Каква е практиката? Фирмите плащат болнични в ЕС от 2 до 30 дни

КНСБ чака среща с Борисов и тристранка по темата
27
Каква е практиката? Фирмите плащат болнични в ЕС от 2 до 30 дни
Снимка: архив, БулФото

Периодът, в който работодателите в ЕС изплащат болнични, е между два и 30 дни. Това показва анализ на КНСБ на практиката сред страните-членки.

Още по темата
Сходни схеми с българската практика при финансирането и изплащането на обезщетения при болест по отношение на продължителността на изплащане на обезщетенията, както от страна на работодателя, така и от осигурителния институт се наблюдават в държави като Естония, Испания, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Словения, Унгария, Чехия.

В 13 държави-членки (Латвия, Швеция, Холандия, Австрия, Гърция, Естония, Италия, Чехия, Испания, Малта, Франция, Кипър и Португалия) е въведен изчакващ период от 1 до 3 дни, в който няма плащане (отсъства заместващ доход).

Практиката в Испания, например, е работещият да плаща първите дни от боледуването, но в много компании има вътрешни регламенти, които не допускат работникът да бъде ощетяван, допълват от КНСБ. В Австрия и Германия пък работодателят поема обезщетяването на служителите си през първите няколко седмици от боледуването им. За първите три дни там дори не е необходимо предоставяне на болничен лист, посочват от синдиката.

КНСБ вече заяви, че няма да обсъжда каквито и да е промени в изплащането на болничните, докато не се проведе среща с министър-председателя Бойко Борисов в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Настояваме и вярваме това да се случи във възможно най-кратки срокове, казват от синдиката.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българските работонаематели лъжат като римляни за всичко в Европа. Винаги трябва да се опровергават долните лъжи на работонаемателите по европейските права по труда.
22
0
 
2
 
! Отговори
до Роки преди 4 години
В Германияа ако си здравно осигурен към законова здравна каса плащаш до 1 месец престой по 10 евро на ден за календарна година.Ако престоят в болница е повече нищо не плащаш ,което е над 30дни.Сметките идват със закъснение по пощата директно от болницата.Ако си частно осигурен си плащаш абсолютно всичко гаворим за хиляди евро и после с разписки си търсиш парите от частната каса.
21
1
 
2
 
! Отговори
DO 10 преди 4 години
В България Данъци и Осигуровки са 70 % , за това много хора бягат в Германия .Ако сте запознат/а няма да плещите такива глупости .
20
0
 
4
 
! Отговори
резултат няма !! преди 4 години
колко години ви осигуряват на 2, 4,и 6 часа . А работите по 10-12 часа на ден .Много българи даже не ги осигуряват.*** и неуважение към работната ръка , а каде ви отиде достоинството Българско ?Работодателите ви крадат заработените часове , и до кога ще им работите .А от осигуровките печели работодателя .Бъдещето 2019 година .
19
0
 
5
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
От работа се гърбавее така че ясно е всички болести откъде идат! Чорбаджията требе да си плати!
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заплати да се плащат на 1во число от следващия месец и ако закъснеят и с един ден НАП да ги глобяваТо не е ли така в момента? Щото на Запад е така.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-обичам да ми дават други държави за пример але пък Германия Франция ,някога БХ така ни плашеше да не станем като Гърция и Испания те хората забравиха за кризата нашия си остана на едно място
16
0
 
8
 
! Отговори
Хопа преди 4 години
След лато едни болнични неможе бознеса да поеме, то явно не е бизнес. Трябва да се засили контрола върху бизнеса! Заплати да се плащат на 1во число от следващия месец и ако закъснеят и с един ден НАП да ги глобява и затваря. Значи работници няма и да уморим с глад о болести малкото останали!
15
0
 
8
 
! Отговори
Асана преди 4 години
Опре ли нещо до пари всеки се дърпа, дори и държавата!А ние чакаме да ни плащат ,, бизнесмени'' всички знаем какви!
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На вас може да не ви е мъчно за мене, ама на мене ми е мъчно да гледам как 6 милиона слугуват на една шайка престъпници. И продължават да ги брулят със схеми като тая с болничните. Аз ви се чудя докога ще ги търпите? И се чудя дали читав млад човек ще иска да остане в тази абсурдна държава. А вие си лайте по емигрантите, че ви казват истината в очите.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Писна ни, вечно реват нямат работници, нямат пари за болнични, нямат за нищо не могат да си ръководят бизнеса Държавата да им изкупи бизнеса за по 1 лев така както ги придобиха и да се приватизират наново прозрачно. Радев Ветото къде беше със армията да спре непрозрачната приватизация по времето на Костов, никой не е невинен.
12
0
 
2
 
! Отговори
Спиро преди 4 години
До АнонименАман от гладници.
11
0
 
1
 
! Отговори
Жико преди 4 години
До АнонименМного ни е мъчно за теб - мъка-а-а-а
10
1
 
9
 
! Отговори
Борис Бойков преди 4 години
--Кой ... тръгна да рови за 1 ден болнични?? Питам КОй КОЙ_ Медиите там ,,,кажете КОЙ ?? Ей Горанов ,,с Киро Парахода и секретарката ви Васил Велев -няма да ми клатите стола !! Че ще ви потопя всички на дъното !! Искам раята да е доволна и да си мълчи !! Нито искам стачки протести ,,,каквото е там ! искам спокойствие защото сега Управлявам Света -имам къде къде по важни задачи -Принца на Оман ще се жени - Ердоган искал агнешко печено по Бг рецепта- Юнкер му свършила ракията !
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Онзи мунйо по телевизията, който се изказа, че краденето в България е национален спорт спокойно може да се изнесе в Германия с бизнеса си и да плаща 17% данък приход по 45% за социални и здравно на работниците. Така няма да се занимава с крадци.
8
1
 
11
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Абе, пак сетих за работодателите, дето от 2005 г. плашат, че щели да си внасят работници от третия свят да им бачкат за 100 $. Та кво стана, внесоха ли нещо или вече се конкурират дори за склададжии, портиери и чистачки. Щото, ако за 15 години не са им се получиили нещата с вноса на кадри, значи няма да стане работата и трябва да те си изнасят "бизнеса" в третия свят.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
22-ли са страните в ЕС?
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БГ бизнесмените имуществото им трябва да се национализира и да се даде на държавата явно сами не могат да се оправят. Във ЕС например 40-60% всичко е дъpжавно. 60% от всичко трябва да с енационализира туризъм, енергетика всичко частната собственост да се сведе само до дребен бизнес. Така ще се спрат разораване на дюни и изчезване на бастуни който краде от държавата после смърт чрез разстрел, като се върне смъртното наказание.
5
1
 
13
 
! Отговори
минувач преди 4 години
Само да вметна че в Германия болничните се изплащат по високо отколкото ако работиш! Защото когато си болен - имаш и по голяма нужда. Същото важи междувпрочем и за отпуските там!
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много се уплаших, г-н номер 1. Само се реве, че хората бягат в чужбина, обаче нищо не се прави да бъдат задържани в държавата. Иначе плосък данък 10%. Какво да ви кажа, вече от почти 20 години съм в Германия и много се радвам, че удържах на носталгията и не се върнах преди години.