Суджуци, пастърма онлайн, но има ли гаранция за качеството?

Никой не контролира мезетата в интернет, няма изискване
54
Суджуци, пастърма онлайн, но има ли гаранция за качеството?
Снимка: Булфото, архив

Търговци продават колбаси и месо в интернет без никакъв контрол, показа проверка на Нова тв.

Суджуци и луканки, произведени в домашни условия, се предлагат свободно в сайтове с обяви.

Още по темата

В интернет има десетки обяви за колбаси, директно от производителя. Домашните майстори привличат с оферти за конски суджук, магарешка пастърма, телешка луканка, биофиле "Елена" и дори кайма на атрактивни цени.

Един от пусналите оферта за домашни суджуци, произведени в пловдивско, обяснява, че месото е качествено, а колбасите - безопасни.

"Лично аз си ги правя - 13 лв. струва, а сухите са по 20 лв. за килограм. В магазина искат 30-35 за боклуци, а домашното месо – аз си го гледам", каза онлайн продавачът и добавя, че сам коли животните в обора си.

Никой не контролира продажбите на домашни мезета и колбаси в интернет, защото все още няма законови изисквания към този тип търговия. И всеки носи лична отговорност, ако си купува месо онлайн.

Сигнали за продажби в интернет на месо постъпват и в Агенцията по безопасност на храните. От там проверяват всеки такъв случай, но признават, че контролът е труден.

"Пазарът в интернет е необхватен, извършва се контрол на някакъв извадков принцип, както и при сигнали от граждани, които ние получаваме. Тогава започваме разследване от наша страна, за да проучим точно от къде постъпват към потребителите тези продукти, съответно уведомяване и други компетентни органи. Това са нерегламентирани продажби. И санкцията при търговия и производство от нерегистриран обект е между 1500 и 6000 лв.", заяви Иван Енчев от "Контрол на храните" в БАБХ.

В обявите обаче информация за произхода на месото се намира трудно.

"Обявяват, че са домашно производство. Не знаем какво е вложено в този продукт – дали има добавки, които са забранени, има ли алергени", поясни Енчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
3
 
! Отговори
ХФ преди 4 години
"Сигнали за продажби в интернет на месо постъпват и в Агенцията"Никой нормален потребител няма да се занимава да подава сигнали.Предимство на домашно приготвенето - по-истински продукт с по-малко консерванти. Недостатък - неясни хигиенни условия, начин на приготвяне /особенно когато човека не го приготвя за себе си/. При производителите малко или много има ред, спазват се определени санитарни условия.Оптимален вариант - отделяш си 1 ден, купуваш месо, смилаш си го, подправяш, пълниш и сушиш.
47
1
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
ние нямаме зъби за подобни деликатеси
46
0
 
5
 
! Отговори
МУНЧО преди 4 години
Има гаранция- обажда се депутат от ГЕРБ и иска суджук за бащицата- и всичко е точно!
45
0
 
6
 
! Отговори
човек преди 4 години
Преди години бях за няколко месеца в Бейрут, в Ливан.Та там намерих в дюнерджийниците ливански дюнер със суджук.Викам си бегай бе, ще ти ям това дърво - от България спомените ми за суджук когато съм ял бяха все такива. Луканката беше много по-мека и се дъвчеше лесно, а суджука може да ти счупи някой зъб.А дюнерджията ми вика, господине, ако не ви хареса ви връщам парите!Хапнах го, и да ви кажа, на две три хапки го изядох!Толкова мек, вкусен и ароматен суджук ядох за пръв и последен път!!!
44
0
 
7
 
! Отговори
Пфф преди 4 години
Гаранция за качеството на пътища, инфраструктура, управление на държава само от суджук пашата търсете!
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И това ли ще се облага с данъци?Още малко и на гостите поканени на домашни софри ще искат да им се издава касови бележки!
42
4
 
3
 
! Отговори
Тран Жоро преди 4 години
По Правило т.н. луканки, суджуци и производни се правят от отпадъците на транжорните - жили, мас, смлени кокали, хрущял, кожа и копита. Всичко се смила, вари, осолява и подправя и се добавят оцветители и консерванти. Може и между 5 - 8 процента месо, да не е съвсем без хич.
41
0
 
9
 
! Отговори
Спи града преди 4 години
Добре, че оная корумпирана БАБХ бди за всичко и изобщо не ни набутаха скумрия с гли.сти, пилешко със салмонела, салами с незнам си кво от Австрия и 20 годишно месо.Но нали ги вкарват герберски *** - за тях може!
40
0
 
9
 
! Отговори
и ко? преди 4 години
Поръчкова статия. Ще рече, че някой контролира качеството на продаваните луканки в магазините. Купувам беля вътре червено брат ако го стиснеш мас потича и масло ли там каквото са ползвали за слепка. Ужас направо отврат 50% мазнотии а искат по 20-30лв. на кило като че ли не знам от какво месо го правят. Вече изобщо не ги и сушат, пълнят и пращат, колкото изсъхне в камиона по пътя и после малко в склада на магазина и айде на витрината. Пожар
39
5
 
1
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Домашни, ама друг път - купуват ги от магазина и ги препродават в нета като домашни.
38
0
 
11
 
! Отговори
Х преди 4 години
По безопасно е от 500-те тона пилешко от Полша,което е уж под контрола на държавата.
37
0
 
7
 
! Отговори
до 40 преди 4 години
затова цяла София е на банкети, 8 декмври , коледни партита , нова година в Сърбия защото храната им е качествена
36
16
 
3
 
! Отговори
до 38 преди 4 години
Защото, драги ми смехурко, Сърбия е една бананова република 50 години назад от нас. Ама какво да го обяснявам на човек, който се интересува само от ядене.
35
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешките за Сърбия. Абе ходете там да живеете.
34
5
 
16
 
! Отговори
бай х преди 4 години
Защо в Сърбия всеки кой каквото произведе / сирене ,луканки , мед, ракия ,домати ... / може да си го продаде на пазара , без да го проверяват разни държавни мошенници и всички ядат истинка храна .
33
4
 
6
 
! Отговори
В. преди 4 години
Така...изчетох всичко. Много верни неща са написани но и много лъжи. Искам да ви светна за една ямболска фирма Тагара... опитайте, и си припомнете какво значи суджук и луканка. Повече няма да пиша..вие сами ще разберете какво означава качество.. Имат фирмен магазин в Гео Милев. Истински наситен и прекрасен вкус на телешко месо. Опитайте после няма да искате да опитате друго. Лично познавам собственичката, жената е морална,честна и трудолюбива!
32
1
 
11
 
! Отговори
ha преди 4 години
Още една действителна случка, със същият приятел. После стана тираджия. Товарят хо от Хермания с дървено брашно и му дават адрес в България. Няма да казвам в кой град. Пристига човека на адреса, и търси някаква фабрика за нещо което се прави от дърво или мебелна фирма някаква. А навигацията го е довела пред месокомбинат. Пита на портала за мебелна фирма, че карал дървено брашно от Германия. Пазача му казал "Влизай, влизай, за тука си." Сами преценете какви са саламите които ни продават.
31
1
 
10
 
! Отговори
ha преди 4 години
Та по този повод, една действителна случка.Преди години, с един мой приятел. Същият, работеше в колбасарска фирма. Бяхме в нас на по бира и аз тогава извадих шпеков салам и нарязах, за мезе. Като го занесох на масата, човека ме погледна и каза "Тези червените неща виждаш ли ги?" Викам "Да". "Това е месо, другото няма да ти казвам какво е"
30
2
 
12
 
! Отговори
ha преди 4 години
Навремето дядо като колеше прасе за Нова година и хвърляше главата в снега. После вкъщи с баба правеха наденици, бахур, *** и какво ли не. И беше вкусно. А сега от магазина какво вземам? Та те дори и подправки не слагат, на замразеното 20 годишно месо. И ядеш, ама кво ядеш и ти не знаеш. Затова аз винаги съм предпочитал домашното. И не само месото. И ракията да ми е домашна и виното. Колкото до хигиената - имам познати които са работили в колбасарски фирми. Те не ядат шпек, кремвирши и др.
29
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Внимавайте с тези домашни... храни и напитки!!! Аз с домашна ракия се опарих и повече не купувам. Предпочитам продуктите от големите вериги(колкото и да има скептично настроени към тях). Помня празните и голи щандове, така че не се оплаквам от храната, която ми се предлага.