Българите над 50 г. все по-често вземат кредити за почивки

Вземат се предимно дългосрочни заеми, насочени към семейството
Обновена: 11 дек 2019 10:49 | 11 дек 2019 10:46, Анисия Иванова
27

На прага на сезона на подаръците мнозина вече се замислят за това, което ще поднесат на своите близки в Коледната нощ. Все повече българи избират да изненадат хората около себе си с подаръци, купени на кредит, често от онлайн магазини.

През последните години различните банки са категорични - българите взимат по-големи кредите най-често за ремонт, тези около 50-годишна възраст за ваканции, а по-младите - за образование. 
 
"Има ръст на средната сума на кредитите. Има и няколко различни фактора, икономическата ситуация в страната е положителна, безработницата е ниска, а българите искат да подобряват стандарта си на живот", каза за "България сутрин" управителят на българския клон на BNP Paribas Жозе Салойо.

Той обясни, че има нова интересна тенденция, която се наблюдава у нас и в Западна Европа - клиентите над 50 години вземат кредити за ремонт на домовете си, за нови коли, но и за почивки. Молбите при тях са около 15% по-големи, отколкото при останалите възрастови групи. Другата особеност е, че става въпрос за дългосрочни кредити, насочени към семейството.

По думите му клиентите на банката са с различен профил, основно градовете, от които се теглят кредити, са София и Пловдив.

"Наблюдаваме, че има доста по-голяма финансова грамотност и бюджетите се управляват добре. Имаме и система за управление на риска, за да определим коя е най-подходящата вноска за клиента", подчерта още събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
3
 
! Отговори
младен преди 4 години
Не съм специалист ама...като се взимат по лесно и повече кредити това вдига, ФАЛШИВО, покупвателната способност и от там стокооборота. Вдигайки тия две неща на пазарен принцип цените се увеличават и от там обратно нуждата от повече и по големи кредити. А...ако съм прав...до кога. Докато не повториме 2008ма ли?
20
0
 
8
 
! Отговори
Пейо преди 4 години
Подаръци купени на кредит! НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еьемаюе кредити за каквото се сетите, мо не защото нямаме пари, а напротив.Ако мислите, че сме го закъсали и затова теглим кредити, бедно ви е въображението. Както и че мн ни е клатило земетресението, та чак фръкнахме в Страната на чудесата.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 17В България хората над 50 често гледат внуците и затова малко родители търсят бавачки за децата.
17
0
 
15
 
! Отговори
До 17 преди 4 години
В България хората над 50 години не са всички пенсионери, а повечето имат още най-малко до 14 години да работят. Чак като минат 63-64 години засега може да се пенсионират, а след няколко години след 65 години. Кредит на пенсионер се дава трудно.
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе, ще тегля кредит за почивка, как пък не. Нали после кредита се връща с лихвите. За почивка парите се събират в месеците преди почивката. Кредит се тегли за покупка на жилище, евентуално за скъп ремонт на жилището и за покупка на нещо скъпо, примерно нова кола. Има и други случаи, но са изключения - за лечение, за учене.
15
1
 
2
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
ЛОШО СЕДЛАРОВ ЛОШО
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мисля, че не е вярно. болшинството българи над 50 отдават почти цялото си време на обгрижване на деца и внуци, харчат си пенсиите за тях, не знам за нито 1 над 50 тръгнал да тегли кредити за лична екскурзия.
13
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименА по принцип не трябва ли заплащането ти да е като в нормалните Европейски държави, и да не се налага да теглиш кредит за почивка.по принцип да, но коя нормална европейска държава е фалирана няколко пъти от комунистите? И в коя държава простия народ продължава да гласува за крадливите комунисти?
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А по принцип не трябва ли заплащането ти да е като в нормалните Европейски държави, и да не се налага да теглиш кредит за почивка. Защото в белите Европейски държави е така.
11
5
 
20
 
! Отговори
Туроператор преди 4 години
Ясно е, че позьорщината е на първо място. Повечето туристи не се интересуват от историята и културата на различните народи, а само да се снимат на определени забелижителности, без нищо да знаят за тях. А пък да теглиш и кредит и после да мизерстваш - безценно!
10
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимен 1За гробището ти си първият кандидат, при това отдавна заедно с всичките ти псевдо-*** и кръвожадни цървулкьовци след превратите през 1944-та и 1989-та, както и опашката от всички останали щатни трольовци към Днес.бг, Дир.бг, Вести.бг и още стотина офшорни .бг-та - не е нужно да изчакаш до 50, още сега си толкова промит, че отдавна си надживял всички тошовисти.
9
5
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Кредит се взима и имот се продава за лечение и за учение.Като оздравееш ще имаш сили ивреме и като завърпиш образуванието си ще имаш възможност за по добре платена работа и щеси върнеш заема.За почивки и екскурзии си е разхищение и от това печелят тези които са ти дали заема.
8
5
 
24
 
! Отговори
Туроператор преди 4 години
Не знам колко трябва да си безотговорен, ***, глупав, *** и т.н., за да ваземеш крадит за почивка.
7
14
 
7
 
! Отговори
родител преди 4 години
Добре е, човек от време на време да си почива от работата. В България се работи много, затова и хората следва да почиват от време на време, за да може да работят с повече усилия. Затова и може да се отпусне човек и да вземе един бърз кредит за почивка, да може да се почувства като нормален човек, а не като бачкатор.
6
5
 
8
 
! Отговори
морски преди 4 години
Шопи,пазарите се като евреи Лятото !И без вас печеля ...
5
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-голямата глупост в този живот е да взимаш кредит за почивка, по-голяма няма. Това трябва да се забрани със закон ако можеше. Трябва да си ненормален да правиш такова нещо или интелекта ти е много нисък. Оправдания не вървят.
4
21
 
4
 
! Отговори
радомир преди 4 години
Бърз кредит за почивка никога не е излишен.
3
7
 
16
 
! Отговори
Берач на души преди 4 години
Аз съм на 52 г. и взех сега за празниците да заведа две ученички малко на Банско за през ваканцията....
2
20
 
8
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 4 години
Добре е човек да вземе кредит за да отиде на почивка, но нека почивката да е в България, за да бъдем партиоти и да подкрепяме нашите си фирми.