Коледният бонус – пари, ваучери... Без него е обидно!

Едва половината компании в България дават коледни добавки
13 дек 2019 10:26, Анисия Иванова
43

Само половината компании дават на служителите си коледен бонус, но не с големината на цяла заплата. Това показва последното проучване на Adecco България сред 100 български и международни компании.

Според специалисти работодателите, които не дават бонуси, обиждат и демотивират служителите си.

Служител от държавната администрация обясни пред Bulgaria ON AIR, че коледен бонус не е достатъчен, а трябва да е цяла 13 заплата.

Оказва се, че работодателите се ориентират към поощряване на доброто представяне на служителя и предпочитат да плащат бонуси за постигнати резултати, а не за конкретни празници.

Друга тенденция е бонусите все по-малко да са под формата на парично възнаграждение. Все по-популярни стават бонусите под формата на ваучери за храна, фирмени подаръци или дори карта за градския транспорт.

Числата от миналите коледни празници показват, че най-често паричните бонуси са около 20% от заплата. Такъв получават половината от служителите. Най-малко са тези, които получават почти цяла заплата отгоре.

Не всички работодатели раздават пари по празниците, 13% предпочитат да дадат фирмени подаръци, 10% ваучери за храна, а само 1% от всички ще зарадват служителите си с ваучер за почивка.

Специалистите коментират, че работодателите, които не дават бонуси, обиждат и демотивират служителите си.

Все пак данните сочат, че само един процент от работодателите няма да дадат бонуси на служителите си при каквито и да било обстоятелства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.