Отбелязваме Никулден, празнуват моряците и рибарите

Банкерите също почитат Свети Николай като свой защитник
6 дек 2019 07:21,
26
Отбелязваме Никулден, празнуват моряците и рибарите
Снимка: BulFoto архив

Православната църква почита днес паметта на свети Николай Мирликийски Чудотворец, празникът е наричан от народа Никулден. Свети Николай е един от най-почитаните християнски светци. Покровител е на моряците и рибарите. На Никулден празнуват също банките и банкерите.

Още по темата

Николай Мирликийски е роден през 3-и век в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област. Умира през 342 г. Мощите на светеца днес се пазят в италианския град Бари. През целия си живот свети Николай помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата.

Според народните вярвания светецът причинява бурите и ураганите в морето, и затова на Никулден всички гемии спират да се движат. Подрежда се празнична трапеза, на която задължително се поднася специално ястие - рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран, като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата, пише БТА.

Култът към свети Николай - като покровител на моряците и рибарите, прониква рано в българските земи. В народните вярвания светецът плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии, и да спасява изпадналите в беда сиромаси.

На Никулден свършва и сезонът на есенния риболов, който се отбелязва с угощение и почерпка от рибарите и търговците на риба. На този ден ставало разделянето между рибарите на спечеленото през сезона. Като празнували и правели едновременно с това равносметка, те не забравяли да свият венец от бръшлян и да го пуснат в морето - за онези, които не са се върнали на брега.

Поверието гласи, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на свети Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца жените на рибарите излизали по време на морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата, като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави. В миналото рибарите не излизали в морето без молитва пред иконата на свети Николай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво е, че се казваш Николина, но чак пък да се гордееш, че се казваш така... Не си мисли, че само твоето име е хубаво. Искам да те попитам, Николинке, кога и в кой век навлиза употребата на твоето име, женски почти вариант на мъжкото име Николай( оригинална е Николаос)? Щото и жени с име Габриела, Атанаска , Михаела , Гергана, също като теб претендират за изначална и древна употреба на женския вариант на мъжки имена? Щото такова нещо не е имало преди, а тези женски варианти на мъжки имена
23
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казвам се Николина и се гордея с името си.
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, защото такова име е съвременно, не е било древно. Но понеже нямаше доказателства, злобееш. Е, твоите усилия са напразни.
21
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Николина е измислено, и ти си измислен.
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Женското и раннохристиянско име Нина в превод от староасирийски означава " Царица", " Господарка". Жените, които носят това хубаво име празнуват своя имен Ден на 14/27 Януари, когато се почита Света Равноапостолна Нина, известна и като Просветителка на Грузия. Света Нина е била избрана от Пречистата Божия Майка. Тази светица е живяла и по времето на светите императори и царе Константин и Елена, свети Николай Чудотворец и свети Георги Победоносец (който и е нейн близък сродник) и други светци.
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имената Николина, Николета и Никол са съвременни имена, меко казано измислени имена и измислена женска форма на името Николай. Има само една рядко използвана, но древно женско име, което подобно на Николай , съдържа в корена си значението Победа. И това е древното християнско женско име Ника, посветено на света мъченица Ника ( Победа). Нейната памет обаче не се чества в деня на свети Николай. А женското , древно и християнско име Нина НЕ произхожда от измисленото и съвременно име Николина.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Погрешно се смята, че през Декември на празника на свети Николай, празнуват и тези жени, които носят името Нина. Мнозина смятат, че името Нина произхожда от съкратената форма на Николина, но това не е така. Жените, които носят името Нина празнуват своя имен Ден на 14/27 Януари, когато се почита Света Равноапостолна Нина - светица, избрана от Самата Пресвета Богородица и Дева Мария и която също е живяла по времето на свети Николай, света царица Елена, свети Георги Победоносец( нейн сродник) и др
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А самата Визания постепенно е била превземана от турците.11 Август - Летен Празник, посветен на рождения ден на светеца. На тази дата се почита и неговите родители - светите Теофан и Нона
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Православната Църква е посветила няколко дни в годината в чест на свети Николай Чудотворец. Те са:6/19 Декември - Есенен Празник, посветен на *** или успението на свети Николай Мирликийски Чудотворец.9/22 Май - Пролетен Празник, посветен на Пренасянето на мощите на свети Николай Чудотворец от град Мир, Ликийска област в град Бари, Италия през 1087г.Гърците не празнуват този ден, защото това е за тях много тъжен ден, защото град Мира е бил завладян от селджукските турци, а самата посте
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В житието на светеца се споменава и за неговите родители, християни. Свети Николай Чудотворец произхожда от благочестиви и благородни родители гърци. Баща му- Теофан ( което означава "Бог се яви") и майка му Нона( или Нонна, което от древноегипетски означава "Посветена на Бога") дълго време са нямали рожба. Свети Николай е бил единственото им дете, което те са получили от Бога след много години безчадие, топли сълзи и молби за рожба.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свети Николай Чудотворец е участвал на Първия Вселенски Събор , свикан от самия Християнски и римски император Константин Велики. Този Събор се е състоял през 325 година в град Никея и на него е осъден еретикът Арий и еретическото му учение. На този Събор заедно със свети Николай са участвали и другите велики Учители на Църквата - свети Атанасий Велики Александрийски, светия Спиридон Тримитунтски, свети Антоний Велики и други.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес ,докато слушах БНР, слушах невежество и глупости по отношение относно почитането на свети Николай Чудотворец. По радиото казаха, че това е зимен празник. Не е вярно, защото Свети Николай Чудотворец се почита на 19 Декември по стар стил и това е есенен декемврийски празник. Последният Есенен ден е на 22 Декември, а Зимата започва на 23 Декември.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свети Николай Мирликийски Чудотворец се почита и прославя на 19 Декември, а не днес - на 06.12. Не е вярно,че светецът покровителства градовете Бургас и Варна. Светецът покровителства град Бари, Италия, където се намира и неговото всечестно тяло. Името на светия Божий Угодник Николай е трудно да се даде точен превод, защото има няколко обяснения. А името му има няколко значения,ето кои са те:"Победител на народа" ,"Победа на народа", "Побеждаващ народа" и др.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честит имен ден на всички именици! Да ни е живо името! Някой имаме и имен ден и рожден ден, двоен празник. На 27 години ставам, ама не ми се иска да остарявам с още една година, мина времето, когато се радвах на рождените дни.
10
0
 
0
 
! Отговори
в ресторант преди 4 години
До В КауфландМинава за скъпа риба особено филето и не можеш да разбереш от какво е.
9
0
 
0
 
! Отговори
грък преди 4 години
Гърците предпочитат морската пред речната риба!
8
3
 
0
 
! Отговори
В Кауфланд преди 4 години
Цацата е лев.Скумрията-3.Шарана-5.Рибоците са ефтинджос!Какво може да искаме повече?
7
1
 
1
 
! Отговори
скумрията преди 4 години
В германия е деликатес предпочитана пред други!Става на скара, пържена, печена на фурна, варена подлучено сготвена и всичко друго......
6
0
 
4
 
! Отговори
рибар на кораб преди 4 години
До РИБЕН ДЕНПрясно уловената скумрия е много по-вкусна от дълбоко замразената!
5
0
 
2
 
! Отговори
всеки ден Никулден преди 4 години
До РИБЕН ДЕНВсеки петък задължително се консумираше риба уловена от Океански риболов-траулери