Въведение Богородично: Празник на християнското семейство

По времето днес се гадае каква ще е годината
Обновена: 21 ное 2019 07:50 | 21 ное 2019 07:36,
12
Въведение Богородично: Празник на християнското семейство
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Християните почитат днес празника Въведение Богородично, който в църковните песнопения се назовава "предвестник на Божието благоволение към хората". Празникът е посветен на християнското семейство и на православната християнска младеж.

В Константинополската църква той е въведен през седми век от патриарх Терасий, а в Римокатолическата църква - от папа Григорий Единайсети през 1374 година.

Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си Свети Йоаким и Света Анна в Йерусалимския храм, за да служи на Бога. Преданието гласи, че родителите й били изпълнили обещанието, което дали пред Бога, още преди тя да се роди.

Първосвещениците и служителите в храма ги посрещнали с пеене на свещени химни. Праведните родители се върнали с роднините си в Назарет. Мария останала да живее в храма, като приела върху себе си дълга да лекува в скръбта им всички самотни и изоставени хора. Въвеждането на Мария в храма е паметно събитие за семейството на Божията майка и затова се почита от православната църква и като Ден на християнското семейство.

Този ден става символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство, чийто първопример са Дева Мария и съпругът й - праведният Йосиф.

На Въведение Богородично православната църква препоръчва на родителите да водят децата си на богослужение, да им разказват за вярата и за библейските събития, и така да ги възпитават в християнски дух.

По това какво е времето на днешния ден народът пък гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако времето е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието - слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извинете, но Православния Християнски Празник Въведение на Пресвета Богородица и Дева Мария е на 4 Декември, а НЕ на 21 Ноември! На 21 Ноември по старому и народно му е Архангеловден и на този свят празник се отдава почит към свети Архангел Михаил и всички Свети Небесни Сили. Въведение Богородично е много хубав Християнски Празник , който е през ЕСЕНТА. През Есента има Хубави Християнски (и някои благочестиви български празници като например 1 Ноември- Ден на Българските будители) празници
9
5
 
3
 
! Отговори
бг преди 4 години
До обикновен Това не е верно.Българите са християни по убеждение-по време на турското робство са били клани заради вярата!!!Християнството не е религия и моралът в християнството е на най-високо ниво!
8
5
 
6
 
! Отговори
обикновен преди 4 години
Християнството не е нито първата, нито най-ценностната религия!Моралът не е отличителна черта само на християнството, нито е на по-високо ниво!Българите са вярващи хора, но не са християни по убеждение, а вярват в една по-висша сила - онази, създала бог, даваща живот и правеща хората добри, и затова имат по-висока ценностна система от традиционното християнство! Християнството само си е присвоило и изопачило елементи от тук и там, без да ги разбира!
7
7
 
1
 
! Отговори
бг преди 4 години
Християнството не е само религия! То е начин на живот! Без християнсво нямаше да има МОРАЛ-целия морал и етика е благодарение на Христос!За жалост в днешно време нехристияни се опитват да изопачат моралът с *** идеология и да представят християнството като отживвелица!!!Е Бог е създателя ни въпреки всички,които не приемат това,а Исус Христос е Спасителя ни,Който даде живота си,за да не погине ни един,който вярва в Него,но да има живот във вечностт!
6
6
 
6
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Въведение Богородично е свят празник. Каменните стъпала водещи до входа на Йерусалимския храм са били доста високи. Света Богородица е била на 3 годинки, малко момиченце на име Мариам. Самичка се е изкачила до горе и е била посрещната от Захарий, тогавашния първосвещеник и е била въведена в храма и е живяла там. Подробности потърсете в православието Ком...
5
6
 
4
 
! Отговори
За съседите преди 4 години
В Гърция, на днешния ден празнуват имен ден онези Марии, които не са омъжени - малки момичета, млади девойки и жени, които никога не са встъпвали в брак.Омъжените Марии празнуват имен ден на Голяма Богородица.Това е тамошна народна традиция.У нас традицията е друга - всички, които носят името Мария, честват имения си ден на Голяма Богородица през август.
4
7
 
6
 
! Отговори
Няма нищо лошо преди 4 години
в това, поне чрез сайтовете някои хора да научат нещо за традиционната ни народна култура от миналото - например за гадаенето относно времето.Краткият разказ относно християнските вярвания пък дава обща култура - ако имаш поне елементарни представи в тази сфера, ще можеш да разбереш някои произведения на изкуството, създадени от големи творци в миналото или да си обясниш някои неща, като четеш историческа или художествена литература.
3
9
 
7
 
! Отговори
Гери преди 4 години
До АнонименЗащо да са простотии!Така мислиш ти.Има много хора,които одобряват това!
2
21
 
13
 
! Отговори
Янус преди 4 години
Религиозни глупости,които разделят хората на планетата.Време е всички т.н. религии да бъдат премахнати.
1
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Простотии за наивници душички.