Сачева ще бори страховете от Закона за социалните услуги

Не се предвижа отнемане на деца от семейството, заяви тя
47
Сачева ще бори страховете от Закона за социалните услуги
Снимка: БТА

Деница Сачева, която стана социален министър едва миналата седмица, се зае да се пребори със страховете, свързани със Закона за социалните услуги, който трябва да влезе в сила от 2020 г.

"Не се предвижа отнемане на деца от семейството, няма такова нещо", отсече тя.

Още по темата
След като 56 граждански организации пратиха писмо до премиера Бойко Борисов, председателя на парламента Цвета Караянчева, Сачева, работодателските и синдикални организации в Националния съвет за тристранно сътрудничество, с искане законът да не влезе в сила, Сачева започва поредица от срещи, за да успокои духовете.

Първата от поредицата беше с депутатите от ГЕРБ, ще има такива и с останалите парламентарни групи, с НСОРБ, НПО-та.

Сачева съобщи, че е изпратила и молба за среща със Светия Синод, като целта й ще е убеди духовенството, че Законът не е в ущърб на семейните ценности.
 
Според Светия Синод новоприетият закон "обслужва интересите предимно на частните доставчици и ги извежда като основен доставчик на социални услуги", както и "създава възможности и предпоставки за социално инженерство, което може да доведе до пълна подмяна на отношенията между родителите и децата". Именно тази позиция на църквата ще се опита да промени тя.

Сачева припомни, че и в момента има над 350 социални услуги, като едва 15 на сто от тях се изпълняват от НПО-та. "Основните доставчици на услугите са общините, а законът се отнася до отговорностите на социалните работници, до повишаване на квалификацията им", настоя тя.

Според нея част от притесненията, че деца ще бъдат отнемани от родителите им, идвали от българи зад граница, които нямат правна защита, не са сключили брак с партньора си от друга страна от ЕС и изпитват трудности със социалните системи.

Все пак министерството не е водило разследване кой подстрекава страховете на хората, но ако се установи, че има такива организации, ще бъде сезирана прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Точната формулировка преди 4 години
В коментар "Да гони таласъми"!Стига сме хрантутили безотговорно размножаващите се трайно безработни, под формата на подпомагане на децата им. Или да ги заставят сами да плащат издръжката на децата си в соц. дом, където ще ги възпитават по-добре, отколкото у дома им, или да ги пращат в държави, където по-успешно от нас се справят с този проблем.Оставането на такива деца в семействата им с нищо не помага на тях самите, а на нас носи само тегоби и проблеми. Не сме им длъжни!
38
1
 
0
 
! Отговори
Петър преди 4 години
Тя безсрамно лъже. Ето малко извлечение.Ако детето е под 14 години, даже не са длъжни да уведомят родителите му.(3) В случай че потърсилото подкрепа дете е под 14-годишна възраст или е дете в риск по смисъла на Закона за закрила на детето, доставчикът незабавно уведомява дирекция "Социално подпомагане".(4) В случай че потърсилото подкрепа дете е над 14-годишна възраст, доставчикът със съгласието на детето уведомява неговите родители.
37
0
 
2
 
! Отговори
Констатация преди 4 години
Само да припомня - онази Марияна Николова, която е била началник на кабинета на Валери Симеонов и стана министър, поиска време за запознаване (!?!?), а тази министърка влезе и заработи. Оная другата и като началник не е знаела какво прави и сега като министър не знае...
36
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
но,колкото и да са пенявим,уважаеми,трудът ни е "След дъжд качулка".."Закона" е ПРИЕТ и ВЛИЗА В СИЛА от 01.01.2020....ако щете.."Сбогом,Марио!"..
35
0
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
та във въпросния текст за "Забрана за отказ" фигурира САМО детето!!!..АКО то има някакви проблеми с родителите си,ЗАЩО ТИЯ ЩУРОТВОРЦИ НЕ говорят с родителите,а се насочват САМО към детето?!?!..По какъв начин един БЮРОКРАТ-ЩУРОТВОРЕЦ може да се набърка в отношенията "родител-дете"?!Там мернах и нещо от сорта на.."Осигуряване на подслон",което си е ЗАВОАЛИРАН израз на:-"ОТНЕМАНЕ НА ДЕТЕТО от родителите"..така че страховете на хората ЯВНО СА ОСНОВАТЕЛНИ!
34
0
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
опитах се да прочета тоя прословут "закон за социалните услуги"......Сега,много,ама много моля да не ме разберете погрешно,просто трябва да се аргументирам:-"Ай-Кю"-то ми е 139..вйъпреки това така и не можах да видя поне ДВА СМИСЛЕНИ реда в ЩУРОСЛОВЕНЕТО на тоя така на речен "Закон"!..НИЩО КОНКРЕТНО,САМО КАЗИОННИ ИЗРАЗИ,които могат да се тълкуват КАКТО Е УДОБНО на "тълкувателя"....Все пак стигнах до "Забрана за отказ на подкрепа за деца"..Много интересно!В това словоблудство се Чл. 87.
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такъв тоталитарен режим никога не сме имали досега,нито през царско време,нито през социализма,вече и на децата посягат!Ако детето е от бедно семейство и няма никакви други причини да го изведете,освен бедността,защо не плащате сумите на биологичните родители,които ще се грижат по-добре за собственото си дете,вместо на чуждите хора?Дори ще имат стимул да раждат повече.
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много тлъст народ, ей! Благоденствие!
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слушах я тази служителка на НПО-тата и направо заплаши хората,които изразяват загриженост за последствията на тази стратегия с прокурор.. Старите,нали уж комунизма ви бил тоталитарен е наслаждавайте се сега...
30
3
 
3
 
! Отговори
Да гони таласъми, преди 4 години
вместо да се прави, че не вижда основния проблем.Належащо е отнемането на деца от онези родители, които ги считат за "банкоматчета".Вариантите са два - или настаняване на тези деца в социален дом и принуждаване на безотговорните им родители да работят и да внасят пари за издръжката на децата, или наистина да бъдат пращани в Норвегия или където ги приемат. При всяко положение, другаде ще са по-добре, отколкото са днес - шляещите се без надзор в маалата, или просещи и крадящи в центъра на града.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щели да диференцират изискванията към доставчиците на социални услуги, да ги лицензират...Хора, които гледат в домашни условия тежко болните си родители, по закон нямат никакви помощи и отстъпки, освен ако не кандидатстват по някоя временна програма, където ще трябва да се грижат и за други болни. А всички здравни лица са наясно, че има болести, които изискват денонощно внимание. Точно по тази причина в Германия има данък "Грижа". И пак на помагащите се заплаща мизерно за денонощен труд.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера четох,че Пол Фрийман е извършил други две убийства с нож,това не му е първото престъпление,но не е бил осъден, защото е бил малелетен и Бойко е задействал да го пуснат,казвайки че нямал да си разваля отношенията с чужди държави,заради един мъртъв българин.разбирам Пол фрийдман,той търси начин да се отърве,но не разбирам безскруполността на нашите политици!А съдиите са подписали под натиск.
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много сбъркаха,че смениха директора на социалното с това подставено лице,работеща за чужди интереси,тепърва ще ви разкаже играта!А Бойко е страхлив и каквото му кажат изпълнява,не го интересуват българските интереси и деца,затова изгони директора!
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради тази соросоидка,изхвърлиха директора на социалното,без никаква причина,а когато тя дойде,първото нещо което каза е,че нямало нужда да се увеличават майчинските, стигало им толкова,мизерна сума от 360 лева,само за памперси и храна няма да стигнат,камо ли за ток и вода!
25
1
 
16
 
! Отговори
анти преди 4 години
Kрадците на деца, стратезите, ще се наричат "доставчици на социални услуги", това не е ли доказателство. че изр0дите измислили тази стратетия гледат на децата като на стока, много доходен ресурс
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макар да мяза на пехливанин, няма нищо да пребори...
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
nezakonnoto proizvodstvo na deca socialna bg usluga li e?
22
1
 
16
 
! Отговори
Свободен българин преди 4 години
Тая си прави майтап с народа. Ще си ритне канчето.
21
0
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
от Уикипедия:..-"Фашистките правителства забраняват и потискат критиката и опозицията към себе си и към фашисткото движение.[23] Те са противници на класовия конфликт"..айде да ви е честит мутрофашизма!!..""българи-европейци"...."ДЪРВЕНО ЖЕЛЯЗО"!!!
20
2
 
21
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
"Все пак министерството не е водило разследване кой подстрекава страховете на хората, но ако се установи, че има такива организации, ще бъде сезирана прокуратурата."!!!!!!!!!!!!!...СПИТЕ ЛИ,"българи"!Тая се заканва да "СЕЗИРА ПРОКУРАТУРАТА" ,ако някой зададе въпрос,или изкаже РАЗЛИЧНО мнение.!!!!!РАЗЛИЧНО мнение,която тая парашутистка веднага ще НАРОЧИ за.."ПОДСТРЕКАВАНЕ на страхове у хората"!!..И автора-айде на Гешеф,по бързата проц..Не разбирате какво става пред затворените ви очи,нали?