2,5 млн. лични документи изтичат догодина: Как да избегнем опашките?

От МВР съветват да подменим личните документи по-рано
13 дек 2019 15:00,
15
2,5 млн. лични документи изтичат догодина: Как да избегнем опашките?
Снимка: Булфото, архив

През 2020 г. изтича валидността на над 2 249 711 лични документи на български граждани. Служителите на Дирекция „Български документи за самоличност“ предприемат допълнителни мерки с цел облекчаване на процеса по подновяване на документите.
 
През идната година се очаква натоварване в обслужването на хората, които ще посетят звената за издаване на нови лични документи. В тази връзка Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда промени в организацията на работа.

Още по темата


Подаваме документи в което и да е РПУ

Всички с постоянен адрес на територията, обслужвана от съответната областна дирекция, могат да подават заявления за издаване на нови документи за самоличност във всяко едно от звената "Български документи за самоличност" на територията на дирекцията. Това важи и за жителите на столицата с постоянен адрес в града – заявления за документи може да се подават във всяко районно управление на СДВР.

В рамките на работното време на съответните звена, гражданите могат да направят избор на по-удобно или предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес. Съответно готовите документи се получават в същото звено, където е подадено заявлението.

Граждани, които притежават валиден електронен подпис, могат да ползват и услугата издаване на лична карта и/или паспорт чрез електронните административни услуги и да ги подадат онлайн на адрес: https//e-uslugi.mvr.bg.

Заявление за подмяна на книжка - електронно

По електронен път може да се подаде заявление за подмяна на повредено, унищожено, изгубено или откраднато СУМПС с ново свидетелство със същата валидност.

Създадена е възможност служителите от звената „Български документи за самоличност“ да осъществят организиран прием на заявления за лични документи от държавни институции, общински администрации, кметства, големи предприятия/фирми на територията на съответната област (СДВР, ОДМВР и ДБДС), като за това е необходимо да има постъпило искане. Приемането ще се извършва на място от служителите с мобилна биометрична станция.

Статистиката на Дирекция „Български документи за самоличност“ сочи, че в цялата страна през 2020 г. изтичат 2 249 711 лични документи, от които 996 257 лични карти, 630 666 паспорта и 622 свидетелства за управление на моторно превозно средство.

Можем да подновим документите преди да е дошъл срока

Данните сочат, че само за седмицата 25 – 29 ноември за цялата страна приетите заявления са в пъти по-малко от тези, които ще се приемат през 2020 г., което дава възможност на българските граждани сега да подновят изтичащите им лични документи без да се налага да чакат на опашки. От дирекцията уточняват, че те могат да се възползват и от възможността преди изтичане на срока на валидност, да подават заявления за смяна на лични карти, паспорти и свидетелства за управление на МПС. Така ще спестят време за извършването на административната услуга и ще избегнат по-голямото струпване на хора.

МВР напомня на гражданите, че крайният срок за подаване на заявление за подновяване на лична карта е 30 дни, след датата на изтичане на валидността на личната карта. Можете да подадете заявление за подмяна и преди да е изтекъл срокът на валидност.

Родители на дете, навършило 14-годишна възраст, са задължени в 30 дневен срок от навършване на възрастта да подадат заявление за издаване на лична карта. Заявлението се подава в присъствие на детето и на един от родителите.

При неспазване на срока за издаване на лична карта или подмяна на вече издадена, но с изтекъл срок на валидност, се налага глоба в размер от 20 до 150 лева. Санкцията е валидна и за родител, не направил необходимото да издаде лична карта на детето си.

При неспазване на тримесечния срок за връщане на паспорт или заместващ го документ, след изтичане на неговата валидност се налага глоба в размер от 20 до 150 лева. Санкцията е валидна и за родител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Сметалото преди 4 години
Такаааа...интересно и ако 1 000 000 от тях живеят в София :) Смятай...делено на 12 месеца...делено на 22 работни дни...делено на 8 часа...и делено на РПУ-тата 9 ли са 10 да ги смятаме с това на Мария Луиза ? Ужас...ами средно по 47 човека на час :) и почивките по празниците като сметнем уха...горе долу по минута на човек за подмяната...дано да бъркам :)
13
0
 
6
 
! Отговори
Тпанари преди 4 години
Вместо да дават съвети да вземат да осигурят повече работещи гишета - смешници. И няма да им плащам 3 лв. такса за превод на тъпия клон в районното. С пари в брой не работя - да влязат най-после поне в 20 век и да монтират пос терминали.
12
0
 
3
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
На моята пише безсрочна. Да я сменя ли за да си удължа живота ????????????
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дедите ми са живели 1000 години по тея земи без лични картини си бяха добре. Защо па аз да имам? Като някакви добитъци в не какви списъци ...
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А който няма парички? Глоба? LOL! Аз нямам пари, ама ше ми искат пари, защото съм нямал пари!
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Карах 3 години без лична карта. Просто бях забравил, че съществува. Имах си шофьорската книжка и всичко беше ок. Докато един ден не ме спря некаф полицай, дето ми писа глоба, че съм нямал лична карта. Аз проблем нямам. Вие имате! Аз за вашите проблеми не трябва да плащам!
8
2
 
15
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Смяната на документи трябва да бъде абсолютно безплатно.Защо трябва да има някакъв срок на годност ?Това да не е свинско месо ?
7
2
 
10
 
! Отговори
селянин преди 4 години
АМИ НЕ СЕ ЧУДЕТЕ АМИ ДЕЙСТВАЙТЕ И ГИ ВАДЕТЕ ВИЕ НА СКОРОСТ, след което ги връчвайте срещу заплащане. Аз по опашки няма да седя. Сега започват празниците и лягам под бурето , докато е пълно. А документите са си ваша ЧИНОВНИЧЕСКА работа, защото те са на ДЪРЖАВАТА а аз плащам изработката им.
6
3
 
13
 
! Отговори
.. преди 4 години
е като ми изтича догодина август какво? сега да ходя.. как ли пък не. направете организация и повече хора да работят и няма да има опашки.
5
2
 
16
 
! Отговори
Муши преди 4 години
Опашките няма да ги има, ако не пускате подобни *** статии
4
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
близко е до ума, сменете си ги сега, аз така напрвих!
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Благодаря на "√ 2" за информацията.
2
4
 
24
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Ако картата е с вграден чип, не забравяйте да я нагреете за 10 сек. в микровълновата.
1
1
 
46
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 4 години
ами огромната глупост 2000 година да сменят картите на целия народ е причината. Съвсем лесно можеше да стане- кой когато му изтече старото тескере. Ама лаком ***... по 18 кинта за карта и 5 кинта да смучт банките комисионна...