US-компании се включват в модернизирането на армията ни

Българският износ расте заради продажба на оръжия
6 дек 2019 07:00,
163
US-компании се включват в модернизирането на армията ни
Снимка: Pixabay

Американски компании искат да участват в модернизацията на армията ни. Фирми като “Локхийд Мартин”, “Нортроп Груман”, “Ошкош Дифенс”, “Текстрон” и Ай Би Ем имат интерес към съвместно производство на оръжия и бойна техника с български заводи. И участие в търговете за нова техника на армията. Това стана ясно на втория форум за отбранителна индустрия и киберсигурност, организиран от Американо-централноевропейската бизнес асоциация. Осемте американски компании са на посещение в България, съобщава „Монитор“.

Още по темата

„Благодарение на нашето партньорство с българското правителство те имат над 70 срещи с български фирми! Посланик Мустафа приветства групата, след като посети заедно с тях Министерския съвет“.

“Нортроп Груман” имат интерес да продадат на България оръдията “Бушмастер”, а “Ошкош” - бронираните бойни машини MRAP и лека тактическа бронирана техника. “Локхийд Мартин”, от които България вече купи 8 изтребителя F-16,стана ясно от представянията на компаниите. Ай Би Ем има интерес да продаде продукти за киберзащита.

Модернизацията на армията с нови техника и оръжие ще продължи поне до 2032 г., каза зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов. През април ще стане готов стратегическият преглед на отбраната и в него ще са записани новите проекти, обясни той пред бизнеса. Засега освен двата големи проекта за нови бронирани машини и патрулни кораби военните предвиждат и сделки за покупка на триизмерни радари за водене на F-16 и радари и нова артилерия за противовъздушната отбрана. Освен това с американска финансова помощ разчитат да закупят и способности за киберзащита.

“Значителна част от растящия български износ се дължи на произвеждащите оръжия и военна техника заводи и те стават все по-добри”, коментира на форума и министърът на икономиката Емил Караниколов.

МВР пък търси помощта на американския бизнес за възможности за контрол над комуникациите и проследяване при внедряването на 5G мрежата, обясни вътрешният министър Младен Маринов.

До момента американски фирми са инвестирали у нас над 2,5 млрд. долара и са наели над 30 000 български работници, но това е само началото, каза посланичката на САЩ Херо Мустафа.

През януари предстои първата стратегическа среща между България и САЩ след подписаното от премиера Бойко Борисов и президента Доналд Тръмп споразумение, добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
0
 
! Отговори
анон преди 4 години
Не е споразумение, а недоразумение!
129
2
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Бушмастър 25 мм e сериозна институция. Дано ни дадат лицензи ноу-хау.
128
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И не разбрах, за какво някой трябва да организира бунт?
127
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не ти говоря за някакви комунистически революции или бунтове. Аз ти говоря просто някой от гардовете на НСО в удобен момент да се обърне и да гръмне човека който охранява - примерно детето чудо прасчо. Или човекът от сараите с обръчите от фирми. Или някой полицай да гръмне някой корумпиран магистрат докато минава по улицата на път към съдебната палата. Това не е бунт. А единични индивидуални случаи. Така че хората да ги е страх да крадат и да престанат да са нагли.
126
2
 
0
 
! Отговори
До 133 преди 4 години
Тези хора имат оръжие, но държавниците са го измислили. Тези хора си седят и нищо не правят, но получават добри заплати, и хопала. Нема бунтове. Генерал може да организира бунт точно за два дена. Ама всички висши генерали са добре платени и охранени, точна за туй. Българският "владетел", колко пъти се противопоставял на османците? Не много, щото е добре гледан и има много пари за него. Повечето хайдути са дет се сила,със скъсани ***. Ти що ме организираш 150 хиляди ловци на бунт?
125
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 131Военните нямат ли служебно оръжие?Полицаите нямат ли служебно оръжие?Гардовете в НСО нямат ли служебно оръжие?Ловджиите нямат ли оръжие?Кухненски нож имаш ли? Хайде стига оправдания. Няма готовност за саможертва в името на справедливостта и бъдещето. Хората са индивидуалисти, егоисти и всеки гледа да спаси собствената кожа. Ако имаше желание, мафиотите щяха да бъдат наказвани от народа. След първите 100 екзекутирани мафиоти, да видим кой след това ще смее да си прави обрачи.
124
3
 
1
 
! Отговори
До 131 преди 4 години
Ние нямаме лесен достъп до оръжие, за да се бунтуваме. При османците патриарха на семейството е имал право на огнестрелно оръжие за цел самозащита.А за атомните бомби до 130:Точно атомните бомби ще ни гарантират сигурността, иначе трябва да харчим пари за танкове, самолети, кораби, кой ще служи? Ти искаш ли? Срещу 80 милионно население малко трудно.Северна Корея има 15 атомни бомби и никой не смее да я барне.Как триете коментари...
123
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпросът обаче продължава да виси. Ако в България имаше мъже готови да се жертват за родината, защо никой не се вземе да вътвори справедливост по отношение на хора, които еднозначно биват възприемани за съвременни душмани? Ако една рота от армията се уговори да отиде да гръмне човека със сараите или детето чудо на българската политика, НСО няма как да ги спаси. Духът на Левски и Ботев е мъртъв просто.
122
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Атомни бомби не ни трябват защото за държава като нашата стратегията за оцеляване е да не дразним никого. Само атомни бомби ни трябват, че да идват да ни вътворят демокрация и да се напълним с чужди агенти опитващи се да се докопат до бомбите.
121
0
 
1
 
! Отговори
До 124 преди 4 години
Явно американците не го знаят,иначе досега да са ги смачкали.
120
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да е жив к здрав ББ, че съживи военното производство. Доколкото знам и машинния им парк се модернизира и с малко американски технологии ще сме горе-долу адекватни на епохата.
119
0
 
1
 
! Отговори
До 125 преди 4 години
Тогава населението на България е близо с населението на другите държави. Румъния 7милиона през 1912, България е 4.3, Сърбия 4.6, Гърция към 4.7 милиона, Османската империя 18 милион, 15 милиона етнически турци.Населението на турците е било 5 пъти по-голямо, а сега ако предположим, че има 5.5 млн българи в България е 15. Само технологията може да изравни този проблем с популацията. Атомни бомби ни трябват.
118
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако имаше в България мъже готови на саможертва за родината, нямаше да бъде възможна корупцията в политиката и съдебната система. Отиваш, гръмваш или колиш душманина и след това ако те хванат си плащаш цената. Но такива мъже няма.
117
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен "Ние и в Балканската война..."БГ по времето на Фердинанд е силно милитаризирана и е с най-мощната армия на балканите. Технологичните разлики не са били толкова големи и бойният дух е бил от голямо значение. В 21-ви век хората са индивидуалисти и не са готови на жертва за родината си. Повечето не са готови да живеят в мизерия трудейки се да я направят по-добро място за живеене и емигрират в чужбина. Кой ще си пожертва живота на фронта? Някой жертва ли си живота срещу мафията?
116
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руските оръжия са боккк.луци. Само пропагандата им голяма.
115
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е - платихме им самолетите и ся ша чакаме. Ще ни накарат да им платим и за бронирани машини и пак ще ги чакаме. А преди ние произвеждахме и изнасяхме бронирани машини. *** ся нали е демокрация............
114
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както винаги русофилните са просяци и искат да им се дава като армаган. Да ама не другари, безплатен обяд няма, като ти го дават безплатно после си го плащаш с лихвите, неразбрали нискочестотни мозъци.
113
4
 
13
 
! Отговори
поправка преди 4 години
НаЦизма никога не си е отивал,а е поставен на нова основа и продължен в Америка от западноевропейци,а сега и от последователите им.Мого хора ,които са се опитвали да издирят нацистките масови убийци също са избити от нацисти,които охраняват нацистите по върховете,като шефа на Гестапо - Мюлер,който в последствие е работил за ЦРУ и продължил нацистката си дейност.
112
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дай боже завод да открият за нещо или поне софтуер да правим!
111
2
 
15
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
Сти бе, не мога да повярвам! Колко са готини тези американци! наистина искат да ни помогнат. Подаряват ли ни ги или отново ще има подаяния на джоб в екипа на Бойко?!