Отлагат въвеждането на "Бонус-малус" за застраховката

Обсъждането ще продължи след 1 януари
11 дек 2019 23:10,
23
Отлагат въвеждането на "Бонус-малус" за застраховката
Снимка: Pixabay

Поредно отлагане на системата "Бонус-малус" за застраховката "Гражданска отговорност". Днес от Комисията за финансов надзор, която е водеща при подготовката на системата, обявиха, че обсъждането ѝ ще продължи и след 1 януари, предава БНТ.

Още по темата


Предстои направените вече предложения и коментари да бъдат разгледани от финансовия регулатор, МВР и Министерството на транспорта. От комисията посочват, че крайното решение за "Бонус-малус" може да бъде взето най-рано през март догодина.

Предложеният вариант предвижда застраховката да бъде по-скъпа за недисциплинираните шофьори и по-евтина за водачите без нарушения. Най-голямото поевтиняване може да е до 25%, а най-сериозното оскъпяване - до 4 пъти.

От БСП настояха и днес системата „Бонус-малус" да не бъде въвеждана. Вчера омбудсманът Диана Ковачева препоръча времето за обсъждане на системата да бъде удължено и посочи няколко недостатъка на проекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
застрахователите са поръчали и платили на уж независима фирма да изготви проекта а след това и на правилните хора да го прокарат.отеглят го уж да променят нещо но го внасят пак същият.парите са дадени и взети така че без голямо народно недоволсво няма отърване.
18
4
 
2
 
! Отговори
Са преди 4 години
Хората имат такава система, откакто има и коли! Копираш от тях, прилагаш и не питаш Бай *** дали е съгласен, защото той никога не е съгласен, като му ограничаваш свободите, а му налагаш задължения!
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цамо в тиквите на такива като Борисов може да се роди подобно недоносче като "Бонус" и накрая "фалус".
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Застраховката е за колата, а не за шофьора. Цялата работа с този бонус-малус е измислица с цел мутрите да ни дерат повече. Какво е правил шофьора няма никакво отношение към застраховката на колата. Ако направят застраховката за шофьора, тогава да ми говорят за бонус-малус.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз искам ниша в частен сектор където всички да са задължени да ми плащат нещо...а защо при катастрофа с пострадал човек ГО-то не изплаща пари без да се съди застрахователя?
14
0
 
12
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Да прочетат коментарите по сайтовете и няма какво да обсъждат. Всичко е ясно.Повишаване на гражданската само при допуснато ПТП и то за 1 година.За други нарушения си има други наказания.Просто , ясно и справедливо.
13
1
 
12
 
! Отговори
Стоян преди 4 години
до 15Държавата има огромно отношение защото застраховката е задължителна., и ако я направят 1000лв ще има революция (дано се събудим малко)
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази схема следва да я въвеждат застрахователите спрямо клиенти, които им причиняват по-малко или повече щети. Просто конкуренция. Какво общо имат държавните регулации. Това е търговия.
11
0
 
6
 
! Отговори
Кух профил преди 4 години
Менда гражданската какво предлага по въпроса?
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винету от Банкя не е чел книжки и затова е nрocт, но пък е обикновен и алчен рекетьор и е събрал подобни в администрацията и управлението, така че освен рекет няма какво да очаквате.Лошото е че генералите дето го назначиха , когато го свалят ще сложат подобен.Май няма да е Плевнелиев щото е мекотело и най мразен , но няма да е по добър от тоя.Май от ДПС по добра оферта от желаещи да управляват няма.
9
4
 
27
 
! Отговори
Прочел и Винету преди 4 години
Системата бонус - малус в нормалните държави работи от почти сто години и то доста ефективно. Само че там няма гламави милиционери и партизански внучки във властта. Което пък доказва, че няма прокопсала държава в чието управление участват най-некадърните и ненужни хора в едно общество.
8
1
 
30
 
! Отговори
Хо преди 4 години
Застрахователите профилактично вдигнаха цената на застраховката, пък нека си отлагат.
7
4
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ГО ОТЛАГАТ!ВСИЧКО БЕШЕ ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ ДА СЕ НАГУШАТ С ПОВЕЧЕ ПАРИ !БОНУС-МАЛУС ЗНАЧИ ПО-МАЛКО ПАРИ ЗА ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ И ТОВА НЯМА ДА СЕ ПРИЕМЕ НИКОГА А МОЖЕ ДА Е И ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО ЩОТО УЖ ВСИЧКИ ИМАТ РАЗВИ ПРАВА ПРЕД ЗАКОНА!!БОРИСОВ ИЗМАМИ ВСИЧКИ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ И ГИ ОБРА ОТНОВО!! НАПЪЛНО ЗАСЛУЖЕНО ЗА НАСЕЛЕНИЕТО ЩОМ БЕШЕ ПАК ПРЕИЗБРАН
6
2
 
35
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Причинил си щета последните 5 г - фалос. Не си - бонус. Ама затова, че си паркирал зле, докато си си вземал детето от училище, някакъв застраховател да те изцимбичи с 200-300 лв отгоре, не е редно.
5
1
 
29
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Приемането в този вариант си е чист грабеж. Застрахователите трябва да се интересуват само при причинена щета, за нарушението на правилника си има КАТ със съответни глоби и наказания всичко останало е от лукавия.
4
1
 
17
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
На мен лично и 1000 лв да ми направят ГО, не ми дреме особено, но не е справедливо някак. Да не говорим, че никъде не можеш да провериш дали си съгрешил някъде. В сайта на МВР можеш да си видиш фишовете и актовете само ако вече са ти връчени физически, което прави сайта им абсолютно безсмислен. Пък и който застраховател изкара по-голям бонус и по-малък фалос, при него ще отида.
3
3
 
23
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Ама хайде, като ще я въвеждат, да я въведат първо за тези, които са причинили произшествие през последните 5 г! Да видим как ще работи, а после да слагаме тези с превишена скорост с над 50 км/ч, хванати да минават на червено и такива неща.Всеки от нас е надвишавал скоростта с 10-20 км/ч без да е създавал някаква опасност на пътя, но ченгето скрито в храсталака го е снимало и си плащаме глобите. Сега искат да ни глобяват втори път за тия стари истории чрез бонус-фалос. Карам по 3000 км/мес.
2
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България системата ше е Фалус- Малус. Все ще ви е вътре. Това искат гербавите и застрахователите.
1
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е стара система за застраховане.Защо пак искат да минем през мобифон технология за да стигнем до GSM?Защо през винетките още се търкаляме като навсякъде направиха ТОЛ?Защо Ф-16 като има вече Ф-35?Защо сега пак бонус малус?До кога все старите технологии ще се прилагат в България при изобретени вече нови?Ами дайте да купуваме пак Трабант за автомобил тогава!''УМНИЦИ''такива!!!!!