Климатолог: Станциите в София не дават пълна информация

Проф. Рачев твърди, че въздухът в града не е бил по-чист
Обновена: 12 дек 2019 11:59 | 12 дек 2019 11:58, Ния Христова
15
Климатолог: Станциите в София не дават пълна информация

Светът се е фокусирал върху климатичните промени, докато в България се говори за замърсяването на въздуха след масовата употреба на стари автомобили и горенето на отпадъци, съобщи Bulgaria ON AIR.

Климатологът проф. Георги Рачев смята, че една от причините за мръсния въздух е комбинацията от синоптичната обстановка и котловинния релеф на столицата.

"Концентрациите ще паднат. Ще влезем в нормите. И Безплатен градски транспорт да се пусне, спецификата на нашето мислене трябва да се промени", коментира той.

Проф. Рачев е категоричен, че въздухът в столицата не е по-чист, отколкото през последните години. 

Още по темата

Той допълни, че предприетите мерки са необходими и не трябва да са временни, а да се прехвърлят от правителство в правителство.

"Няколкото станции в София не могат да дадат целия облик. Трябва да има повече станции, защото едно е да мериш на Орлов мост, съвсем друго е на 200 метра в Борисовата градина", каза още метереологът.

Рачев смята, че зимата ще е сравнително мека не само в България, но и в цяла Европа. Също така добави, че сняг по Коледа е малко вероятно да има.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
гост преди 4 години
и като ги монтирате тия датчици какво? Ще следим едни цифри, и...? Не е ли по-важно да се прокарват иновациите в действие вместо да се дават пари, за да се следят показатели? Ние и без тях знаем, че сме зле. Решения трябват, не следене на показатели.
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много жалко за всички зомбирани, само прахови частици са ви в главите, градат е отровен от коли и мръсотия, ама нали сте се набутали по 20000 бона за нови коли, как така ще кажете че са виновни колите, преди 250 години сигурно пак са горяли каквото им падне под ръка, ама по време на индустриализацията май се замърсява най много, а тя с какво се характеризира най много, изгаряне на нефт
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Автомобилите замърсяват незначително с фини прахови частици - среднодневно под 1 мкг/м3, при максимално допустима среднодневна норма от 50 мкг/м3. При това бензиновите и дизеловите с Евро 5 и 6 замърсяват еднакво с ФПЧ. Евро 5 е от 2009 година, а средната възраст на колите в София е 11 години. Въпреки фактите, за онези 80%, дизеловите автомобили били виновни за това замърсяване.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 1989 година колите в София изглежаха по-малко, но изминаваха повече километри от сега, когато колите висят в задръстване. Пропускателната способност на улиците в София, спадна 10-20 пъти, а някъде и над 100 пъти, например бул. Малинов в Младост. Затова почти всички се заблуждават, че сега колите били много - гледат колоната стояща на едно място и за тях това били много коли. Ако по тази улица колите минаваха с 60 км/ч, щяха да минат десетки пъти повече коли, но щяха да изглеждат малко.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мъгла и смог са различни неща, но за тези дето гледали от Витоша, явно няма разлика. Има много видове замърсяване на въздуха, но за София само един вид е съществен - фините прахови частици от отоплението на твърдо гориво. Те от Витоша не се виждат. Всички останали замърсявания са максимум 12% от максимално допустимите норми.
10
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Стар софиянецТака е прав си от всякъде, аза само ще добавя че колите бяха много по малко и строежите също. Не знам дали наистина сте си завряли главите в пясъка, или просто не ви изнася. Защо са кални улуците, има строежи, защо смърди на бензин, защото има коли и камиони. На последно място ще сложа запалените печки, те могат само да придадат екзотичен привкус на пушек, но отровата е от колите и интензивният строеж
9
1
 
10
 
! Отговори
Стар софиянец преди 4 години
Аз съм на 71 години . Качвайки се на Витоша от 60те години насам винаги след ноември е имало ,,похлупак" над София.Мъгла ,смог ,пушек .Пролемът не е от вчера или от 10 години.Кремиковци от север и Перник от запад ,димяха та пушек се вдигаше.В училище ни учеха че София е котловина /дъно на някогашно езеро и трудно за ,,проветряване. А камионите на ,,Топливо" шареха из цяла София и изсипваха кюмюра на тротоара пред шахтите.И се почваше една ,,семейна бригада" с кофи и лопати.Прахови частици ли???
8
0
 
7
 
! Отговори
hah преди 4 години
До Таня ЛатиноваАко си мислите, че въздухът е замърсен само когато се вижда мъгла...Може и да е супер слънчево, но въздухът да е опасен за дишане. Смесвате понятията мъгла и смог.
7
3
 
1
 
! Отговори
цеко лудото преди 4 години
Еи осъзнайте се каде се намирате *** вишисти. Та вие с кофите още мерите колко вода на квадратен метар е наваляло. Пълни оотрепки купили си дипломи с на мама и тати парите . Какви метереолози сте не знам, ама направо си сложете въжето и се обесете
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък искам да няма нито един жив цигганинн на този свят, и ннеггрите да са значително по-малко. Искам да намалеят хората и да има повече животинки и растения.
5
0
 
6
 
! Отговори
До Таня Латинова преди 4 години
Браво, бе! Поклон пред интелекта ти!Чудя се аз откъде се пръкнаха днешните политици, а ти с твоето изказване ми отговаряш...
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Таня ЛатиноваДа се премахнеш ти заедно с *** ти предложение
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Таня ЛатиноваА вие случайно да сте чела стихотворението "Когато цъфнат теменугите..."?
2
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сценката от снощи, където нахлуват в бившите виетнамски общежития и проверяващи глобяват бедни хора, че използват за отопление изхвърлени дъски е СРАМ, СРАМ, СРАМ !!!!!!!!! за София, за България!!!!!В град с огромни претенции, но с липсваща канализация на много места, с прословутите злоупотреби с топлофикация е непростима наглост богатите общинари да си изкарват парите за пътни от бедните хора!!!!!!
1
8
 
10
 
! Отговори
Таня Латинова преди 4 години
Месец Март бях две седм.(заради мръсния въздух) на Витоша. Дори за един час не видях София от разстланата мърсотия над нея....А горе слънце, прозрачен въздух и чиста планинска вода...Моето виждане: кварталите Обеля,Надежда,Изток и комплект Люлин и Младостите да се премахнат със всичките му положителни последици за София. Също така да се премахнат всички новопостроени кооперации над Околовръстното....