Климатикът измести парното за топлото на българина

Хората с по-малко пари залагат на дърва или пускат печка едва
236
Климатикът измести парното за топлото на българина
Снимка: pixabay.com

Макар и официално астрономическата зима да идва на 22 декември, на практика тя вече е тук. Мъгли, студ, дори и първия сняг отново са част от нашето ежедневие, а въпросът за отоплението през зимата отново излезе на дневен ред.

Още по темата
Кое отопление излиза най-евтино? И струва ли си замърсяването на въздуха за няколко лева по-малко? Екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели в традиционната ни анкета с въпроса: Как ще се отоплявате през зимата? В допитването ни участие взеха точно 5777 души.

Проучването сочи, че най-много наши сънародници през зимата се отопляват на ток. Цели 30% от анкетираните залагат на климатик, който да стопли домовете им. С друг отоплителен уред на ток пък ще се топлят 11% от българите.

Традиционното парно ще сгрява 27% от нашите сънародници, като прави впечатление, че то явно започва да губи битката с климатиците.

На дърва и въглища се отопляват 14% от участвалите в анкетата.

Почти всеки пети българин пък (18%) признава, че ще се отоплява само в най-студените дни, защото няма достатъчно пари, за да си позволи домът му да е топъл през цялата зима.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
0
 
6
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Може ли на 7.10.2019 г. инкасаторкатана ВИК да отчете показание 78 на топлия водомер , и на 8.10.2019г. инкасаторът на топлофикция да отчете на същия водомер показание 87...Само питам и отговор не искам...Защото като поразпитах и разбрах,че масово хората са ужилени по този начин...И Топлофикация Пловдив ни пропищя ушите,че през летния сезон топлата вода ще е по 8 лв./ кубика...
216
0
 
0
 
! Отговори
шопендар преди 4 години
До опетков Печенето на кюфтета отделя повече со2 от отоплението на газ,но тук става дума за механичните отпадъци.а и никой не чака от държавата да го газифицира на аванта ,авантата умря заедно с бай тошо.в софия никоя фирма не ще да газифицира защото не може да се справи с кадастара,т.е.никой не знае ако копне на какво ще попадне,и затова газификацията е само по силите на държавата.работи се само в райони извън центъра но не навсякъде и хората си плащат не е на аванта но им излиза нереално
215
4
 
14
 
! Отговори
Някой си преди 4 години
За да ти е топло с климатик не трябва да го изключваш. Включваш го в средата на октомври и го гасиш в средата на април другата година. И ще ти е топло и на краката и на главата. А ти да се прибереш в 19.00 часа от работа, да го пуснеш и да чакаш да стопли стаята за два часа няма как да стане. През тия два часа машината ще се скъса да обезскрежава и да се мъчи да достигне зададената температура.Купуваш си хубава хиперинверторна машина и не я гасиш.
214
1
 
7
 
! Отговори
мне преди 4 години
До ТОПЛОМЕР само,ако е локално може би,но с топлофикация е ужасТ!
213
3
 
3
 
! Отговори
хм преди 4 години
До Гошо дървото 4-5 кв."кюмбе" ти излиза в пъти по-скъпо от климатик за 25 кв?
212
8
 
6
 
! Отговори
Гошо дървото преди 4 години
Климатика за лятото да. Но зимата на климатик НЕ. Освен че вее, и ти мръзнат краката друго не прави. До момента с климатик не съм успял да се стопля, като няма значение дали е ДайКинТи, Грее ми джоба или нещо друго. Резултата винаги е бил един и същи. А с едно кюмбе 4-5 KW. сгрявам моментално 25 кв. Климатика става, само когато останалите са балъци и са на парно...а ти си тарикат. Ако всички са тарикати обаче не става.
211
0
 
3
 
! Отговори
параджия преди 4 години
Преди години....великият артист Черкелов-лека му пръст казваше.......,,Предпочитам да отида зимните месеци в САЩ при детето ми, че да зимувам....Така, че каквото и да правим разходите ни през студените дни са големи....., ако нямаме достатъчно парици. ГАЗ,ток, въглища , пелети дърва,климатици и др. илюзии са заблуждение за всеки...Кой, както може.....Преди 1989г.,който имаше късмет да живее и исе отопляваше с ц. парно май...беше до
210
7
 
5
 
! Отговори
Иван Д. преди 4 години
С Daikin 9ка съм, северна стая,13кв.м,без външна топлоизолация, постоянно работещ зимно време. Издържах само първата зима с климатик. Повече от 19 градуса не вдига в стаята. Тази година комбинирам с газова печка и разликата е очебийна.
209
5
 
8
 
! Отговори
ТОПЛОМЕР преди 4 години
По-чисто, безопасно, евтино и удобно от ТЕЦ няма. Ако всички фактори като съседи, качествена изолация, дограма са читави. Но когато хората са калпави всичко им е скъпо и вечно мрънкат. Топлинните счетоводители според мен са паразитна структура, но при капитализма е естествено да ги има навсякъде където има възможност за смучене. Почнаха обаче да ги премахват тези паразитни фирми постепенно.
208
3
 
7
 
! Отговори
Онуй нещо преди 4 години
Люти чушки и червено вино с мезе и ток ви не требе...
207
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-ниската температура измерена в България е минус 38,3 градуса в Трън, за София минус 28,3 градуса. По спецификация климатиците работят до -10, -15, -20, -25 градуса. Може и да има и до -5 градуса.
206
14
 
5
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Няма по-гадна топлина от тази на ток, независимо от отоплителя.
205
10
 
8
 
! Отговори
Бунгар преди 4 години
Дай му на българина да се бори със следствията,а не с причините. Газифициране на България за битови нужди и всичко си идва на мястото.Хем чисто,хем евтино..
204
15
 
7
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
Чета и се чудя на некомпетентноста на българите.Единственото решение да имаме чист въздух е да се газифицира България и да се отопляваме на газ.Незнам защо говорим нон стоп за цената на газта,като имаме само 3% газивициране на битови потребители в България.Газта е най ефтиния и чист начин да се утопляваме,както е по света в цивилизованите държави
203
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
най-приятна и здравословна топлина на света е от запалени дърва в печка/камина.
202
4
 
7
 
! Отговори
до 202 преди 4 години
С цялото ми уважение, Вие сте лъжец! Никога в историята на метеорологията в България не е имало измерена температура минус 35 градуса.
201
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
70% от колегите ми спират климатиците в стаята, в която работим, защото им духало и се разболявали.
200
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имах един колега горд собственик на апартамент в нова сграда с климатиците вместо с парно. Още първата зима се изнесе с жената и децата при тъщата, защото така и не можаха да стоплят апартамента над 15 градуса. После се и разведоха.
199
2
 
10
 
! Отговори
Георги Г. преди 4 години
До До ГеоргиА имаш ли гаранция, че при минус 30 топлофикация няма да аварира. Междувпрочем кое според теб е по - вероятно - да падне минус 30 в София, или да се скапе топлоподаването на топлофикация. Бегла справка показва, че последното става почти всяка година. Минус 30 в София, не е ставало от десетилетия :)
198
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предимствата на парното е, че стопля цялата сграда, чисто е и е евтино. Скъпо е там, където много от съседите крадат топло. Климатикът за сгради с парно е удобен за октомври преди да пуснат парното и за април след като го спрат и разбира се за изстудяване през лятото