Алекс починал от пневмония, нямало пропуски в лечението му

Временно отстранените шефове на болници пак са на работа
Обновена: 6 дек 2019 18:34 | 6 дек 2019 18:00, Веселина Йорданова
71
Алекс починал от пневмония, нямало пропуски в лечението му
Снимка: архив, БулФото

Тригодишният Алекс е починал от тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове), причинена от вирусна инфекция. Това показва окончателният доклад по случая, получен от здравния министър Кирил Ананиев.

Проверката беше възложена на Изпълнителната агенция "Медицински надзор" (ИАМН).

Още по темата
Възникнали са и допълнителни усложнения – тежки двустранни кръвоизливи, полиорганна недостатъчност в надбъбречните жлези. Последните са от съществено значение за изключително бързото развитие на болестта. Проверката на ИАМН не е констатирала пропуски в диагностично-лечебния процес, съобщиха от МЗ.

В трите болници, през които премина детето, от днес директорите на лечебните заведения са възстановени на работа. Те бяха временно отстранени по разпореждане на премиера Бойко Борисов до приключване на проверката от Медицинския надзор. Борисов се срещна с родителите, които настояваха, че забавяне на лечението е причина за смъртта на детето им.

В Министерството на здравеопазването са постъпили и констативните протоколи както от проверките в лечебните заведения СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и УБ „Лозенец“, така и в практиката на личния лекар на детето.

Всички получени от ИАМН доклади – два предварителни и един окончателен, както и съпътстващите протоколи, независими експертизи и документи от хода на проверката, ще бъдат предоставени на Прокуратурата, която също се сезира по случая.

Целта е да бъде оказано пълно съдействие на компетентните органи в хода на разследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хикимяне, извини се БЕ!
67
2
 
8
 
! Отговори
Никк преди 4 години
Време е за извинения за грозните нападки срещу лекари
66
4
 
7
 
! Отговори
AZ преди 4 години
Детето е било прието в 2 болници,които са се борили за живота му.А родителите му през това време правили филмчета.Сега трябва да бъдат обвинени за уронване престижа на водещи болници и лекари.
65
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цинизъм!Видях сутринта един...., който обясняваше салмонелата.Не знам кой вярва.Първолуда крава, второ -пилешки грип, сега свинска чума.Чумата има сао един синоним.За тези, които не знаят какво е синоним, нека да се подготвят за политическа кариера.
64
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изводът е, че просто си умираме клинично здрави според тях!? А бе,най-добре да се помолим Бог да ни опази от родното здравеопазване!
63
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ли изненадани? Не, наистина - някой изненадан ли е от "експертната" проверка по случая? Уволняват шефове временно да замажат очите на плебса и после - стана, както си беше. Тука само вендета оправя нещата. Да, не е правилно, но в тоталитарната ни държавичка друг изход, друг избор май няма, а?
62
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямало пропуски в лечението?!?Абе тези сигурно са предложили и всичките лекари, допринесли за смъртта на детето и за по един медал?Така де, ГЕРБ управлява. Такъв подход е типичен, като имаме в предвид премии за стотици хиляди след срива на регистъра...
61
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ми се вярва родителите цял ден да се разкарват из болниците току така.Явно детето е било зле, щом през три болници са минали да им правят метани, та белким някой им обърне внимание. Явно и лекарите са видели, че нещата не са добре, щото иначе те с удоволствие хоспитализират и си точат здравна та каса. Значи плащаме си ние ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и осигуровки, и доплащане на място - официално и неофициално, а те видите ли, другарите лекари ще ни приемат ако искат.
60
0
 
11
 
! Отговори
в името на народаБКП преди 4 години
Грижата за човека...................
59
8
 
3
 
! Отговори
Ели: До 57 преди 4 години
Когато са завели пациентът в Александровска, цитирам показания на свидетели"видимо неадекватно състояние" - та кой родител питам, поне с минимална обща култура оставя детето си до подобно състояние, едва когато състоянието се е влошило трагично настъпва паниката - защото обикаляне и 7 часа по болници, без да се изчака приемът в Александровска в интензивно е въпросът.От минимална обща култура се знае, че след Александровска, ходът е бил веднага Пирогов.Не искам да коментирам.
58
5
 
19
 
! Отговори
професионална тайна! преди 4 години
Гарван на гарвана око не вади! - хипократова клетва!
57
5
 
26
 
! Отговори
Роб на системата преди 4 години
Умираме си пред кабинетите, нооо "Всичко е точно".
56
5
 
26
 
! Отговори
Цитирам 28 преди 4 години
Стига с тая глупост "хеморагична"Хеморагична е, защото е изпусната да стигне до последен стадий.Това не е някакъв специален вид нелечима пневмония, просто финалът на всяка пневмония е такъв.Когато са завели детето, нищо хеморагично не е имало.Из роди мало умни.
55
3
 
30
 
! Отговори
Ох Мале преди 4 години
В България здравеопазване няма. Има търговия със здраве, като пациентите не са страна по сделките, а обект на сделките. Прибират им осигуровките и ги пращат да си умират в къщи.В България срещу данъци и осигуровки получаваш едно голямо НИЩО. Парите ги няма крадеца вика Дръжте крадеца.
54
0
 
0
 
! Отговори
До 31 преди 4 години
1000.... Палеца.
53
1
 
12
 
! Отговори
Ели до:Елена преди 4 години
Не искам да спекулирам с мъката на родителите.Но до ден днешен си остава ЕНИГМА, защо детето е разкарвано в три болници, особено в "Правителствена" - най-добрите педиатри са в Александровска и Пирогов.
52
2
 
5
 
! Отговори
Ели до: Елена преди 4 години
Напротив педиатрите преди няколко дни протестираха в "Александровска".Само че бяха десет медика и нито един пациент да ги подкрепи.Вие къде бяхте, в качеството ви на пациент, лекарите в Александровска правят чудеса от храброст, за да лекуват малкото останили деца на БГ.
51
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дано да не я четат тази статия в ЕВРОПА. В 21ВЕК в три болници лекарите не са успели да установят каква е диагнозата и в краина сметка детето си е отишло от бездушието на тези *** питам се ако това дете беше тяхно пак по същият ли начин щяха да постъпят СРАМ СРАМ И МНОГО ГНЯВ
50
1
 
11
 
! Отговори
65 преди 4 години
Изпитвам гняв към вас Днес.бг.Една от първите вистатии е за плюенето м/у Пайнер и Андреа.А за случая с детето,някъде долу,а го прочели я не.С цел да продължава опростачването на хората
49
3
 
26
 
! Отговори
65 преди 4 години
Всички знаем как изглеждат болни деца на 3-4 год.Умърлушени ,отпуснати, мрънкащи и гушещи се в майките.Всички сме чували колко коварна е вирусната пневмония.Не се чува на слушалка,само рентг. снимка.Това да не могат в три болници ,няколко лекари да усетят че е нещо повече от обкновен грип?За мен лично е немърливост и претупване.Като му взели кръв ,защо не са му изследвали и CRP-то.Това е най-верният показател за инфекция в тялото.Има страшен пропуск,колкото и да подскачат лекарите