"Бонус-Малус" – не е добре обяснен, но логичен

Пакетът трябва да бъде обяснен по-добре на шофьорите
22 ное 2019 22:30, Нели Христова
70

Пакетът "Бонус-Малус" все още е обект на обсъждане, но според някои ексепрти той е объркващ и има нужда от повече разяснение за шофяорите.

"Новият пакет "Бонус-Малус" е доста объркващ. Тъй като аз съм и водач, и собственик на автомобил, ръководейки се от наредбата, се оказва, че трябва два пъти да заплатя задължителната застраховка "Гражданска отговорност. Това нито е логично, нито пък редно", коментира в студиото на Bulgaria ON AIR специалистът по пътна безопасност и бивш депутат от Реформаторския блок Настимир Ананиев.

По думите му доста неща в текста не били обяснени добре.

"Бърза се да се въведе самата наредба без да са уточнени важни точки от нея", допълни още той.

До 400% оскъпяване на гражданската отговорност за нарушителите на пътя предвижда новият пакет "Бонус-Малус", който беше разработен от Комисията за финансов надзор. Заложено е механизмът да заработи от 2021 година. Дотогава обаче собствениците на автомобили ще трябва да попълнят в полиците си кой има право да шофира автомобила.

"От Института за пътна безопасност също виждаме проблеми и неясноти в самата наредба. Не мисля, че някой ще плаща две застраховки "Гражданска отговорност". Но тези неща трябва да бъдат уточнени навреме", допълни Eмил Марков от ИПБ пред Bulgaria ON AIR.

Toй отбеляза, че за разлика от миналата година, този път шофьорът носи отговорността, а не автомобила. Което е и по-логичното.

"В полицата на гражданската отговорност ще се записват имената на водачите. И спрямо поведението им на пътя ще се увеличава и премията, която ще плаща собственикът на колата", подчерта Марков.

Подготвени са две скали, при които максималното наказание е 4 пъти по-скъпа застраховка. За изрядните бонусите според едната скала ще бъдат до 23% и ще са нужни 5 години, за да се достигнат. При другата застраховката - 25 на сто, но чак след 7 години.

При еднократно превишаване на скоростта с между 20 и 30 км/ч пък се предвижда поскъпване на полицата с 25 или 15%, в зависимост коя скала ще бъде приета. При превишаване до 50 км/ч "Гражданската отговорност" ще скочи с 50 или 20 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 4 години
Системата е създадена с цел обогатяване на една група хора, която в зората на демокрацията наричахме мутри. Тогава те рекетираха под шапката на държавата, днес е същото, но още по-префинено. Втората цел на системата е да отказва хората да ползват автомобили. Третата цел е довеждане до пълен стрес, объркване и пълен контрол сред гражданите.
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това да ти се увеличава застраховката за дребни нарушения, при които няма щети и пострадали, е НАЛУДНИЧАВО! Няма активен шофьор, който да не извършва всекидневно доста нарушения без последствия. Застраховката е с цел обезщетяване при инцидент, а глобите и особено събирането им са за дисциплиниране!
59
1
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
От опит най-големите нарушители са тежките самосвали, тировете и търговските бусове. Всички тези фирми са с връзки в КАТ. Текучеството при тях е огромно, а глобите няма как да са за водача. Значи ние ще си плащаме яките застраховки + глоби, а те като пишат по двадесет души на автомобил ходи ги търси. Тъпотия отвсякъде. Затова яки протести трябват
58
1
 
3
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
До До 46 53 Ами да намалят обещетенията. Какви са тези суми? Ние да не сме Америка?Там половината са милионери.
57
5
 
1
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Анонимен 57 Всяка дума от изречението ти е глу.пост.Ама логично за тимуровец.
56
1
 
7
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Вместо да плащаш 7-800 лв.гражданска , даваш на катаджията 100-200 лв. и си готов.Ще има наплив за катаджии.
55
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кривошиестият банкянски *** и бандата му ще ни довършат!
54
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тикварски крадци!В гражданската щяло да се записват водачите!Ами аз откъде да знам ако случайно се наложи да дам колата си на някого за един ден след два месеца,или някой да ми даде неговата!Кво трябва да съм вързан с гербераските малоумщини ли?
53
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ви харесва Станишев?!Сега яжтИ "палма", фуражно зърно и плащайтИ космически застраховки.Тиквен народ с Тиква премиер.Селоооооо-село.
52
1
 
2
 
! Отговори
Do SHEFA преди 4 години
Обвързването на ГО със заплатата би било добре в един утопичен свят, където за разлика от нашия, има морал.Примерно при мен всички лъжат за дохода на родителите ли, за да взимат стипендия. Изкарват се на ръба на мизерията по документи, а са постоянно с нови дрешки, щъкат си с колите по заведения, дискотеки и т.н. И това са нови коли, до10г. Най големите мошеници биха плащали най малко в предложения от теб вариант
51
0
 
10
 
! Отговори
До 46 преди 4 години
Напълно съм съгласен с Вас. Колко години застрахователите обикаляха студията да твърдят, че нямат пари да изплащат безумно големите - по техни думи - обезщетения при катастрофи. Поне 5 години обикаляха. Сега изведнъж законът не бил за пари, а за да възпитава шофьорите. ДОБРЕ, НАГЛО СТЕ ЛЪГАЛИ ГОДИНИ НАРЕД. Няма кой да Ви накаже. Ами тогава защо съществува ЗДвП, чиято цел е да възпитава спазване направилата, описани в Правилника? Махаме го и си остава само каквото КАТ каже ил портфейла.
50
0
 
14
 
! Отговори
хлевоуст преди 4 години
А да поканите Настимир Ананиев да Ви говори по темата е връх на наглостта. Докато беше шеф на комисията в НС, горкчикият сума ти пъти променя ЗДвП, но така и не научи какво аджеба точно е дефиницията ( описана в неговия закон ) на дневни светлини. Колкото неук трябва да си, за да не осъзнаваш, че *** за зеле не става от теб и постоянно да се вреш да даваш съвети, на които и недоучен ученик би се изсмял презрително.
49
0
 
13
 
! Отговори
Неук преди 4 години
Очаквам до 2-3 години милионери катаджии. За да могат да ни крадат, застрахователите напълно съзнателно ще започнат да обявяват нерегламентирани бонуси на всеки катаджия, който създаде най-много малус точки в дадена община. Така застрахователят ще напълни джоба си и може да си позволи да даде рушветчето на "служителя на реда". Е па сега и съдилищата ще видят дедовия, защото никой няма да се съгласява да му пишат спорен или малоумно създаден акт и ще се оспорва всичко, дори да си виновен.
48
0
 
16
 
! Отговори
шопендар преди 4 години
ето защо бягат младите и който може,бягат от държавата,която те граби по всякакъв начин.който и да питаш в чужбина ще ти каже че тъгува за БЪЛГАРИЯ,но никога няма да се върне.
47
0
 
16
 
! Отговори
Гадове преди 4 години
Простогията и тъпогията вземат пандемични рамери.Тия няма ли кой да ги гръмне?
46
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Пакетът трябва да бъде обяснен по-добре."....ХА-ХА-ХАХванете ме за "пакета" !!!Аман от балъци ***.Оня с плоската глАвА от Банкя ще ви оправи, просто племе ганьовско.
45
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната дивотия.......Но в държава на аборигени Оправяна от АбУриген от село Банкя е ТАКА.Само да ви кажа че и в момента гражданската в Бг не е никак евтина.Живея в Западна Европа и плащам 380 евро гражданска (колата !! няма инциденти)Ако нямаш история 5 години (ти или колата) щеше да е 1600 евро.Това е всичко. Ясно и просто.В Бг пак ще ви измамят както обикновенно.П.П. И това не е само с колите. Лъжат вис ВСИЧКО ама нали сте си прости.
44
0
 
27
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Ами карай по 2000 км на седмица, мини през 200 камери, все някоя ще те засече в прегрешение. Не карай и ще бъдеш изряден. Тази система е начин да се накажат отново хората които трябва да карат за да свършат работа, защото те печелят пари. Нали има уж глоби за превишението? Какво пречи да ловят нарушителите? Или те пак са свои хора на свои фирми, жужащи от поръчки. Защо ще те санкционират два пъти? То наистина всичко отива на една голяма саморазправа.
43
12
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Във Великобритания е така със бонус-малус.Изряден ли си,караш ли по правилата,застраховката ти е много ниска,но джигит ли си,направо те зануляват.Не напразно културата на шофиране във Великобритания е много голяма.Пък за алкохол хванат ли те,не можеш да си позволиш да караш кола близките 5 години,защото застраховката тогава е непосилна и за англичаните.Не може джигитът и възпитания шофьор да плащат една и съща застраховка.
42
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото и да говорят, става дума за пари...