Защитена ли е интелектуалната собственост?

Има ли закони, как авторите да търсят правата си?
Обновена: 5 дек 2019 20:29 | 5 дек 2019 20:20, Екип на Dnes.bg
7
Защитена ли е интелектуалната собственост?
Снимка: Pixabay

Преди дни поетът и писател Мария Лалева сигнализира в социалните мрежи, че е станала жертва на кражба на интелектуална собственост.

За пореден път нейни текстове са били откраднати. Защитата на авторското право е тема, за която алармират гласно редица поети, писатели, музиканти, актьори, фотографи и други.

Колко голям проблем е това у нас, има ли адекватно законодателство и прилага ли се то ефективно? Темата коментират Мария Лалева, фотографа Емануил Трейман и адвоката Христо Копаранов в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Гледайте видеото с целия разговор
:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: собственост
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Замунда преди 4 години
Да, Замунда премахва ежедневно авторски материали, но може би само Замунда го прави или поне само там се вижда, че приемат това насериозни.
7
0
 
2
 
! Отговори
Замунда преди 4 години
Категорично ДА!
6
0
 
8
 
! Отговори
ноЗаглавието еСъщото преди 4 години
Как се е осмелила? Нахалницата е щерка на професор, който е още по-нагъл и от дъщеря си. Пенсионираното ограбено лице няма политически позиции, никога не е членувало в партия.И остава с пръст в уста.Нахалният баща на наглата щерка 4 или 5 пъти е променял политическата си ориентация, като първото му партийно членство е било още преди 09.09.1944 г., а след 9 септември пък набързо станал комунист.След 10 ноември, скок подскок в няколко различни партии подред.Когато почина,не знам в коя партия беше
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не говорим пък за нагло присвоени идеи, споделени в разговор или по време на научна дискусия.Имаше и случай, при който заплашена от уволнение жена поради това, че не е правила нищо в продължение на няколко години, бива взета по милост уж да сътрудничи на лице с много по-висок ранг. Дълго се е молила и умилквала, за да се спаси по този начин. Но лицето с високия ранг се пенсионира. И нахалницата издава от свое име, като книга, материалът, който са събирали заедно. Анализ няма, но заглавието е
4
0
 
4
 
! Отговори
Такива кражби преди 4 години
се осъществяват не само в БАН, но и във ВУЗ-овете.За дисертациите - известни са случаи, при които наивният младок изпраща по електронната поща текста на дисертацията си на по-възрастен колега, който е заявил, че иска да я прочете преди предстоящото обсъждане в секция.Докато минат всички процедури преди защитата, наглият колега издава текста на дисертацията под формата на монография от свое име, като прави съвсем леки промени тук-там в текста. Представете си как се чувства младокът пред защита.
3
0
 
4
 
! Отговори
Уж има защита, но преди 4 години
дисертация или труд, даден за обсъждане в БАН може да бъде присвоен и отпечатан от името на друг колега. В такива случаи апашът променя леко увода, прави още някакви дребни текстови промени и, след като твоят труд все още не е излязъл от печат, той се счита за негов автор и кой знае защо нищо не може да се направи. Жертва на подобни грабежи стават не само млади хора. Преди години един нахалник си беше присвоил статия, написана от дъщерята на известна наша професорКа.Такива неща се случват и във
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъй като интелектът не е силната страна на бг политиците и компетентните органи, защитата на интелектуалната собственост в бг не е приоритет.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми не, нямаме адекватна защита. Впрегнали сме всички сили да следим за нелегални хемпетройки.