България на 52-ро място сред високоразвитите страни

Страната ни с високо ниво на човешко развитие, сочи доклад на ООН
Обновена: 10 дек 2019 07:32 | 10 дек 2019 07:20, Петя Славова
26
България на 52-ро място сред високоразвитите страни
Снимка: БТА


Страната ни заема 52 място с резултат 0,812 в списъка от 189 държави по Индекс на човешко развитие (Human Development Index). Това се казва в Доклада за развитие на човечеството за 2019 г., изготвен от Програмата за развитие на ООН (ПРООН) и характеризиращ човешкото развитие в света въз основа на показателите за 2018 г.

По този показател България е сред водещите балкански държави. Преди нас са само Словения (24 място), Кипър (31 място), Гърция (32 място) и Хърватия (46 място). Веднага след нас са Черна гора и Румъния, а Турция е 59. Тези три държави също влизат в групата с много високо ниво на човешко развитие, предаде "Монитор".

Сърбия оглави групата на втората категория държави по човешко развитие. Тя е едва на 63 място с показател 0,799.

Докладът за развитие на човечеството е независим отчет на Програмата за развитие на ООН, изготвен от водещи световни учени и експерти в областта на развитието и сътрудничеството.

С най-висок индекс на човешко развитие през 2019 г., както и през миналата, е Норвегия (0,954), следвана от Швейцария (0,946), Ирландия (0,943), Германия и Хонконг (по 0,939)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: Българиядокладоон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На първо място са комунистическите държави Норвегия, Швеция, Дания.Всеки либертарианец би избрал либертарианска Индия за първо място в човешкото развитите. По-малко данъци, държава, свобода за богатите и робство за бедните.
21
0
 
0
 
! Отговори
Чавдар Михов преди 4 години
Петя, вижда се, че или сте отсъствали от уроците по география, или сте преписвали отнякъде без да мислите. Айде за Словения може и да се поспори, ама чий го дири Кипър на Балканите?
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А навремето бяхме на 27-мо място!Ако имахме ток, не се редяхме на опашки за карантия и хляб, сигурно щяхме да сме на 1-во място.
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2Северозападна България и сега е на 27 място по индустриализация заради АЕЦ "Козлодуй", но на последно място по жизнен стандарт.Ти руските кютуци като критерий за високоразвита страна ли го вземаш ?Ходи там да живееш !
18
3
 
4
 
! Отговори
дърт преди 4 години
Изпуснали са единицата отпред!
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГРОБ е ОПГ!
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 19Образът на монитора подскача нагоре-надолу, затова моят "плюс" попадна към твоя коментар, а беше предназначен за 18.
15
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дручко си беше по времето на комунизма заемахме 6-то място от 6-те държави в СИВ. А сега едва 52-ро място. Пропаднали сме виртуално с 46 места надолу.
14
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2На 27-о място, но по данни на СИВ, които пък са заимствани след това от ООН.Бърше си д/то с вестници, три поколения живеят в двустайна панелка, ама е на 27-о място. Браво!
13
7
 
8
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Най после нещо положително и за нас.
12
0
 
15
 
! Отговори
Жо преди 4 години
МИНИМАЛНИЯТ индекс за човешко развитие включвада различаваш Петко от Пенчо Славейков,да различаваш Ирландия от Исландия,да различаваш число от цифра,да различаваш опера от оперета,да различаваш тигър от леопард,да различаваш киловат от киловатчас,да различаваш религия от вяраи други елементарни неща.
11
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Норвегия страната в която отнемат децата от родителите е най-високоразвитата страна според ООН.
10
9
 
18
 
! Отговори
GSM да имаш преди 4 години
дънки да носиш и банани да ядеш и направо в челната десятка. Това образование, здравеопазване, това култура, това бит и околна среда.... това са отживелици от КОМУНИЗъМа...
9
9
 
6
 
! Отговори
СПОРЕД МЕН, преди 4 години
в статията трябва подробно да се обясни, какво включва изследването на ПРООН за Индекс на човешко развитие.Това, според мен, не е Индекс на икономическо развитие, както тук смятат някои груби комунисти-материалисти.Човешкото развитие включва много повече достижения от повърхностното разбиране за изобилието на пържолки и ракийка.Ама как да го обясниш на недоразвити мозъци?Как да обясниш на слепия, какво е СВЕТЛИНА?
8
6
 
25
 
! Отговори
УМЕН преди 4 години
А премиерът ни е на 502-ро по интелект и образованост. От 500 участника.
7
7
 
9
 
! Отговори
форум преди 4 години
Пишем и плюем по форумите, а на изборите.....смирено гласуваме за същите или не гласуваме, защото все едно кой ще ни управлява. Аз също десет години мислех така, но това е груба грешка...Щастието трябва да се търси, то никога не идвало само...хубава песен на Лили Иванова...
6
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България влиза ли в тази категория?
5
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко били 189 държави, АХАХАХАХАХХА!!!В това число една купчина държавички, които са градове-държави и разни незнайни островчета. От тези 189... на картата ако започнете да броите ДЪРЖАВИТЕ които се виждат с просто око, ще намерите 100, максимум 120. Трябва ли тогава да ни радва, че по индекс на човешко развитие сме по средата? Сигурно някои африкански държави са по-напред от нас!
4
7
 
7
 
! Отговори
Чужденец преди 4 години
До истина е:Управляват ви такива като вас, които вие сте избрали.
3
6
 
19
 
! Отговори
без лицемерие преди 4 години
Първо присъствието ни в ЕС значително и незаслужено повишава резултата ни. Някак не е политкоректно да ни курдисат на 99-о място.Второ разликата ни със Сърбия, която била "едва" на 63-о място е само 11 позиции.Докато разликата ни със Словения е 28 позиции.Хърватия, която от години е в стагнация е 9 позиции над нас. А "фалирала" Гърция цели 20 позиции.