В навечерието на Никулден: Риба на трапезата - по-често

Производството и предлагането на морска храна расте
14
В навечерието на Никулден: Риба на трапезата - по-често
Снимка: БТА

Барбун, калкан, чернокоп, сафрид са само час от българските черноморски риби, плюс морски раци, които производители предложиха на изложението "Обичам българската риба" в столицата днес.

В навечерието на Никулден то се организира от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и МЗХГ, и бе открито от земеделския министър Десислава Танева, изпълнителния директор на БАБХ проф. Паскал Желязков и изпълнителния директор на ИАРА д-р Галин Николов.

Министърът каза, че за следващата година се планира кампанията да бъде много по-широкомащабна, на която да се представи производството на аквакултури в България и тяхното приложение в кухнята и в здравословното хранене.

По думите й през последната година всички показатели са положителни - и за производството на риба, и за предлагането, което е общо над 64 хил. тона (вътрешно производство и внос), или с над 10 на сто повече в последните три години.

Потреблението също се увеличава, макар и с малки темпове, като за 2018 г. е 2,5 кг на човек годишно, посочи Танева.

"Като консумация имаме да достигаме другите страни, като в традиционните консуматорки на риба тя е 5-6 пъти по-голяма, но това е въпрос на традиции в храненето и история на националната кухня", коментира тя, цитирана от БТА.

За подкрепа на производителите МЗХГ прилага Програмата за морско дело и рибарство с над 62 на сто изплащане за изминалата година, каза още министърът.

Галин Николов подчерта, че износът - около 10 хил. тона годишно, е по-голям от вноса и през последните години производството на аквакултури у нас значително се е увеличило.

Най-много изнасяме сладководна риба от видовете шаран, бял амур, толстолоб. Консумацията на риба в други държави - членки на ЕС, за съжаление, е по-голяма от нашата и затова износът е насочен натам, каза д-р Николов.

По думите на проф. Паскал Желязков контролът преди Никулден е съвместно с другите институции, които имат отношение към предлагането и търговията с риба. Той ще започне от доставчиците на риба - вносители или производители, през преработвателите, търговията на едро и на дребно - по цялата верига.

По отношение на произхода на рибата, доставчиците трябва да представят цялата документация за него и документите да бъдат доставени в БАБХ за осъществяване на контрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ща сьомгата дето я ловят по течението на реките след като умре , или боядисания толстолоб да не са по хубави.
8
0
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
До ПорЦелан 4 С консерва скумрия в доматен сос или копърка и шкембе чорба от 8 ст.изкарах студентството в София през 70-те години.Родителите ми с образование взимаха по стотина лева заплата.Завърших вет. медицина и започнах работа в научен институт с 175 лв. заплата. Та такива ми ти работи за развития социализъм.
7
2
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Не знам какво са ловили '85, но знам какво имаше в магазините за риба. Скумрия и хек.
6
0
 
5
 
! Отговори
Бай иван преди 4 години
Какво намирате в тия шарани не мога да разбера. Гледат ги като прасета, хранят ги като прасета, нямат вкус на риба и вие ги купувате. Шаран, пъстърва, сьомга, ципура и т. н. ги хранят с фураж.
5
2
 
3
 
! Отговори
Inatut преди 4 години
Тая кохо сьомга е жмоко мерлуза.. смрад на тиня..
4
0
 
5
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 години
Между другото в село Горни Окол има ферма за кохо сьомга. Аз си купих днес един шаран от Кърджали отглеждан по не знам къф' си начин в клетки от един магазин жива риба в Горубляне за 8 и нещо лева килото.
3
0
 
6
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 години
До 2 - "Край". Нашият флот киснеше до Лисабон и Улапула и всеки вид свястна риба се заменяше за скумрия и най-вече мерлуза. Даже в "Стършел" имаше карикатура на която беше нарисуван рибарски магазин на витрината на който пишеше "И Мерлузата е риба". По магазините имаше консерви копърка "101 очички", скумрия доматен сос и скумрия със салата "Ропотамо.", веяна скумрия студено или топло.
2
3
 
5
 
! Отговори
Край преди 4 години
1985г. Българския океански флот е сред петте най-големи по улов на риба в СВЕТА.Сега остана само едно едноокия паламуд на мавъра от Драгалевци.
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
производство на морска храна няма,освен мидените ферми,не съм чул за нещо друго,има само улов на морска риба,виж сладководната подлежи на развъждане,океанския живот бързо намаля в резултат на всекидневния улов,трябва да се намали темпа,иначе ще изтървем този източник на здравословна храна,алчността на човека е много по-голяма от разума му,и това ще ни затрие