Държавата ощетява първите с втора пенсия, взимат 20% по-малко

Получават я жени родени през 1960 г., пенсионирали се през 2021 г.
57
Държавата ощетява първите с втора пенсия, взимат 20% по-малко
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Първите хора, които ще взимат втора пенсия от универсален пенсионен фонд (УПФ), ще бъдат ощетени от държавата. Това заявиха експерти от частните фондове, до които "Труд" се допита. Причината за това, е че хората които първи ще вземат втора пенсия, ще получат с около 20% по-ниска пенсия от Държавното обществено осигуряване.

Още по темата
Този коефициент беше въведен още през 2002 г. с идеята да компенсира разликата между това, че хората, родени преди 1960 г., не са осигурени в УПФ и ще взимат само една пенсия, а родените след началото на 1960 г. ще взимат и втора пенсия.

Тази схема обаче ще ощети първите, които ще взимат пари от универсален пенсионен фонд, заявиха експертите. В момента осигурителната вноска за пенсия е 19,8%. От тях 5% отиват в УПФ, а 14,8% във фонд "Пенсии" на НОИ. Но тези 14,8% осигуряват само 60% от средствата за плащане на пенсии. Останалите 40% се осигуряват от държавата чрез трансфер от бюджета.

Освен това първите пенсии от УПФ ще бъдат отпуснати през 2021 г. на жени, родени през 1960 г. Но те ща се се осигурявали в УПФ само близо 20 години, а не през целия си трудов стаж от 36 г. А законодателството предвижда държавната им пенсия да бъде намалена, сякаш през целия им стаж част от осигуровките са влизали в частен фонд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо държавата да ощетява? Ощетяват ги частните пенсионни фондове.
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво да кажат онези пенсионери,които поради тавана на пенсиите,са ощетени с десетки хиляди левове? Цял живот работа опасни или специфични условия,висока заплата и съответно високи осигуровки,а сега един голям сюджук!
51
1
 
8
 
! Отговори
Joko преди 4 години
"Държавата ощетява първите с втора пенсия, взимат 20% по-малко" Кои *** от го е измислил ? Tова е ПЛАДНЕШКИ ГРАБЕЖ !!! Плащал съм осигуровки на "държавата" и за награда още едно дране на кожа.
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 49. Добре де посочете конкретно кое от написаното от мен не е вярно ? До момента пенсията се изчисляваше на база трите най-добри години, а не какъв размер вноски си внесени. По новата система ще се взима предвид целия осигурителен доход след 2000 година, никъде обаче не се говори за натрпувване на вноски. Кое друго е грешно пенсионно-осигурителната система е от модела приходна-разходна ли ?
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СчетиМного си объркан и не разбираш от пенсионно производство! Дано поне от друго да разбираш , но най добре е да не се изказваш
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пенсионирах се преди години и ми "отнеха" 2 хиляди лева от втори стълб. Имам документи.Разбойниците се вайкат. Къде ги инвестирате тези средства? Защо два месеца преди пенсиониране получавах данни за минус печалба при хикс инвестиции? А лихвоточките? Трябва да умра, да изляза да живея на поляната, да ям от контейнера, за да ми признаят, че през 1979 година съм имал 25хил. лева, които днес са 23 лева! Според демокрацията.Таванът ме обра с 5000 лева. За роми, певачи и хайлайфа.
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Англия пенсионните фондове първоначално са били спестовни. През 70те стават инвестиционни от алчността на Тачеристите. През 1999 и 2009та фалират почти всички. Пенсиите не стигат на хората за храна там. Затова е и големият глад за купуване на собственост - "ще живеем на старини във Филипините с наема от къщата в Кент". Самоче светът се мени и дори и това не гарантира старините.Мисълта ми е че освен в скандинавските страни, хората трябва да се готвят за бачкане до смърт.
46
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КораВнасяш пари,но по партидата ти се натрупват дялове в зависимост,къде инвестира пенсионното дружество и какви материални активи има към момента.Никак не е трудно,чрез финансови спекулации,тези дялове които днес струват по един лев,утре да станат по 50 ст.Или все едно,че даваме безлихвен и все по обезценяващ се кредит на пенсионните дружества,които експериментират с него,както си искат!
45
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дадоха възможност осигурителните вноски от фондовете да се прехвърлят в Нои. Аз го направих. Нямам намерение да хрантутя чиновници с по 10000 лв заплати, коли и пр екстри от моите пари. Накрая излиза, че пари за пенсии няма. За петцифрени заплати нали има.
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕвидими резултати.
43
1
 
6
 
! Отговори
Счети преди 4 години
До Анонимен 41. Защото в НОИ нищо не се натрупва. Пенсията, която се изчислява е на база осигурителен доход, а не на внесени вноски. Българската пенсионно-осигурителна система е от тип приходно-разходна, а не инвестиционна както е в САЩ примерно. Каквото се събере от вноските през годината отива за текущо плащане. Освен всичко друго системата е недофинансирана за 2019 година при разходи 9 млрд. от осигуровки се събират 4,50 млрд, а останала част се покрива от данъци.
42
2
 
11
 
! Отговори
Кора преди 4 години
А как ще обяснят факта, че в съобщението от фонда, че кредитите ми за миналата година са се увеличили, а реално натрупаната ми сума е по-малка от по-миналата. Значи едно годишните вноски и сумата от хваленото инвестиране е потънала някъде. Ние внася е реални пари, а те ми отчитат фалшиви кредити, от които прибират пари.
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 38Нали и в НОИ, и в частните фондове се начисляват осигуровки на реалните доходи. Защо тогава следва да има разлика? Най-малкото втората пенсия и тази от НОИ следва да е равна на пенсията, която всеки би получил, ако се осигуряваше само в НОИ. Целта беше с втората пенсия да се получават по-високи пенсии, но уви.
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Егаси държавата.
39
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е добровлна пенсионна вноска, това е задължителна. Защо тогава трябва да сме ощетени? Държвата да си поеме вината за недомислените закони!
38
1
 
7
 
! Отговори
Счети преди 4 години
ДЗПО или т.нар. втори стълб действа само ако си осигурен на реален доход, ако си осигурен на минималната заплата каква допълнителна пенсия очаквате да получите ? Освен това периодът от 20 години при първите пенсионери е твърде кратък, за да има ефект. Първите, които ще усетят ефект е тези, които ще се пенсионират към 2031, ако са осигурявани на реален доход. В крайна сметка ще видим, дали само първите пенсионери ще са ощетени или всички.
37
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Осигурявал си се цял живот на 300-400 лв. заплата,а иска да получава 500 лв. пенсия?!Няма такива филми в реалния живот!
36
1
 
15
 
! Отговори
A преди 4 години
До избирател 35А, не си прав. Не всички. Цецо, Цецка, Пацо дел Терасо и др. знайни и незнайни борци за демокрация не е ощетила, напротив.
35
1
 
19
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Държавата ощетява ВСИЧКИ !!!И пеленачета и пенсионери на преклонна възраст и всички възрасти между тях!!!
34
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
<Допълнителна ЗАДЪЛЖИТЕЛНА пенсионна осигуровка /ДЗПО/. Държавата със закон задължи хората да си внасят част от осигуровката в частни фондове/ЧФ/. Срока за получаване на пълна втора пенсия бил след 35-40 години. Тогава защо искат да изплащат намалена пенсия след като си внасял едва 20 г. Държавата след като е задължила хората да си внасят в ЧФ парите, следва да ги компенсира, до момента в който частта от втората пенсия, достигне размера на пълната пенсията която трябва да се получи от НОИ.Прочети още на: https://dnes.bg/obshtestvo/2019/11/22/dyrjavata-oshtetiava-pyrvite-s-vtora-pensiia