целия ЕС", отбеляза Борисов пред Пленкович.

Двамата министър-председатели обсъдиха задълбочаването на търговското и  икономическото сътрудничество между България и Хърватия, както и потенциала за насърчаване на инвестициите и привличането на взаимни инвеститори. Перспективни области за партньорство между българските и хърватските компании са инфраструктурните проекти, туризмът, хранителната промишленост, информационните и телекомуникационните технологии, енергетиката, съобщиха от МС.

"Споделяме общи интереси по отношение на регионалните инфраструктурни проекти. Затова смятаме, че изграждането на транспортния Коридор № 8 ще бъде от полза за целия регион, включително и за Хърватия, тъй като ще предостави алтернативен маршрут до Черно море – и по-нататък към Каспийския регион и Централна Азия", каза още премиерът Борисов.

Българският министър-председател подчерта, че двете държави съвместно трябва да подкрепят европейската политика за укрепване на енергийната инфраструктура и развитието на проекти, имащи за цел диверсификация на маршрутите и източниците на природен газ.

"Разглеждаме като еднакво важни проектите за интерконекторна връзка Гърция-България и терминала за втечнен природен газ на хърватския остров Кърк", очерта Борисов. В същия контекст проектът за изграждане на газов хъб на територията на България има за цел да създаде необходимата инфраструктура, свързваща газовите пазари на ЕС със страните от Енергийната общност (Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина).

В рамките на разговора Борисов и Пленкович дадоха висока оценка също на възходящата тенденция в двустранното културно и образователно сътрудничество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
0
 
3
 
! Отговори
Слав Караславов преди 4 години
"Борисов: Да се справим с изтичането на мозъци от Балканите!"---------------------------------------------------------------------------Добре че той си смени професията. Като пожарникар щеше да е при пожара, когато всичко вече е приключило от самосебеси, Останала е само пепелта! И в случаят с мозъците е тъй. Останали са само талантливи политици и мафиоти. Двете заедно...
221
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без правосъдие няма да стане. В мафиотски бостан никой не ще да живее.
220
0
 
1
 
! Отговори
До hexz преди 4 години
Това го имаше едно време и се наричаше разпределение. Обаче от самолет се вижда, че тез разсъждения се правят от някой, който е далеч от тези проблеми.Като завършиш медицина в България си лекар в България.В САЩ си никой.Без начално образование си.Трябват приравнявания.Ако един лекар от Сомалия дойде в България да не би да е лекар в България?
219
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямаш потенциал за да го направиш.
218
0
 
11
 
! Отговори
Deko преди 4 години
Kak ще се справиш като българските работодатели дават мизерни заплати ?
217
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки платен данък на крадливото правителство е опит да се напълни бездънна яма. Поне в Германия, примерно, знам, че няма да ми утрепят детето ако се наложи да го заведа в болница.
216
5
 
7
 
! Отговори
hexz преди 4 години
Аз например мисля че трябва да стане така. Например ако един студент завърши медицина в Бг държавна поръчка то трябва да си я изработи 5-7-10 години а тогава да ходи където си поиска. Ако иска държавна поръчка по 5К на семестър, тогава още щом завърши да ходи където си иска. Ама нали всеки тарикат държавата да му плати пък после той да ходи да си изкарва за него пари в чужбина. Е аре стига вече !!! Щом искаш да си ходиш с образованието навън ще си плащаш.
215
0
 
6
 
! Отговори
baffff преди 4 години
някой да ми обясни защо е цен'зу'рирана "мести" - свободаен да се местиш от град на град например, защо НС не е махнало още цензурата , какво има в тази дума ако обичат тия другари да ми обяснят че аз съм *** човек и не разбирам , затвор за вас мам'енцето ви, до живот.
214
0
 
3
 
! Отговори
baffff преди 4 години
е как в "техните си страни", нали са европейски граждани, внасяте милиарди там, ба си "***" граждани сме. Всеки трябва да е свободен да се мести където и когато иска и не може да има каквито и да е пречки от властта, видяхме жителството при соца, уж си бг гражданин ама няма мърдане от къде си се родил.Аре, ако сме в ЕС не може да ми казваш къде да ходя.Истината е че няма къде да се ходи заради езиковата бариера, няма само езици да уча, но е важен принципа.
213
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен България е определена за държава-експеримент. Задали са си въпроса: какво ще стане, ако в една държава напълно победи мафията? И са решили да ни оставят на произвола и да видят какво ще стане. Затова западните ни "приятели" гледат безучастно мъките ни.Чакат завършека на експеримента.
212
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Седя си, начи и си слушам Слави.Туй, начи, не е като некакви Преслави!Има мисъл, идея и чувство.Тъй съ съгражда истинско изкуство.А и е граждански ангажираноИ малко, така чалга аранжираноТа да го сфанат 80% и БорисовТо тъй се прави електоратТуй го знае всеки плутократ!Начи туй, дето депутатите ги чака теслаТова е гледане в бъдещето през опушени стъкла,(с *** розови очила)А туй, начи за ***, ми то никой вече му не пука.А и *** никога не изхвърля ***!
211
0
 
5
 
! Отговори
Койчо преди 4 години
Баце нали лъчо мозъка е при теб за това не се тревожи.
210
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ли човек,който все още му търпи глупостите? Преди 10 г му повярвахме, а сега му се смеем. И самия той не си вярва на вицовете, които приказва.
209
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е тясна за такъв Колос, като Бойко!Аз му предлагам следващия път да се кандидатира за германски канцлер!То и електората му е вече на място.
208
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен, българите в България нямат право на оплакване. Могат да пътуват свободно и да работят навсякъде из Европата.*** те искат в Бг, щото са патриоти и не са предатели.А МРЗ искат да е 4328 евра!Най-ниската пенсия - 3000 евра и да взимат безплатни билетчета за градския транспорт и купони за храна с отстъпка.
207
0
 
10
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Оня ден викаше "Не АйТи, а овчари!", а днес...Всеки ден с нови факсове.
206
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът е не какво изтича, а какво остава.Щото ако имаше много, че изтекъл малко - все тая.Ама то мозък в България, колкото за цяр и всичкото изтекло през канала, пардон, терминала. Ами то не само мозък изтича.Всички малко по- работни, свободолюбиви, предприемчиви, млади, кадърни, смели и образовани взимат Машината на времето от терминал 2 и се озовават от *** минало в сложното настояще.
205
0
 
4
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН до 159 преди 4 години
Точно в десятката!!!!!!Хората са го описали идеално!!!!!
204
0
 
24
 
! Отговори
Язека преди 4 години
Нема как, Боце. Ако са мозъци, не биха те търпели и един ден...
203
0
 
4
 
! Отговори
Men преди 4 години
Всеки се кланя на някой.Дали ще опазим територията си да не се разцепим или да направим гражданска война това вече е страшното.