Доц. Мангъров: Без паника, салмонелата умира при 75 градуса

Яйцата трябва да се варят 13-15 минути
Обновена: 6 дек 2019 09:40 | 6 дек 2019 09:33,
29

Салмонелите са микроби, които живеят в храносмилателния тракт на животните. Няма място за паника, защото това е нещо, с което ние живеем. Инфектиращата доза е много висока. За да се зарази човек със салмонела, трябва да изяде няколко милиона микроби. Салмонелите са чувствителни на термична обработка, загиват при 75 градуса. Това обясни доц. д-р Атанас Мангъров от Инфекциозна болница в София  по Bulgaria ON AIR.
Още по темата

Все още не е ясно как близо 100-те тона пилешко месо от Полша, заразено със салмонела, е стигнало до българския пазар. От началото на годината досега, по системата за бързо оповестяване, страната ни е получила 16 предупреждения за заразено пилешко.

По думите на доц. д-р Мангъров най-голям риск има при децата, защото и по-малки количества са достатъчни те да бъдат заразени със салмонелоза. А замърсяването се получава, когато при процеса на колене на животните съдържимото в червата им, заразени със салмонели, попадне върху месото.

"Яйцата трябва да се варят 13-15 минути, защото почти всички, независимо дали от магазина или домашни, са заразени със салмонели. Не се заразяваме, когато ги ядем, просто защото инфектиращата доза е много висока. Трябва да изядете твърде много яйца, за да се заразите", уточни доц. д-р Атанас Мангъров.

Когато заболяването се появи клинично, то протича с различна по тежест диария, висока температура, стомашни болки и повръщане, стана ясно още от думите му пред екип на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
0
 
! Отговори
Don't panic преди 4 години
Все някога и от нещо ще умрете, така не му мислете много.
23
1
 
6
 
! Отговори
Цйжййжъйц преди 4 години
Излазайте да ги погалим със дреновите суровачки тия *** дето ни обясняват колко е полезна салмонелата!
22
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
При лоша хигиена и замърсени повърхности в кухнята на ресторант например, не е ясно какво може да попадне върху месо, което вече е добре обработено термично. А ако салатата се реже на дъска, където е рязано месо със сламонела? Контрол на хигиената трябва да има.
21
1
 
11
 
! Отговори
ветеринерен лекар преди 4 години
не споделям напълно мнението на доцента,освен това нека да се обяват търговските обекти,получили и продали салмонелозното месо .това е Европа...
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на този доцент всеки ден трябва да му се дават заразени със салмонела яйца и пилешко ..да си ги вари колкото си иска ..народе ,какво става с теб ,да не четеш преведения на "български" език Вазов ,та не виждаш търгашите ,които те убиват..*** пак трийте по заповед на "щуката"
19
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
доц. д-р Мангъров?!?!?! WTF ????"Яйцата трябва да се варят 13-15 минути, защото почти всички, независимо дали от магазина или домашни, са заразени със салмонели." ?!?!?!Тоя е доцент колкото аз съм космонавт....Знаете ли на какво прилича яйце варено 15 минути????Това и кучето няма да го яде.
18
2
 
13
 
! Отговори
Александър преди 4 години
И малко не схващам, виждате някой който е просто лекар и ви обяснява как да се пазите и за какво да внимавате, а всички скачат все едно той е докарал пилешкото. Не се хващайте за думата, слушайте по-внимателно и не си мислете, че разбирате повече от бактерии от един лекар инфекционист. След като Герб са виновни за всичко, просто не гласувайте за тях другия път. Никога не ми е идвало на ум да гласувам за тях, ама и какво да ги обвинявам като явно някой друг си гласува редовно
17
1
 
10
 
! Отговори
Един преди 4 години
Бившата завърши медицина и ясно помня как ми каза, че самия токсин е по-опасен, защото за него си трябват 200 градуса. Какво премълчава доцентът?
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Салмонелата при колко умира мога да го прочета и в Уикипедия, интересува ме при колко градуса температура политиците влизат в затвора.
15
10
 
2
 
! Отговори
Александър преди 4 години
Човекът според мен не казва яжте заразени продукти със салмонела, просто на въпроса има ли основание за паника, предупреждава, че няма нужда да се панираме след като това се случва и без да го знаем. Прочетете малко за кампилобактера например, в щатите постоянно "хващат" много по големи от 100 тона количества пилешко заразено с кампилобактер. Запомнете: обработвайте термично и не режете зеленчуци където режете сурово месо. При някои бактерии и 2-3 капки могат да съдържат доза която може да зараз
14
2
 
10
 
! Отговори
Абе сикоолу преди 4 години
Как ще вариш яйца 15 минути - после ще ги ядеш ли?Аман от разбирачи и "професори".
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тъй тъй ,ама не баш - като пипат сурови пилета,а после със същите ръце ти дават шунка и салами ,че и на сиренето и маслините тичат от щанд на щанд , поне в нашия ауланд - Ко става тогава , А доценте ?
12
1
 
13
 
! Отговори
МАФИЯ МАФИЯ преди 4 години
МАФИЯ МАФИЯ ИСКАТ ДА НИ УБИЯТ ОТ ПОЛША
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тея герберастки калинки съвсем са откачили. Салмонелата не била опасна, нормално било да я има. Само дето смъртността при зараза с нея е много висока. Когато видя банкянския да изяде една заразена термично обработена пържола,тогава ще повярвам.
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
салмонелата може да оцелее и при 85 градуса. Искам да го видя как ще яде заразено със салмонела пилешко и как би нахранил децата си с него. Избихте на хората прасетата заради мнима чума за да ни вкарате пилешко със салмонела. Ама това си заслужаваме като сме овце и търпим...
9
2
 
13
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До всички граждани:Тъй като всяка една държавна институция в България е абдикирала от задълженията си е редно всеки гражданин да се снабди с мобилна лаборатория и сам да проверява качеството на храната, дрехите, обувките, лекарствата, горивата и с две думи всичко което потребявате! Поради същата причина доходите ви ще стават все по ниски, защото цялата почти едномилионна пасмина която нищо не прави ще става все повече за да купи с вашите пари Тиквондур царуването си! Да ви е сладко!
8
3
 
10
 
! Отговори
селянин преди 4 години
по рибата има ли салмонела щото по свинското чума по кравешкото неква луда болестпо офцете и козите не знаам кво си па и никой не разбра що ги изтепаха та освен да станем канибали друг изход не видим
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи имало 16 предупреждения игнорирани. Пуснато е за продажба ама не е кой знае какво, едната там саламонела. Видяхме в детските болници как се реагира на ниво така че проблеми няма. Тоя по чернобилско време сифурно е нагъвал консерви и минерална вода
6
1
 
20
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
С други думи:Не се тревожете, че цяла армия държавни хрантутници ги мързи да си вършат работата за която им плащате с данъците си! Това, че на пазара има отровна или заразена храна не е важно, важно е да не се клати стабилността на Разбойко ***! Абе тия институции за какво ги хрантутим като през седмица в храната излизат какви ли не *** и зарази? Какво правят цялата тая *** по цял ден? За какво им плащаме заплати? Да се размърдат и да си вършат работата!!!
5
1
 
19
 
! Отговори
доц.Тюхчеф преди 4 години
Само нема 'са плашите, като се заразите със салмонела пълните ваната с вряла вода и се киснете 30мин , та дано ви уври главата и другия път да знаете да не купувате съмнителни стоки.