Почина актрисата Стоянка Мутафова! Поклон!

Голямата актриса е починала рано тази сутрин
Обновена: 6 дек 2019 10:52 | 6 дек 2019 09:04, Петя Славова
243
Почина актрисата Стоянка Мутафова! Поклон!
Снимка: Булфото, архив

Голямата актриса Стоянка Мутафова почина рано тази сутрин. Тъжната вест съобщи нейният личен мениджър Евгени Боянов в профила си.

"Тази сутрин в 6.15 часа загубихме Стоянка Мутафова. Нейният Нейчо си я прибра на Никулден! Поклон пред светлата й памет!"

Голямата българска актриса имаше напоследък здравословни проблеми и се намираше в реанимацията на Военномедицинска академия.

Още по темата

До последно, на 97 години тя играеше на сцената на Сатиричния театър, като я е сред основателите му.

Стоянка Мутафова бе оперирана през октомври от възпалена жлъчка, но получи усложениня и лекарите дълго се бориха за живота й.

Актрисата постъпи в реанимацията на ВМА, където до последно бе и Стефан Данаилов, когото загубихме на 27 ноември.

На 2 февруари Стоянка Мутафова щеше да навърши 98 години. Родена в София, в семейство на драматург от Народния театър, нейният път е предначертан  да бъде на сцената. И въпреки, че първо завършва филология в Софийския университет, следващото й обучение вече е в Държавната театрална школа към Народния театър "Иван Вазов", след което и следва в театралния отдел в Прага.

Стоянка Мутафова участва в повече от 90 театрални постановки. Многобройни са и изявите и в телевизионни продукции и киното. Основен  неин партньор на сцената е Георги Калоянчев, но играе още с Георги Парцалев и Апостол Карамитев.

Остава в историята на българското кино с ролите си в "Точка първа", Любимец 13", "Специалист по всичко", "Бялата стая", "Топло"... В детските спомени няма да забравим и с ролята й на баба Цоцолана в "Патиланско царство".

Мутафова има три брака - с чешкия режисьор Роберт Роснер, с журналиста Леонид Грубешлиев, от когото е и дъщеря й Мария (Муки) и с артиста Нейчо Попов. За него именно тя споделя, че е любовта на живота й.

За професионалните й постижения легендата на българския театър има множество отличия, сред които орден "Стара планина", наградите "Аскеер", "Златен век", "Златен Кукерикон", почетна награда "Принос в културата и обогатяването на световното театрално изкуство", голяма награда за изключителни постижения в световното театрално изкуство "Парад на изкуствата" и много други.

Поклон пред светлата ѝ памет!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
5
 
2
 
! Отговори
NoName преди 4 години
До Анонимен Присмивала се е на Християнството, защото е била е$$$$рейка и поклоник на сатаната. С маг$$и била развела Нейчо Попов.В тази връзка - Бог да не я прости никога!
184
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Една от северозападa(Продължение) А земеделците бяха единствената опозиция на червените другари.
183
3
 
5
 
! Отговори
Една от северозападa преди 4 години
До Анонимен #202 (Раздаващия тиквеници) Е, и какво изгубих, като не гледах "На всеки километър"? Как обират някоя мандра? Родена съм и израстнаx на село. Имах симпатии към хората, отглеждащи животни и произвеждащи храна и други. Между впрочем,имотите бяха точно по селата, а червените другари, които наричаха хората от селата "прости селяни", не бяха собственици дори и на стените на апартаментите, в които живееха. Епитетът "*** селянин" е използван само в България.
182
5
 
4
 
! Отговори
Поклон преди 4 години
Много голяма!
181
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 258Да ти дадем ли тиквения медал че не си гледала "На всеки километър" ? От това губиш само ти.
180
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПОКЛОН пред феноменалната Стоянка Мутафова.Отиде си още един велик актьор.Вечна памет госпожо Мутафова.Винаги ще останете в сърцата ни.
179
6
 
14
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Бог да я прости! С Парцалев бяха велики! Виждала съм как само като се появят и хората почваха да се смеят.Можеха да ти създадат веднага настроение, да затаиш дъх. Недоумявам тук разни дребни душици какво пишат от къде идват и за какво говорят?! Соянка е била и ще си остане кралицата на сатирата. В България най-добри сме в завистта, затова сме на това дередже. Винаги евтини на брашното и скъпи на триците.
178
6
 
2
 
! Отговори
до 199 преди 4 години
Липсата на чувство за хумор при теб, показва дълбоки личностни проблеми и психопатски наклонности. По скоро *** на психиатър, че утре може да те четем, за серийни убийства, или извършване на атентат.
177
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дано някога българина се досети/вникне какво си искала да му покажеш докато си била на сцената! Дано се досети на кого и защо се е кискал и превивал от смях!------ Честно казано, никога не съм се кискал и превивал от смях на глупостите и. Даже ме е било срам и съм се чувствал обиден, че ми пробутват такова ниско ниво хумор. Отделно от това, огромната част от гилдията са завършени *** с по 3-4 неуспешни брака, алкохолици, откачени от всякакъв калибър
176
5
 
15
 
! Отговори
Жалейка преди 4 години
Съболезнования, народе български! Само за седмица погребахме българската култура. Поклон, Стояно! Поклон, Ламбо!
175
3
 
10
 
! Отговори
анти демократ преди 4 години
Българският народ систематически затъпява през последните 30 демократични години като вижам какво се пише тук и как т.нар. българин се аргументира жалка ни нациябог да прости Стоянка много смях ни носеше
174
5
 
12
 
! Отговори
БайХ преди 4 години
Стоянка Мутафова може са си е отишла тялом, но тя ще остане във всеки който някога се е наслаждавал или ще се наслади на която и да е от сценичните и изяви. Благодарни сме че живяхме в твоето време Стоянке и че ти облагороди нашето време!!
173
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бабо Стояно, дано някога българина се досети/вникне какво си искала да му покажеш докато си била на сцената! Дано се досети на кого и защо се е кискал и превивал от смях!
172
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боже, боже ..колко мъка / чети простотия /има по тоя свят. ..и в частност в този форум...А за Стоянка Мотафова -Поклон пред паметта на една от легендите на българското кино и театър.
171
12
 
8
 
! Отговори
238 преди 4 години
До Анонимен #190Кой пише глупости? Бъди така любезен да уточниш. Никога не съм си продавала душата си, нито мнението си за пари. За съжаление на този сайт се домогват разни хора да цъкат и пишат необосновани работи. А че не съм гледала нито една серия от На всеки километър - ами всичко беше като за пубертети...
170
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пишеш глупости. А Стояна Мутафова си е черничка и фенка на черното. Явно като всички прабългари тя си има прабългарски неевропейски корени....
169
9
 
11
 
! Отговори
258 преди 4 години
До Анонимен #187...Самата тя е споделяла, че се е " кискала", т.е хилела с приятелките си когато е влизала в църквата ( особено в катедрата свети Александър Невски) и се е подигравала на хората, които се молят в църква. Когато навършила юбилей, в предаването " Комиците" тя с присмех е казала, че е била "сервитьорка на Тайната Вечеря"...===Ами прочети малко за християнизирането на прабългарите и ще си обясниш.
168
16
 
10
 
! Отговори
258 преди 4 години
До Анонимен #39...За разлика от Ламбо...===Аз не съм гледала дори и една серия от На всеки километър. Но аз почитам паметта на Стоянка Мутафова.
167
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам защо повечето хора казват Бог да прости въпросната покойница Стоянка Мутафова, като при положение, че тя не е била вярваща, а даже е осмивала присмехулно Християнството. Самата тя е споделяла, че се е " кискала", т.е хилела с приятелките си когато е влизала в църквата ( особено в катедрата свети Александър Невски) и се е подигравала на хората, които се молят в църква. Когато навършила юбилей, в предаването " Комиците" тя с присмех е казала, че е била "сервитьорка на Тайната Вечеря".
166
5
 
14
 
! Отговори
Почитатели преди 4 години
Светло й царство небесно! Поклон!