7031 души са по-грамотни благодарение на програми на МОН

Те ще имат по-добра реализация на пазара на труда
22 ное 2019 21:50, Нели Христова
10
7031 души са по-грамотни благодарение на програми на МОН
Снимка: Pixabay

Общо 7031 неграмотни и слабограмотни лица, навършили 16 години, които не са ученици, успешно завършиха курсовете за ограмотяване на възрастни, организирани по проекта "Нов шанс за успех". Това съобщи ръководителят на проекта Евгения Костадинова - директор на дирекцията "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в Министерството на образованието и науката, на заключителното информационно събитие по проекта в Пазарджик, цитирана от пресцентъра на МОН.

Костадинова е посочила, че това са възрастни, които не са имали възможност или не са пожелали да завършат клас или етап от основната степен в рамките на формалното образование в училище. Приели предизвикателството да участват в обученията, да се научат да четат и пишат, след успешно завършен курс и полагане на съответните изпити, те получават документ, който им дава право да продължат в следващ клас или етап в училище, да се включат в обучение за придобиване на степен на професионална квалификация или да потърсят реализация на пазара на труда.

Евгения Костадинова е подчертала, че настоящият проект се изпълнява като продължение на проект със същото име, реализиран по ОП "Развитие на човешките ресурси" /2007- 2013/, при който бе разработен и приложен в практиката цялостен модел за обучение на възрастни, включващ обучение за придобиване на компетентности от основната образователна степен. Проектът е с бюджет 19 070 732 лв. и приключва на 31 януари 2020 г. До тогава се очаква да завършат успешно близо 2200 обучаеми. В резултат на дейностите по двата проекта в проектните училища до момента са обучени повече от 21 000 възрастни, като основната цел е да бъде улеснен по-нататъшният достъп до общообразователна и професионална подготовка на слабограмотните и неграмотните лица, за да се включат на пазара на труда.

Проектът "Нов шанс за успех" се изпълнява от Министерството на образованието и науката по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", с финансовата подкрепа на Европейските структурни и инвестиционни фондове, чрез дирекцията "Съдържание на предучилищното и училищното образование". Асоциирани партньори към него са Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта и Държавната агенция за бежанците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: образованиеМОН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
Има логика в това, преди 4 години
да те задължат да се ограмотиш и да те санкционират, ако не го направиш, защото според нашите закони всеки има право да гласува.Как ще гласуваш, ако не можеш да прочетеш какво пише на бюлетината?Значи, изводът е, че ако не желаеш да се ограмотиш, значи сам, доброволно се лишаваш от граждански права. Законът трябва да се оправи в тази насока.
9
0
 
5
 
! Отговори
Идея преди 4 години
По-ефективно ще бъде друго начинание. Ако накарат всеки пълнолетен човек, който е останал неграмотен да плати солена глоба или да я отработи. После да му дадат срок сам да се научи да чете и да пише или да се запише на ограмотителни курсове, които да плати от джоба си. Ако не го направи в дадения му срок - пак глоба и така докато най-после научи азбуката.Не се ценят подарените блага, които дори не са били поискани от онзи, на коготосе даряват.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
О,свещена просотота!Нищо вярно няма в това-изхарчиха се едни пари и толкова!Неграмотните не станаха по-грамотни!!
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грижите за тази категория граждани започва от самото им зачеване и продължава чак докато си тръгнат от този свят.Тези грижи струват на бюджета повече от финансите, които държавата отделя за децата на данъкоплатците.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НаблюдателПо твоята точка 3) отговорът сигурно е 100%.Не са ми известни лица от други общности, които в наше време, у нас, да не са грамотни. Изключение правят само хората с много тежки мозъчни заболявания, които не осъзнават дори себе си.
5
1
 
6
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
По-грамотни значи вече разпознават буквата с която започва името им.
4
1
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
1.) Каква степен на грамотност е постигната?2.) Колко е излязло на човек?3.) Колко са cинraлитe между тия, или те пак минават "между капките"?
3
5
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Колкото по-грамотен си, толкова по-лесно ще тъе лапне сатанинстака система, т.е. т.нар. "държава".
2
2
 
11
 
! Отговори
С други думи, преди 4 години
Не са благоволили поне да се ограмотят навреме, в детската им възраст, когато това е било платено от бюджета за тяхното поколение. Бюджета сме го пълнили ние или нашите родители, но не и техните.Затова днес се отпускат допълнително още над 19 милиона лева, за да научат азбуката тези индивиди.И всичко това - от нашия джоб!
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да така е. Догодина са станали академици. Все пак от векове Пазарджик е меката на умствените капацитети. Школата за титани на мисълта е там.