Само по 2 лекарства безплатно или с намаление ще отпуска НЗОК

Лекари се оплакват от новия Националния рамков договор, който предстои да бъде подписан
13 дек 2019 08:40, Елка Василева
27
Само по 2 лекарства безплатно или с намаление ще отпуска НЗОК
Снимка: архив, Булфото

Националната здравноосигурителна каса ще отпуска безплатно или с намаление за пациентите само по две лекарства за едно заболяване от 2020 година. Това се предвижда в новия Национален рамков договор, сигнализират общопрактикуващи лекари.

Те изразиха притеснение, че рамковият договор ще ги постави в невъзможност да лекуват адекватно хронично болните си пациенти, пише „Труд“.

От Лекарския съюз казаха, че няма да допуснат подобни текстове в рамковия договор. Договорените в него текстове ограничават правото ни да лекуваме хронично болните съгласно ръководствата за поведение, ще доведат до повишени разходи на болните за изписване на рецепти и закупуване на лекарства. Като резултат контролът на хроничните заболявания ще се влоши, за част от хората – необратимо. Това заявиха в отворено писмо общопрактикуващите лекари от София – област.

Съгласно промените в чл. 49 и чл. 67 се ограничава възможността гражданите на България да получат адекватно лечение за хроничните си заболявания, частично заплатено от осигурителния фонд. За всяко заболяване ще можем да изписваме не повече от 3 препарата, а когато се използват комбинирани лекарствени продукти – не повече от 2 медикамента. Нещо повече, НЗОК ще заплаща на аптеката не повече от 1 комбиниран лекарствен продукт”, заявяват лекарите в писмото.

Според тях това означава, че тежки заболявания като диабет, сърдечна недостатъчност, по-тежките форми на хипертония, ще трябва да закупуват по-голямата част от необходимите им медикаменти на свободни цени.

През 2020 г. НЗОК ще плати над 677 млн. лв. за лекарства за домашно лечение, а броят на хронично болните, чието лечение покрива напълно или частично е 1.5 млн. души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това ви е Промяната дрогаре - друга няма да има !
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
полага ви сеи данъците ви вдигнаха и цените и каквото си поискате веднага след изборитетова сте си го заслужили айде със здраве- а гушките на някои банкенски комунистчета ще провиснат до земятаако господ ви съжали само той може да ви помогнетотално изгубени сте
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изобщо не разбирам как още не са започнали да застрелват хронично болните вместо да ги лекуват. Защото това е идеята, нали? Много е жалка тази история. Аз съм хронично болна, пия 3 основни (живото-поддържащи) лекарства, плюс още един куп поддържащи. Просто няма как да възприема идеята да се плащат по 2 лекарства. Има възрастни хора, които са с по 5 сериозни заболявания и пият за всяко лекарство. Как така ще си ги плащат? Това е геноцид!
24
1
 
8
 
! Отговори
аник преди 4 години
До Кратун Да ама в Турция не ги продава Огнян Донев на тройна цена. И да кажа че ние сме робски народ и ще търпим докато не ни изтребят ще пишем тук но няма да излизем като гърците и румънците. Е тогана хак ни е да ни изтребят.
23
1
 
13
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 4 години
Партията ГЕРБ оправдава новото си име ГРОБ.
22
2
 
9
 
! Отговори
Гурбетчия преди 4 години
Това е жив геноцид.
21
2
 
19
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Хора, ако не излезете на улицата, няма да има промяна! Стига сте се възмущавали тихичко по форумите! Пробват колко може. Свиват колана полека с по една дупка. Като свикнете, свиват с още една дупка.
20
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брутално. Пенсионерите и сега едвам си купуват лераства, сега съвсем няма да могат.
19
1
 
15
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
И в Турция същите лекарства са МНОГО по-евтини.
18
1
 
17
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
И от тук решиха да пестят. Ами аз при пенсия 280,00лв давам сега 120,00 само за лекарства като за едното заболяване ми изписват с доплащане от касата за второто е само едно но струва над 1000,00 лв. Ако приемат новото значи аз не мога да се лекувам по никакъв начин. Какво става.съде е грижата за тези които са работили по 30-40години а сега отиват на ***. Егати държавата.
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тия на улави ли ви правят. Купувам пет лекарства от Румъния за 40 лева. Същите лекарства на банкялията в територията ми струват 95 лева. Или Румънците са балами или мутрите ни работят на задна в територията на мутрите.
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само по 2 лекарства безплатно или с намаление ще отпуска НЗОК - да, но за това ще купим подводници и кораби втора употреба ,както и купихме изтребители на чертежи
15
9
 
5
 
! Отговори
Помня преди 4 години
До Анонимен 4 А при бай Тошо сандъка беше безплатен. Подарък от Партията.
14
2
 
20
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Издевателствата над народа продължават с пълно сила. Няма да се кротнат докато не ни уморят.
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От партия ГРОБ взеха да ни сурвакат още веднага след изборите и не спират!Честито на избирателите на ГРОБ.Радвайте им се и викайте Ура, като видите някой от тези национални престъпници.
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Националната здравноосигурителна каса ще отпуска безплатно или с намаление за пациентите само по две лекарства за едно заболяване от 2020 годинаГарантирано от ГЕРБ!
11
3
 
26
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 4 години
Калинките на ГЕРБ във властта пак са сътворили поредното недоразумение, от което ще умират хора.
10
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То па да им имам намалението... лекарствата на баба ми бяха около 10 вида, общото намаление нямаше и 5 лв
9
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дааа - длъжни сме да плащаме само и единствено на НЗОК без да имаме право на избор, а пък те едностранно си решават дали ще плащат нещо или не. Въведете конкуренция на здравни каси. Ама така яко администрация ще остане безработна, нали.
8
1
 
21
 
! Отговори
Жиб. преди 4 години
При обсъждането на нови договори има само една страна - червеното ТКЗС "НЗОК"! Когато реши да въведе нещо, тя го налага апелативно, без да се интересува от мнението на лекарски съюзи, пациентски организации и ПЦЗ-та, а на другите остава само законното право да се вайкат и оплакват!