7 предупреждения за салмонела по пилешкото пропуснала БАБХ

Термичната обработка е начинът да се избегнат заразите от месо
9 дек 2019 14:49,
29
7 предупреждения за салмонела по пилешкото пропуснала БАБХ
Снимка: Pixabay

БАБХ е пропуснала 7 предупреждения за салмонела, заяви пред БНР д-р Сергей Иванов от Активни потребители във връзка с опасността от заразяване със салмонела, след като стана ясно, че най-малко 100 тона пилешко месо, внос от Полша и заразено с бактерията, са стигнали до българския пазар.

Още по темата

7 предупреждения е получила БАБХ за пилешко със салмонела, заяви д-р Сергей Иванов от Активни потребители. Наскоро стана ясно, че поне 100 тона заразено пилешко месо, внесено от Полша е стигнало до българския пазар.

„От последния ден на октомври до момента България е получила от Полша и прибалтийските републики 7 нотификации за партиди със салмонела. Не става въпрос за една партида. А от началото на годината са около 19. Имаме заболеваемост от салмонела над 500 случая на болни пациенти от началото на годината. В събота проф. Даскалов от Агенцията по храните, който отговаря за лабораторната диагностика, призна, че от началото на годината в неговата лаборатория има 135 положителни проби за салмонела. В тази лаборатория се изследват само храни, не се изследват пациенти. Т.е. става въпрос за минимум 135 случая на храни със салмонела, за които БАБХ не е съобщила. Това са български храни“, обясни той.

По-миналата седмица в София имаше 8 случая на заболели със салмонела, което е увеличение.

„Имаме сравнително висока заболеваемост и на салмонела, и на много други болести, свързани с храни. Официално обаче няма нищо. Официално от началото на годината в България не е хваната нито една храна, произведена в България, със салмонела", посочи д-р Иванов.

Според него в случая трябва да реагира Министерството на земеделието и прокуратурата, защото става въпрос за опасни храни, за които е премълчано.

По думите му термичната обработка на храните и хигиената са начинът да се избегнат зарази от месо.

Днес в пресата излезе и информация за друга болест - Нюкасълска болест по птиците на 11 км от Силистра – в Румъния, която също може да бъде заразна за хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тия бабх нали ни убеждаваха че заразено месо не е стигнало до потребителя! закривайте ги, виновните в затвора! не ми се мисли какво ше има в магазини и ресторанти по празниците, а колко сме изяли вече.......
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Купих пилешко днес и сега се чудя да ям ли , да не ям ли ?
23
0
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
ами така е!...Докато бесилниците висят празни,гробищата ще са пълни..
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
7 предупреждения за салмонела по пилешкото пропуснала БАБХГарантирано от ГЕРБ!Сега наясно ли сте колко некадърно, вредно и опасно за живота на населението е това управление?Тези, които са пропуснали предупрежденията са били много заети да вземат подкупи и да си въртят далаверките, та не са имали време да се занимават с това, за което са назначени. Тази, както и много други държавни структури са просто едни ***, които не вършат никаква полезна работа.
21
2
 
6
 
! Отговори
Тато из Правец преди 4 години
Яжте, яжте *** на Европа...
20
0
 
11
 
! Отговори
Х преди 4 години
Нищо не са пропуснали,взели са си порите и си траят.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че защо очаквате от БАБХ да съобщава за салмонела по храните? Основната дейност на БАБХ е друга - а именно да убива кучета, коне, папагали, прасета, кози и други домашни животни в името на... абе трудно е да се каже, предполагам на омразата към животните. Но така е , България за човеците. Животните - мъртви и зарити плитко, за да вървят заразите по-добре. Сериозно - БАБХ от много време са за прокуратура, съд и затвор. Ноооо, това няма как да стане. Защото шефът не е казал!
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По времето на лошия соц.имаше държавен комитет по стандартизация и комитет за държавен контрол.Стоките бяха по-малко,но по-качествениОще древните са казали,че ние сме това,което ядем.Затова не се учудвайте,че сме най-болната нация в ЕС,с най-ниска продължителност на живота.Държавата е тази,която трябва да се грижи за качеството на стоките,а не да ни карат да четем етикетите,защото там може да пише всичко.
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тея от БАБХ влизат ли в големите немски вериги? В едната за великден имаше шаранче чистено,опаковано,порядъчно вмирисано.Май там не пипат, а отчитат дейност при малките.
16
4
 
2
 
! Отговори
ответен удар преди 4 години
Това си е отмъщение на полската страна - за всичкия трипер,дето полякините си занесоха у дома след морето по времето на СИВ.....
15
0
 
8
 
! Отговори
Лаик преди 4 години
И сега К'во -. Като се натръшкат две-три групи от някоя детска градина - пак ли дежурния педиатър ще разчекнеме по сутрешните блокове и разни сайтове . . . . . ???!!
14
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте ни баламосвали с термичната обработка.Да не би някой да яде сурови пилета,та сега да ги варим и печем.Що за щуротия.Моя позната влезе в болница и едвам я спаиха,защото си купила печено пиле от Фантастико,заразено със салмонела.
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Министерства, агенцийки, комисийки, кръгли маси, форуми, инициативи и всякакви жалки, нищоправещи институцийки си прехвърлят вината за поредния СКАНДАЛ, за който са виновни буквално всички на държавна хранилка - от некадърните калинки в държавната администрация, дето са етърви, тъщи, чинки и т.н. на "правилните хора", до най-мислещите и най-умни тикви някъде там високо върху надобществения пиедестал на пост-комунистическата физкултура и пожарна безопасност.
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако само това са пропуснали,с мед да ги намажеш.Магазините са пълни с некачествени храни,да не кажа направо б..ци,че ще ме цензурират.Ама кой ти ги гледа и контролира.
11
0
 
23
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 4 години
-БАХ ТИ ТОВА БАБХ! Да пропуснат 7 (а дали са само толкава) предупреждения??? ТИЯ СА ЗА 100 ТОЯГИ НА ГОЛО И НЕ САМО ТОВА...
10
0
 
18
 
! Отговори
а така! преди 4 години
Нюкасълска болест по птиците!!! - след прасетата на хората, сега и пилците ще им изтрепят...Ще станем първата (освен мутренска) Вегетарянска държава!
9
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде оставка на сливенската калинка и на село. Да глади ризите и прави кафета на котленския кмет,че все омачкан ходи човека, откат жена му стана големец.
8
0
 
9
 
! Отговори
вика му се брадавица преди 4 години
До АнонименСуджука салмонела лови ли го?
7
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ама ако попитате оная с бенката и мустако под носа ше ви каже че нема заболели както и че в магазините няма Полски пилци салами и кренвирши. Не пазарувайте никакви салами кренвирши и пилци от мутренските вериги. Оставетте ги да Фалират за да знаят че немогат да ви тровят и убиват.
6
0
 
25
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Били са много заети...да се чешат по кайсиите, та пропуснали 7 предупреждения. Кой знае кой политик го е внесъл това месо и са им казали да си траят...