Конституцията сама може да контролира обвинител №1

Темата се преекспонира, заяви Людмил Рангелов
10

На извънредно заседание в събота правителството реши да назначи инспектор, който да следи всяка стъпка на главния прокурор. Решението на управляващите идва след критика от страна на Венецианската комисия, според която в България главният обвинител е "недосегаема фигура".

Много трудно ще се намери подходяща фигура за този пост, смята зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет Людмил Рангелов. В "България сутрин" той посочи, че този човек трябва да е в позиция, която да го прави максимално независим от волята на главния прокурор за кариерно израстване. Трябва да е на не повече от 58 години, смята адв. Рангелов.

Още по темата
"Неяснотите са не само около фигурата, но и около процедурата, по която той ще действа. Определено тази фигура противоречи на Конституцията. С една разпоредба на нормативен акт от по-нисък разряд не може да се елиминира действието на Конституцията", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Експертът поясни, че Инспекторатът към Върховната касационна прокуратура е част от структурата на самата прокуратура. През цялото време, когато този началник на Инспектората не действа като разследващ по отношене на главния прокурор, той му е подчинен. Самата номинация на лицето излиза от прокурорската квота. Мнозинството, за да бъде избран, също е от прокурорската квота, а в този избор влиза и главният прокурор. Няма да има собствен бюджет, защото е част от структурата на ВКС.

Адв. Рангелов е на мнение, че темата се преекспонира. По думите му е нищожна вероятността главният прокурор да извърши умишлено престъпление.

"Възможно е никога да не се стигне до работа на този независим прокурор по разследване на главния прокурор", отбеляза адв. Рангелов.

И добави, че в Конституцията има ефикасен механизъм за контрол и отстраняване на главния прокурор. При тежко нарушение или поведение, несъвместимо с позицията, която той заема, може да бъде поискано неговото отстраняване от 1/4 от народните представители.

"Времето за промени в Конституцията отдавна е дошло, но не съм сигурен дали те трябва да са в насока да бъде извадена прокуратурата от съдебната власт", каза за финал адв. Людмил Рангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
9
 
! Отговори
ГЕРБер съм прo3 преди 4 години
Досега не съм видял Конституцията да арестува някого.
7
0
 
8
 
! Отговори
АГЕНТ 007 преди 4 години
АКО ИЗБЕРАТ ГЛ ЕВРОПРОКУРОР ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ НА ГЛ ПРОКУРОР НА Б--Я ЩЕ СТАНЕ НЕЩО ИНАЧЕ НЕЗАВИСИМИЯ ЩЕ СИ ХРУПКА ЗАПЛАТАТА СИ И----00000000000000
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в държавата на тиквите е така
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Начи назначаваме независим прокурор...Другите зависими ли са?
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пародия на държава.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ше сложат Цацаров да следи Гешев и ще стане като catch 22, и мафията доволна и изпълнени изискванията на венецианската комисия.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко ще е независим "независимия прокурор"? Като познавам избора на главен прокурор, ми се трува, че и неговият кнтролиращ прокурор също няма да е случаен човек.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Конституцията нищо не контролира. Ако беше така, нямаше да има контролни органи. Нямаше да има полиция и съд. Всичко щеше да прави "Конституцията".