Битката, с която Тервел печели прозвището "Спасителят на Европа"

Вижте документалния филм от поредицата "Средновековна слава"
Обновена: 8 дек 2019 07:30 | 8 дек 2019 07:30, Александър Попов
181

Обсадата на Константинопол, която завършва с разгром за силите на Халифата, е едно от най-значимите сражения от сревновековната история на България. Тя е във фокуса и на втория епизод на новата анимационно-документална поредица "Средновековна слава" на "Българска история" и ЗАД "Армеец".

Подвигът е голям и печели на Тервел прозвището "Спасителят на Европа".

Историята можеше да бъде много по-различна, ако през през 674 г. войските на Арабския халифат, не бяха достигнали за пръв път до столицата на Византия – Константинопол. След четиригодишна борба, Константин IV Погонат успява да се справи с надвисналата заплаха. Четиридесет години по-късно, арабският владетел – халифът Сюлейман ибн Абд ал Малѝк решава да победи там, където дедите му се провалят и да завладее най-великия град в тогавашния свят. Носело се поверие, че "новият Рим" ще бъде превзет от халиф с името на древен пророк, в случая на Соломóн.

Арабите избират момента за действие правилно – Византия се намира в постоянна династическа криза близо две десетилетия. Василевсите се сменят един след друг в кървава игра на дворцови преврати. В тази надпревара за трона дейно участие взема и българския владетел Тервел, който ловко манипулира имперските велможи, подкрепяйки различни фракции и извличайки максимална полза за своята държава.

През 716 г., в Сирия се събира огромна армия начело с братът на халифа – Маслама ибн Абд ал Малик, за която Михаил Сирийски пише: "Маслама събра 200 000 войници и 5 000 кораба, които напълни с войници и провизии. Събра 12 000 работници, 6 000 камили и 6 000 магарета, които да носят храната на камилите и пътните провизии на работниците. На камилите натовари оръжията и обсадната техника. Накара  хората си да приготвят храна за много години напред и постави начело им като генерал Омар, син на Хубейра. Сюлейман се закле така: „Няма да спра да се сражавам срещу Константинопол докато не разоря Арабия или не завладея града.“  Макар арабската армия да не надвишава 120 000 души като реална численост, тя остава най-голямата стъпвала на Балканите от векове.

Арабите зимуват в Мала Азия през 716 г., и се договарят със стратега на Аморион – Лъв Сириец, който привидно им обещава помощта си. През пролетта на 717 г. Лъв успява да надхитри арабите, използвайки техен отряд за да влезе в Константинопол и да се обяви за император, след което веднага се заема да укрепява града. Разгневеният Маслама веднага повежда силите си към византийската столица, за да накаже Лъв за предателството му. Основната част на арабската армия навлиза в Тракия през месец юли. Един авангарден корпус, начело с  Ухайда, е изпратен на север, вероятно по течението на Тунджа, за да подсигури тила на армията. Арабите нахлуват в българските земи, провокирайки Тервел да изпрати своята редовна армия в размер около 12 000 души и да ги пресрещне.

Българите разбиват арабският контингент, след което навлизат в Тракия в началото на август. Те успяват да изненадат Маслама и личният му отряд от 4 000 елитни бойци и ги разгромяват.

Маслама се спасява на косъм и бяга при основните си сили, които блокират Константинопол по суша. Междувременно, Тервел и Лъв III започват преговори и между България и Византия е оформен съюз за справяне с арабската заплаха.

Какъв е техният план – гледайте във видеото.

Документалната поредица "Средновековна слава" е третият образователен проект на ЗАД „Армеец“ и сдружение „Българска история“. Неговата мисия е да помогне за популяризирането на родната история и да послужи като полезен инструмент за учителите, които искат да оцветят часовете си по история.

„Средновековна слава“ разказва за десет от най-славните битки в средновековната история на България. Всеки епизод може да гледате премиерно по Bulgaria ON AIR – всяка неделя, от 16,30 часа, в предаването „Операция История“ с Росен Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
0
 
! Отговори
XX преди 4 години
До Хубаво име.и Кубрат, и Андрея ))
120
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 125Това са глупости! През 732г. Карл Мартел, дядо на Карл Велики, разбива арабите в битката при Поатие, но там са се били равностойни сили (60,000 срешу 60,000). Не като при нас - 30000 българи срещу 200,000 араби! И победата на Тервел е подостойнство оценена от западния свят - той (като Християнин!) е канонизиран за светец под името Свети Тривелий! И не е само католически светец - до 1054 година католицизмът не е отделен от православието!
119
1
 
18
 
! Отговори
Петър преди 4 години
Европа е чувала за това. Католическата църква дори обявява Тервел за светец спасител на европа.
118
15
 
3
 
! Отговори
аман преди 4 години
само дето Европа не е чувала за това
117
7
 
11
 
! Отговори
kireza преди 4 години
ВЯРНО Е,ЧЕ ТЕРВЕЛ Е СПАСИЛ И ВИЗАНТИЯ И ЕВРОПА,ЗАТОВА И РИМ ГО КАНОНИЗИРА ЗА СВЕТЕЦ....ЗА БЛАГОДАРНОСТ ТЕЗИ ЧЕДА НА САТАНАТА И КРЪВОСМЕСИТЕЛИ,ЧРЕЗ ПРИЕМАНЕТО НИ ЕВРОСЪЮЗА УНИЩОЖИХА ДЪРЖАВАТА НИ....СЕГА ТУРЦИЯ СПОКОЙНО МОЖЕ ДА ОКУПИРА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ......НЯМАМЕ АРМИЯ А ЕДНА ДИВИЗИЯ,ЗАТОВА ПЪК СИ ИМАМЕ МИНИСТЪР И КУП ГЕНЕРАЛИ И АДМИРАЛИ,МАКАР ЧЕ ИМАМЕ САМО ЕДИН КОРАБ...ЗА СМЯХ НА КОКОШКИТЕ....
116
25
 
6
 
! Отговори
булгар преди 4 години
Интересно е , че половината от войниците на Тервел били жени, като най-значима от тях била Петканка войвода-Ганьовска!
115
2
 
9
 
! Отговори
Хубаво име. преди 4 години
Тервел и Светослав са хубави имена.
114
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баце ще ни прокпа тунел под шипка ! И ша са фали с тва пред онея дето гледат на нас само като на потребители
113
13
 
4
 
! Отговори
! преди 4 години
До АнонименГеорги Константинов Георгиев - Франция, а протсетъра е М. Глишев! Те са хора които доказаха съветските лъжи за Българя и българите. Пл. Цветков не веднъж е е казвал че българи и роми са произлезли от един народ.
112
15
 
3
 
! Отговори
Кънчо Мисирков преди 4 години
Дайте трите имена,ЕГН и т. н за да се ориентираме по добре в историята.Баща.майка...произход,братя,сестри...Неможе да не знаем тази основна информация. Само Тервел...не е достатъчно. Ако незнаем...ще си я измислим тази информация.Там ни е силата..
111
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой европец не знае това ! Там за спасител провъзгласят Верцингеторикс . Нито един филм няма за тервел по големите исторически канали
110
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ! ( 122)Не си наясно с някои неща. Пл.Цветков го учеше Синедрионът, много неща не знаеш от биографията му. Относно Г.Георгиев - в средите на историците има няколко с такова име, включително и починалите през последните 30 г.
109
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В османската империя "турци" са били наричани простите и необразовани аграри от анадолския регион. За османския благородник е било обида да бъде наречен "турчин", а самопровъзгласилата се за наследник на османската империя държава днес гордо си кичи територията с името "Турция".
108
30
 
3
 
! Отговори
! преди 4 години
Големите историци Г. Георгиев и Пл. Цветков както и протестъра и голям антикомунист не веднъж са казвайки че етноса ''българи" е измислен от руснаците за да имат повод за война с Османската империя. Аз вярвам на тях защото това са хора учили и специализирали в американски и френски университети а не в Москва и не пропагандират московската пропагандна лъжа.
107
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за жалост днес няма кой да повтори подвига на хан Тервел, а напротив - цяла Европа кани мюсюлманите при тях, ислямизира се и всичко човешко /разбирай християнско/ се потъпква и се насаждат джен дърски ценности и псемдодемократични възгледи за тържество на малцинствата над мнозинството.Дано Бог да ни опази ! Защото Америка е далече и не ни иска, в Русия също и то не остана място на Земята за истинските хора.
106
2
 
7
 
! Отговори
КНЯЗЬ БОРИС I преди 4 години
Напротив, Князь е постъпил много правилно. Видял е на къде отиват нещата! Направил е от племената народ, а не диви варварци да играят в двора му и да правят каквото си искат... Нали ислямски ***?...
105
12
 
12
 
! Отговори
КНЯЗЬ БИРИС I преди 4 години
А Борис I е изпълнил заветите на далечния си пра , пра дядо кесаря Тервел да направи България християнска! Ако Княза не беше учистил тия варварски тангристи България можеше да не е толкова величествена и сигурно днес щяхме да се молим на алахчо и да бием глава у земя... Слава на Кесаря Тервел и Князь Борис I покръстителя!!!
104
31
 
8
 
! Отговори
Овчи Мозък преди 4 години
"християнизацията" на българия започва след 1890 !!!99% от църквите са построени след 1890 - опитват се да ги изкарат древни, но всеки който разбира от строителство вижда че това са или нови постройки или префасонирани чорбаджийски къщиевреите ви лъжат като малки деца !!!
103
25
 
8
 
! Отговори
Овчи Мозък преди 4 години
има (все още) снимки на Пловдив, Русе, Варна и София от преди 1990в Пловдив например на снимка (изгубената българия - там е снимката) от 1878 се виждат минаретата на 8 Джамии и не се вижда ни една камбанариятака е и с Русе, София и Варна !!!как така бе аланколъ в ужким "християнска" България няма ни една църква !?за сравнение т.н. Желязна църква в Истамбул е построена 1850г - казвам го за да не почнеш да ми обясняваш че Сълтана не давал да се строят църкви !
102
5
 
18
 
! Отговори
"НО" преди 4 години
Знам, че в историята няма "ако" но ако бяхме при Тервел, Борис I или Симеон Велики жив турчоляк нямаше да мине европейската границата или друго подобно диво азиатско племе... Но мал шанс...