Личните карти с чип – през 2021 г., печатат ги под земята

Догодина трябва да бъдат подменени почти 1 млн. лични карти
Обновена: 21 ное 2019 07:17 | 21 ное 2019 07:00,
57
Личните карти с чип – през 2021 г., печатат ги под земята
Снимка: архив Булфото

Новите лични карти с чип и биометрични данни ще се печатат под земята. Заради изискване за максимална сигурност машините, на които ще се печатат документите, трябва да са разположени на подземен етаж.

На 27 ноември ще бъдат приети офертите на двете немски фирми – “Веридос ГмбХ и Обединение “Мюлбауер Ай Ди Сървисиз ГмбХ – С&Т”, които останаха на финала на процедурата за избор на изпълнител за изграждане на системата за издаване на новите документи за самоличност. Ден по-късно ценовите офертите в състезанието за 238 млн. лв. без ДДС ще бъдат отворени, а до края на годината се очаква да се разбере и победителят.

Който и да спечели търга обаче, едва ли ще успее за десет месеца да построи новата сграда, в която ще се печатат всички документи за самоличност. От МВР предвиждат периодът за строителство на новата сграда и доставката на оборудването да стане в срок от 16 месеца, пише "Труд". Това означава, че при най-доб­ро стечение на обстоятелствата най-рано през април 2021 г. ще има готовност за печатане на лични карти с чип.

През юли тази година депутатите гласуваха от 1 октомври 2020 г. новите личните карти да имат чип с биометрични данни, което едва ли ще се случи. Още тогава стана ясно, че е възможно заради оспорване на процедурата срокът да не бъде спазен, а на гражданите да се наложи два пъти да вадят лични карти. От МВР увериха, че няма проблем да се извадят документи по стария образец. През 2020 г. трябва да бъдат подменени 999 018 лични карти и 637 743 паспорта, съобщи на последния парламентарен контрол вътрешният министър Младен Маринов.

Търгът за изработване на новите документи за самоличност беше обявен още през 2016 г. Тогава стойността на поръчката бе за близо 600 млн. лв., но премиерът Бойко Борисов нареди да бъде прек­ратена.
 
Новите документи - през 2021 г.

МВР е в готовност да посрещне масовите опашки за смяна на личните документи. Над 3 млн. души ще трябва да сменят личните карти и паспортите си до 2021 година. През 2020 г. трябва да бъдат подменени 999 018 лични карти и 637 743 паспорта, а през 2021 г. – 1 088 116 лични карти и 563 129 паспорта, стана ясно от отговор на вътрешния министър Младен Маринов на депутатски въпрос в парламента. Новите лични карти ще имат чип с биометрични данни. Международният паспорт може да е с валидност от 5 или 10 години.

Всички дирекции на МВР в страната са организирали подаването на заявления за новите документи. Мобилни биометрични станции, при спазване на разпоредбите на нормативните и поднормативни актове, ще подпомагат служителите при работата им.

От МВР увериха, че за изпълнение на това указание в помощ на звената “Български документи за самоличност” могат да се пренасочват служители от други отдели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: лична карта
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
8
 
! Отговори
Кръстю преди 4 години
Таа година под земята малко по късно още по новите ще се печатат в космоса.
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
землянки има ли в РУП?А партизани?!!
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
под земята?
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А табелките на пощенските кутии кога ще се сменят? В тях какъв чип ще има? Нещо подслушвателно, това-онова?
41
0
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Интересно кои го представляват?
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми то в България всичко става под земята, така че нищо ново.
39
0
 
10
 
! Отговори
до 21 преди 4 години
Печатат ги под земята,защото тия дето ги печатат са хора с тъмно минало Underground служители. Същото впрочем пише и в досието на Бойко, от житието и битието му в началото на 90-те.
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Отброяваме последните дни на тази държава. Обществото се разпадна напълно."Тоя па. Не е толкова лесно да се затрие цяла една държава, даже без да има война и геноцид.
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Манталитета на българите независимо на какъв пост си ,да се краде ,непрекъснато ,от всичко и по много ,ей така се затрива държава.Като си нямаме законите на Крум ,сами ще се унищожим,вероятно ни мързи и да си направим труда да променим закостенели навици които вредят на всички ни.Кога най насетне ще застанат в управлението хора които тотално ще обърнат дрехата с хастара навътре,а не като сега.....всичко наопаки.
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С чипове *** от Илиенци
35
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега, като ви чипират,ще могат да променят данните в чипа от разстояние,спокойно да ви изкарат този и такъв,какъвто им сте удобен и така да ви манипулират,както им е удобно - положение,бетер онова на жигосаните добичета!Ще гледате безпомощно и тъпо,и даже "бе-е" няма да сте в състояние да изблеете!Затова,засега,все още,поблейте си на воля,докато сте нечипирани овце!
34
3
 
11
 
! Отговори
Ха преди 4 години
Значи става въпрос за едни пари,които трябва да се приберат от народа .Проста сметка 3000000*30лв минимум,ами добра сума си е.
33
1
 
31
 
! Отговори
до 28 преди 4 години
Абсолютно сте прав. Искам само да допълня,че е възможно дори да ви тикнат в затвора по фалшиво обвинение. Най-лесно е да кажат,че са вашите отпечатъци(при положение,че ги имат). Не знам как може да се докаже подобна,,грешка",ако истинският извършител например е между хората дето има информация за личните ви данни. А те винаги могат да се копират от някъде. С толкова много мошеници,хакери и ало-измамници,че направо е чудо,ако оцелеем като народ.
32
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
с новата биометрия ще поставят и щрих код на челото гледайте как ги чипират в русия с лазерно начертание и какво ги карат да правят.Даже на деца снемат биометрия в детските градини.Пишете ладошка в ютуб и ще видите.който иска да си слага числото на звяра на челото да отива
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изтекла ми е 2000г. през оная работа ми е какво ще печатате.Смяна живот и здраве в 2060г.
30
4
 
13
 
! Отговори
един българин преди 4 години
На мене пък не ми изтича, валидна ми е до 25-та. Тоя хич да не мисли,че ще я сменя преди това. Пари излишни НЯМА да дам. Кога дойде 25 тогава!
29
3
 
34
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Вечният бизнес на милиционерите, замислете се, колко пъти са сменяни личните карти, шофьорските книжки и др. Ще напомня и за голямото източване, ако трябва да смениш собственика на колата. Административно-правният рекет е неудържим.
28
3
 
10
 
! Отговори
българин преди 4 години
Ми на мен догодина ми изтича срока, тоест трябва да си сменям личната карта през 2020 г. Това значи ли, че ще си бъде от стария тип още 10 години?Така излиза от написаното поне.Не че имам избор. Само се надявам да няма опашки че съм се редил и е истински кошмар!
27
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Събирането на биометрични данни е интрузия в личното пространство на гражданите. След масовото изтичане на информация от разкованата барака наречена българска държава, беше доказано, че не могат да опазят вързано куче. Сега искат да имат ОЩЕ ПОВЕЧЕ информация. Запитайте се, дали е за ваше добро. Утре като сте им неудобни ще могат да си изфабрикуват точно описание, отпечатъци и кръвна група за секунди. После адиос.
26
3
 
27
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
"печатат ги под земята"Ако искат и в космоса да ги печатат ,има ли българчета някъде в процеса ,данните ще бъдат откраднати.Така ,че място за паника и безпокойство.Както казва един познат мастит бизнесмен,"каквото и да ти говорят ,знай ,че става въпрос за пари.Даже да те поздравят,знай,че трябва да платиш"