На коледен базар, но в Румъния. Българска реч оглася Букурещ

Много наши сънародници отскачат за ден до румънската столица
10 дек 2019 10:52, Красимир Ангелов
91

Снимка: БТА

Над 130 коледни къщички, в които се предлагат традиционни ястия, греяно вино, голяма елха, коледни украшения, огромна сцена за концерти, ледена пързалка, въртележка и къщата на Дядо Коледа - това предлага Коледният базар в Букурещ, който в последните години се превърна в любима дестинация за много българи, съобщава в свой репортаж БТА.

До един от входовете се намира щандът с добре познатите румънски козуначени коминчета. Опашката пред тях не намалява, като срещу 15 леи можем да си купим 400 грама от сладкото изкушение.

На един от щандовете с греяно вино продава 24-годишният Александро. Младежът е от Букурещ и признава, че Коледният базар се посещава от значителен брой туристи, като много от тях са от България.

"Базарът е пълен с хора, а една от основните причини за това е, че много музиканти пеят на сцената и артисти участват в пърформанси", казва Александро. А за виното, което предлага, обяснява, че е от района на Вранча. "Това е едно от най-вкусните вина в Румъния. В този регион се произвежда много вино", разяснява младият мъж. По думите му клиентите предпочитали греяното вино да е сладко и с подправки - с канела, карамфил, портокал или лайм. Малцина го харесвали да го пият чисто.

Дървените къщички на базара са разделени на категории - щандове с ръчно изработени предмети, декорация, продукти, произведени в Румъния, кулинарна зона и коледни сладкиши. Можете да видите ръчно изработени стъклени коледни топки, като според големината им е и цената - между 20 и 40 леи. В този диапазон се предлагат и коледните фигурки от дърво.

От други щандове може да се закупят керамични съдове, кашкавал, сирена, пушени колбаси, риба, домашно направени сладки, шоколади, медени бисквити, мекици... А край голямата елха  се намира къщичката на Дядо Коледа, в която децата могат да оставят своите писма с желаните подаръци. В определен часови интервал ги посреща и белобрадият старец със своите елфи. Отвън е поставен и голям сандък, който е част от благотворителна кампания под наслов "И вие можете да бъдете Дядо Коледа!". Инициативата призовава в него посетителите да оставят своето дарение - от книги или играчки, за деца в неравностойно положение.

През цялото време на базара се чува родна реч. Българи от различни градове в страната - от Русе, Варна, Силистра, Шумен, Плевен, избягали от ежедневието, са дошли да се заредят с коледно настроение. Някои от тях са пътували до румънската столица като част от екскурзия, която немалко наши туристически агенции предлагат, а други са решили да си организират пътуването сами.

Срещаме Елена и Ваня от Плевен. Двете жени обясняват, че са се записали на еднодневна екскурзия за по 35 лева на човек. "Искахме да видим Коледния базар в Букурещ. Преди това имахме автобусна разходка, за да разгледаме забележителностите на града, а също и посещение в голям мол", казват те. По думите им плюсовете дали ще пътуваш организирано, или индивидуално, са различни.

"Предимството е, че екскурзоводите знаят всичко - къде и какво. Къде цените са достъпни и са близки до нашите, откъде да пазаруваме и откъде - не, от какво да се пазим. Ако дойдем семейно, ще е с приспиване. Ще имаме повече време да разгледаме града, но ще похарчим повече пари. А еднодневната екскурзия е само за разходка и забавление", обясняват Елена и Ваня.

Малко по-натам се заговаряме с Дамян и Василка от Шумен. Двамата също са се записали на екскурзия. "Не сме идвали в Букурещ и искахме да видим как изглежда в навечерието на коледните празници. За ден сме - тръгнахме сутринта и ще се върнем вечерта. Разнообразието да излезем от ежедневието - това ни доведе на Коледния базар", обясняват двамата.

А след като разгледате базара, може да обиколите с превозното си средство основните булеварди на града, които греят с богата коледна украса - от светещи звездички, ангели и пеперуди, през планети от слънчевата система, та до "висящи полилеи". От няколко кръстовища светещи елементи и надписи ни напомнят, че Букурещ е и един от 12-те града, които ще бъдат домакин на Европейското първенство по футбол през идната година.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
3
 
1
 
! Отговори
Чудно преди 4 години
До Посетил 61 Русе е един от най хубавите ни европейски градове , но ....? Как можаха да си изберат кмет от БСП ? Чудно !
63
1
 
2
 
! Отговори
Норге преди 4 години
"Ако дойдем семейно, ще е с приспиване." Брейййй, че те румънците страшни екстри предлагали! Ей сега разбрах що нашенските лелки са се замъкнали на коледен базар чак до Букурещ. Щото не само ги слагат по леглата, ами ги и приспиват! Редакторааа!!! Марш обратно в трети клас!
62
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако отивате като белите хора да разглеждате, а не на пазар или защото е по-евтино с 20ст нещо си, може да посетите и парламента от снимка 1. Има обиколки за туристи на различни езици, ако е група ще намерят и на български. Това беше най-голямата сграда след Пентагона в САЩ, сега не знам! Вътре е пълно с грандомандски зали, килими сигурно по 30-40 м, мрамори и чудо. Строено е и още имат да довършват! Нашата "паница" на Бузлуджа от него време вече се разпада, явно имаме различен подход към нещата.
61
13
 
13
 
! Отговори
Пело от село преди 4 години
И ние ходихме до Букурещ през уикенда. Трябва много да внимавате, защото буквално ври от джебчии от ромски произход. Кал и бездомни кучета има доста повече от София. На базара всичко е супер скъпо. По околните улички е поносимо. Няма какво толкова да се купи. С две думи не си заслужава да се ходи.
60
2
 
20
 
! Отговори
Посетил преди 4 години
там спахме. Сутринта след закуска, разходка по центъра на Русе - красив град, на връщане за София минахме през Басарбовски скален манастир - много живописно място ...... и беше пълно с румънци ! и следобед се прибрахме в София !Струва си - разходете се !
59
3
 
15
 
! Отговори
Посетил преди 4 години
Страхотен е коледния базар, много ни хареса !Пътувахме две семейства от София до Русе миналата събота - минахме Дунав мост - доста бързо за около 20 минути и по магистрала до Букурещ за около час.Базара е супер, много ни хареса, вечета украсата на Букурещ е уникална - някой каза, че била част от миналогодишната на Париж , но наистина е много красиво и е много !Купихме си доста неща по ЕВТИНИ от БГ - биволско сирене, много хубав ром и всякави сладки истории за децата,късно тръгнахме за Русе
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 59"капацитета" ти не ти позволява да общуваш нормално радославке!
57
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз друг злобен коментар, освен този, с квалификациите на 55, не прочетох последните 10 поста. Но, разбира се ти няма как сам да си го оцениш като такъв. Толкоз за теб. Даже много време бе отделено на нищоказването ти....Да се върнем на хубавата тема за базарите по коледа, което в румъния са наистина хубави.
56
4
 
8
 
! Отговори
55, преди 4 години
Пречи ти, че Радослав споделил нещо?Що ли те толкоз боли споделеното?Ще ходи където си иска, разбира се. И той, и всички останали. Като му е кеф - ще сподели къде и защо ходи. А теб защо ти убива и обиждаш - това си е твоя работа. Която е вече наистина безинтересна за околния свят. Няма друг да ти лекува нервите я. И лошото възпитание.
55
4
 
14
 
! Отговори
До Анонимен 53, преди 4 години
Обяснено е вече тук, но то четене иска. Не първосигнално писане на чукча. Никой никого не задължава тук да се съгласява с нечие мнение. Моето е, че този базар е великолепен. Целият Букурещ е чудесен с коледната си украса, с чистотата си и коледния си дух.Пък вие на кого ще се святкате и ще нервничите - ваша си работа. Аз си ходя, където ми е добре. А вие, с комплексарските си обръщения и квалификации, си стойте където сте и лапайте снежинки. Ако завалят от небето.
54
9
 
6
 
! Отговори
До Радослав преди 4 години
Никой не се интересува от драмите ти бе неудачник!!
53
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демокрация е, Европейски съюз.Кеф ти Румъния, кеф ти Сърбия, кеф ти франция.Не мога да разбера къв ти е проблема Радославе? Някой не те пуска нанякъде ли?
52
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 52И какво си получил?
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е, като нахраним някого, какво ще получим ние насреща. От българския до тук - нищо.
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РадославОстави един български депутат гладен.Нахрани един румънски депутат.
49
7
 
23
 
! Отговори
Ето... преди 4 години
ТОВА е Коледен базар! Не оново гърчаво, претрупано, кичозно, клаустрофобично недоразумение до Народния театър. Като обезумели са всички там, пространство за 50 човека се тъпче с повече от 300. Некадърно измислено и безобразно, нулев Коледен дух, най-много да ти стане по-Коледно някой от стадото като те полее с вряла течност някаква, защото се бутат и блъскат все едно да гледат как Папата изражда Исус за второто пришествие. Нека мамалигарите да просперират а *** да се радва на Фъндъка!
48
3
 
22
 
! Отговори
С. преди 4 години
А в София - Немски коледен пазар, където купища *** на малка площ се блъскат и чакат по 20 минути да си купят немски вурст със зверски надценки...
47
6
 
20
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 47Аз лично ако трябва да празнувам в България бих се насочил към някое забутано местенце (вила край Габрово, Тетевен и тн.) и бих си изкарал няколко дена до камината с червено винце и мезе! Но иначе когато мога да избегна престоя за празници в България го правя с ясното самосъзнание, че ще си прекарам прекрасно и, че ще оставя един охранен дупедат - хотелиер една идея по беден! Няма да ми вземе 500 лева за 2 дена и да изхарчи по мен 50 лева и останалото в джоба!
46
6
 
17
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 46Където и да отидеш извън България за празниците със сигурност ще си изкараш приятно. Ако си го организираш сам или сте група която сама си прави организацията и избегнеш туристическите агенции със сигурност ще останеш много доволен/а. Които иска да се жалва, че останал измамен от БГ туроператор или да се надява на стари лаври, че в България е хубаво. Може и да има малки, закътани места където да си вземете вила и сами да си направите организация и празненство,но в ресторантите е много зле
45
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, то накъдето и да тругнем у нас, най-често все на такива благи пътища ще се натъкнем. Наскоро се върнахме от Турция - след Димитровград е ужас, като в средновековието по коларски път. Прав си и за въздуха в София - ужасно е. Дай да си приказваме за приятни неща - препоръчвам силно за вечеря русторантите в Липскани и особено Каро Кубере. Само че е с предварителни резервации най-често, защото няма места, особено по празници. Но резервациите са и онлайн и ние нямаме проблеми с тях.