След тежкото ПТП: НСО да не обслужва висши чиновници

Депутати ще дебатират въпроса
Обновена: 14 дек 2019 07:35 | 14 дек 2019 07:30, Петя Славова
85
След тежкото ПТП: НСО да не обслужва висши чиновници
Снимка: Bulgaria ON AIR

Да се ограничи обхватът на лицата, които може да се пазят и обслужват от Националната служба за охрана. Това ще е дискусията, която ще коментират депутатите на 8 януари. Поводът за темата е поредния инцидент с кола на НСО, която този път блъсна дете в София.

След като е закарал секретаря на президента Румен Радев - Димитър Арнаудов, шофьорът блъснал 14-годишно момче на бул. "Драган Цанков" до столичния КАТ.

"Позицията на патриотичните формации в това Народно събрание и в предишните му формати винаги е била за ограничаване обхвата на лицата, които имат право да използват НСО. За нас тази служба е излишно раздута и охранява хора, които нямат причина да бъдат охранявани и обслужвани", заяви съпредседателят на патриотите Искрен Веселинов пред "24 часа" в отговор на въпрос трябва ли законът да се отвори и от обхвата му да се изключат висши чиновници.

В момента НСО охранява президента и вицето му, главния прокурор, премиера, но и други хора, свързани с националната сигурност, за които има заплахи. Те са тайна и се определят от междуведомствен съвет.
Отделно обаче съгласно правилника на службата транспорт се осигурява на цялата администрация на президентството, на всички министри, конституционни съдии, зам. шефовете на парламента, председателите на ВКС и ВАС и кмета на София.

В коли на НСО се возят и бившите премиери и шефове на парламента до 4 г. след сдаването на поста, както и чуждите гости с ранг на тези, които ползват транспортната услуга у нас.

"Не говорим само за случая със служителите на президенството. И в НС според нас няма причина зам.-председателите да ползват НСО. За мен и служителите на Конституционния съд нямат нужда от това, освен ако няма реална причина. Извън премиера, президента, председателя на парламента и може би част от министрите няма логика НСО да бъде натоварвана с толкова големи задачи, да поддържа такъв щат, автомобилен парк и т.н.", заяви Веселинов. Той бе категоричен, че патриотите имат готовност да повдигнат темата, но след ваканцията, за да има време "да обмислим малко предложенията и да направим дебати и по нея".

Още по темата

От ГЕРБ вчера не взеха отношение, но неофициално има индикации, че управляващите единодушно ще подкрепят подобни промени. Засега не е ясен само обхватът им. Още повече че от Брюксел веднага по темата говори и премиерът Борисов.

Коли на НСО неведнъж са имали проблеми на пътя. С такъв автомобил катастрофира и шефката на парламента Цвета Караянчева през септември месец. Тогава служебният автомобил се удари с кола, шофирана от 31-годишна жена.

Съпругата на президента Десислава Радева също бе замесена в скандали с кола на НСО. Първият път шофьорът не включил специални светлини и патрулка ги преследва няколко километра. При втория инцидент служебна кола бе влязла обратно на движението на еднопосочната ул. "Фритьоф Нансен" в София, за да паркира пред бутик.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
1
 
! Отговори
бай Иван преди 4 години
Имаше един френски премиер,който със скутерчето си ходеше на работа! НСО да пази президрнт,премиер,председателя на. НС, няколко съдии и прокурори.За какъв *** харчим милиони за Доган.Да си го пазят ДПС? Пари нямало за пенсии,а за "добро утро и лека вечер " с теманета от НСО на разни временни депутати,част от които с купени гласове до кога?
77
1
 
2
 
! Отговори
do 76 преди 4 години
другарю, при манолова орязването беше политическо, наказателно, затова че не слуша, а на никой друг не му орязаха нали, на фънда да попиташ както каква е кметицата че е с такива привилегии, що не питаш отде накъде на омбудсман се орязват,а на кмет дават, щото е техен човек и е послушна.А ние такава власт да дава бонуси на послушни и да преследва критиците им не искаме, боко с шайката си да се маха да не го молим ние.
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наивно е да мислим, че някой е склонен сам да си ореже НСО - привилегиите. Мая Манолова я отрязаха и тя тотално орева орталъка, в т.ч. и с БДЖ се возеше.
75
0
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
депутати щели да дискутират......!!!!Хареса ли ви тая ПРЕТЪПА МАНЕВРА?!..Вълците щели да мъдруват дали да са откажат от агнешките мръвчици...?!?!..От БЛАГИНКИТЕ,правещи ги .."нещо повече от простолюдието"?!..Е?..Некой ше заложи ли за резултата от "мъдруването"?.........Иначе:-Така нареченото "НСО" ТРЯБВА ДА СЕ ЗАКРИЕ!!!!ВСИЧКИ негови "функции" могат спокойно да се поемат от МВР,чийто личен състав и без това е раздут до безобразие,а резултатите от дейността му са най-малкото смущаващи.
74
0
 
1
 
! Отговори
men преди 4 години
какви чугунени препqдствия какво чудо бе? минава се пак със 120, я в насрещното я през тротоара. камери на всеки 100 метра, дроново по магистралите и честитки до посиняване. включително за НСО. и премахване на всякакви привилегии за миницфайки, НСО и т.н. ако не предотвратяват покушение да спазват законите. проблемът е че 90 процента от нас карат по същия начин. газ до дупка, минаване на оранжево да не би да се прекараме 15 секунди да чакаме, телефониране и цъкане на смартфона в движение.... жалка картинка сме. швейцарците се изцйклят като им дойде глобата за ядене или бъзикане на телефона зад
73
0
 
4
 
! Отговори
men преди 4 години
НСО ли? трамваи, автобуси, метро като в западна европа. хем ще усещат народната либоф ежедневно, лице в лице. а и приятната миризма на мнозинството от избирателите си. да видим деси поетеси и на порко харемът как си купуват *** пешком и обикалят подлезите с пликчета в ръка.
72
0
 
1
 
! Отговори
ИМА РЕШЕНИЕ преди 4 години
НЕ МОЖЕТЕ ДА ПРЕВЪЗПИТАТЕ НЕВЪЗПИТАНИТЕ.НАЛОЖЕТЕ ИМ ТЕ ДА СА ЗАДЪЛЖЕНИ ИСКАТ/НЕ ИСКАТ ДА НАМАЛЯТ СКОРОСТА НА ПЕШОХОДНИТЕ ПЪТЕКИВ ЕВРОПА ПРЕД ПЕШОХОДНИТЕ ПЪТЕКИ СЕ ПОСТАВЯТ ЛЯТИ ЧУГУНЕНИ ПРЕПЯТСТВИЯ ПРЕЗ КОИТО КОЛАТА МОЖЕ ДА МИНЕ САМО С НИСКА СКОРОСТ .ПРИ ВИСОКА СКОРОСТ УДАРЪТ Е МНОГО ВИСОКПРОИЗВЕЖДАТ СЕЗАВОДСКИ.МОНТИРАНЕТО НЕ ИЗИСКВА СПЕЦИАЛНИ УМЕНИЯ И УСЛОВИЯТЕЗИ ОГРАНИЧИТЕЛИ НЕ ПОЗНАВАТ И НЕ ДАВАТ ПРИВЕЛЕГИИ НА НИКОЙ ВКЛ. НСО
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НСО да се закрие и звено от МВР да извършва охранителни дейности в случай на необходимост. Така се спестяват пари, а не със забрана на коледните тържества.
70
0
 
8
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Най-добре е НСО въобще да се закрие и дейността да бъде поета от звено към МВР с автомобили и хора най-много 1/10 от сегашните!Хвърлят се лу*ди пари за безсмислена дейност!На практика с държавни пари се охраняват частни лица/дейности...
69
0
 
0
 
! Отговори
до 68 преди 4 години
Предният ден имаше статия във вестника и снимка и един приятел ме сръга и ми каза. Не си измислям. Много спретнато скромно старче.
68
1
 
1
 
! Отговори
ДО 67 преди 4 години
Шефа на Биллла във Виена , в Метрото - Как го видя Лично - носеше ли Табелка на Врата си - Аз съм Шеф на Билла ?
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпросът е тия от НСО какво всъщност работят? Защото май са само убийци. Не съм съгласен с нашите пари да им се купуват коли, които да убиват нашите деца. Не ми пука кой какъв е - има си закони. С какво един депутат струва повече от нас? Ами нали ние сме го избрали. Страх ли ги е? Може шефът на Била, който е мултимилиардер се вози с метрото - лично съм го виждал във Виена. А нашите политици се крият зад брони, скафандри, охрана. Блъсне ли такъв детето ми - жив ще го одера!
66
0
 
8
 
! Отговори
ЗАКОН и ЧОВЕК преди 4 години
Защо НСО Вози *** и Пульо ?Депутати , Партиици , Кметове , Любовници , Деца , Жени и тем подобна *** ?Има Правила в Закона - Президент , Вицепрезидент , Премиер , Шеф на Народното Събрание .ТОЧКА .
65
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да не ги обслужва де! Защо трябва НСО да вози секретари, депутати, журналисти и не знам си какво. Да возят само президент, премиер и председател на народното събрание, главен прокурор и шефовете на висшите съдилища и това е. По-малко от 10 човека. Семействата им са още колко 20 човека. И толкова. За какво са им 250 коли и сигурно 500 шофьора, повечето от които некадърници и наглеци. По-добре да имаш 100 човека, ама да са качествени. И да знаят правилника за движение и да го спазват!
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
то май и на доганя с нашите данъци му плащаме и транспорта и охраната - ДОКОГА ?!?!?!?!
63
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във Белгия,Дания,Холандия техните депутати ходят без охрана нито със служебни коли . Не че са бедни ,,наи развитите и богати държави във света,, а е въпрос на възпитание ,ходят на работа със колело и никои не е пребит,псуван ,плют. манталитет му викат хората ,там със охрани,скъпи коли и антуражи ходят само мароканските наркотрафиканти и други престъпници .
62
0
 
6
 
! Отговори
МДАААА . . . преди 4 години
Возят ги и ги охраняват до четири години сред сдаване на поста ! За да ги опазят от народната любов , все любимци на народа ! !
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега прочетох, че СЛЕД като е закарал някакъв тъпунгел е блъснал детето. Значи колата не е била в специален служебен режим и това си е обикновен джигит! Е? В колата не е имало мега любим наш политик вип персона и приятел на Исус, а ти шофираш като психо. Айде в панделата и без обяснения.
60
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 59 - със всеки качил се на колела това може да се случи. Водачът може наистина да не е виновен , но въпросът е, че драстично трябва да се намалят охраняемите лица от НСО най малко на този етап поне с 50% . НСО не е таксиметрова служба на власта макар, че е превърнаха на такава. Който смята , че е недолюбван от народа да се вземе частна охрана и да си плаща от джоба.
59
3
 
9
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
Съгласен съм да се намали обхватът на обслужваните от НСО. Но не съм съгласен да се плюе по службата и по служителят управлявал колата. Той е невинен. Да блъснати са деца и това е страшно, но кажете ми как да реагира шофьор каращ с разрешената за това място скорост, когато пред колата му внезапно на неразрешено за пресичане място изскочи пешеходец? Пешеходците също са виновни за много катастрофи, защото пресичат внезапно, неправилно и на неразрешени места. Тогава да си носят последствията.