2019-а в политиката - търсим месии, но средни, а Борисов по-активен догодина

Мислим за алтернативата през нови лица, правилно ли е това?
Обновена: 15 дек 2019 19:51 | 15 дек 2019 19:50, Веселина Йорданова
200
2019-а в политиката - търсим месии, но средни, а Борисов по-активен догодина
Снимка: БТА

2019-а е може би една от най-хубавите години въобще за България от гледна точка на икономическите показатели и на тяхното масово приемане от страна на хората. Това каза социологът и изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов пред БНР.

По думите му тази година не е върхова, но затвърждава тенденцията от поне 3-4 години – на известна политическа предвидимост и икономическа стабилизация, посочи той.

Избирателят не е същият

Според него избирателят вече не е същият: "Запазва се целият скепсис, цялото недоволство, оправдано разбира се. Но когато хората у нас искат промяна, те вече не държат тя да е толкова рязка, радикална и стихийна", смята Симеонов.

Търсят се още месии, но се търсят някакви средни месии, отбеляза Симеонов и обясни: "Едновременно, които ще донесат промяна, рестарт, освежаване, малко повече радикализъм, но не заплашват да развалят това, което криво-ляво сме построили".

Социологът обаче подчерта, че когато нещата растат икономически, това ни пречи да видим други проблеми.

"Една от хубавите години и точно защото е хубава, трябва да започнем да решаваме лошите неща", обобщи той годината.

Нови лица в политиката или?

Политологът доц. Стойчо Стойчев подчерта, че изборите през изминаващата година са показали, че тези, които искат промяна и алтернатива, не я припознават в съществуващите опции.

"Това е големият проблем на българската политика, че сме свикнали да мислим за алтернативата, за промяната през нови лица. Хвърляме се на новия модел, на новата кола, на новия телевизор, без предварително да направим ясна сметка с какво те са по-добре и дали въобще са по-добри от старото", коментира той.

По думите му като нова алтернатива хората очакват нов човек, който да дойде отнякъде. Съществуващите политически субекти и алтернативи в българската политическа система са все „стари муцуни“, добави той и посочи: "Нито БСП е нещо ново, нито „Демократична България“, нито Слави Трифонов е нещо ново".

Неговата основна критика към бюджетната политика е, че през последните 22-23 години тя не се е променила.

В ЕС политиката е на същото дередже като и в България, подчерта доц. Стойчев и добави: "Това ни дава усещането, че не сме някакво тотално дъно и периферия на ЕС, а сме една нормална държава, в която политиката ни, като всяко друго нещо, не е идеална и тече в някакво нормално русло".

По-активен Борисов

Първан Симеонов смята, че през следващата година премиерът Бойко Борисов ще действа все по-уверено и ще предложи нова, активна политика "по простата причина, че сега се чувства по-свободен".

"Той (Борисов) отбеляза четири победи през тази година, много важни. Двете победи са изборните. Другата е вътрешна – вече го няма Цветанов в тази партия и партията си е изцяло негова, без сътресения. Четвъртото е, че май срещата с Тръмп наистина е била успешна и Борисов ще се опитва нещо да прави – някакви проекти в страната, свързани с енергетиката. За пръв път може би ще го виждаме вече, както бе с (уволнението на министър) Бисер Петков, да действа без напора на обстоятелствата", каза той.

Доц. Стойчев също смята, че промените в правителството никога не са изключени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
0
 
! Отговори
venix преди 4 години
Съд и затвор за тоя престъпник!
123
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Егати наглия социолог да го тръшне чума до девето коляно --"май срещата с Тръмп наистина е била успешна и Борисов ще се опитва нещо да прави някакви проекти в страната, свързани с енергетиката"
122
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
60 000 bg policai ne stigat da smetnat kolko leva ot pagni globi sa vleznali v bg darjavnata hazna...Borisov varni gi v kiliinoto monastirsko uchiliste da se nauchat na smetaloto da smiatat chislata na globite v bg leva...ili korumpirania kat, korumpirania terorist parlament i korumpirania nso na kladata ili borisov i cialata samozabravila se varhushka nakup v oganja!
121
0
 
5
 
! Отговори
6 преди 4 години
По Р.Р. За 10 години победни ние станахме по-бедни !
120
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първанее,Първане голям анализатор си ай бегай
119
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТИКВИ АЗ НЕ СЪМ ИЗБИРАЛДРУГАРКАТА НИНОВА Е ЗА ПАНДИЗ
118
0
 
10
 
! Отговори
пенционер преди 4 години
До АнонименВъпросът е кой кого храни.Какво произвежда чичак с червен конец и ръце в джоба,който по цял ден плямпа глупотевини и фърчи от екскурзия на екскурзия,от които следва само скубане за нацията?!
117
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПенсионерОтивай си на село и гледай кокошки и ***.Никой не е длъжен да те храни, докато ти само мрънкаш.
116
1
 
5
 
! Отговори
МировянскоБКП1988 преди 4 години
Преходът от комунизъм към капитализъм е проект от 1988 на Т.ЖивковДъртия Петър Ювентус го избраха на 10.11.1989 но по-план главния първи идеолог за промени бе роденият в САЩ американец от БКП ГЕОРГИ ПИРИНСКИ но всичко трябваше да е МИРОВЯНСКАТА без антикомунизъм и протести та ИЗГРЯ ПЕТОЛЪЧКАТА на Андрей Луканов а Г.Пирински сам се скри в миша дупкаДобрият АТАНАС СЕМЕРДЖИЕВ извърши прехода устоял на заповедите на Добри Джуров да изкарва танковете от КняжевоГБТРИУтопия Близнашки,Бойко,Атанас
115
0
 
0
 
! Отговори
339 преди 4 години
И през 2020 г ще стане това,което трябва да стане.Както винаги е ставало.Социолозите са ясни,като десните-раздвоени между вчерашното бъдеще и утрешното минало.
114
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбите вдигат минималната на 45 000 динара около/450?/ а Борисов говори за средна заплата от около 1 165 лв.
113
1
 
11
 
! Отговори
Dfghjkkkl преди 4 години
Излишък три милиарда бонуси по 6 хиляди а за пенсионерите по 40 лв но не за всички за богатите с 364 лв НЕ
112
2
 
22
 
! Отговори
сопщение преди 4 години
Румъния вдига пенциите с 40%.Ний дадохме еднократно 40 уева.Къде сме ний,къде са те.
111
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шефе, мандарини вечерах.
110
1
 
8
 
! Отговори
оран гутанов преди 4 години
До СТРАНДЖАТАИ ти на своя ре ще си заминеш.Колкото и да кудкудякаш.Кротни се.
109
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вечерах мандарини шефе.
108
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя се е взел много насериозно.Самовлюбен и нагъл до безобразие.Добре,че сме временно на този свят и е време да го осъзнаем..
107
11
 
4
 
! Отговори
възмутен преди 4 години
Бесепету е в Амок червените бабички са на изчезване вече, а младите нещата да им играят по свирката Ами сигааааааа???????
106
2
 
12
 
! Отговори
Даскала преди 4 години
Лошо , много лошо е простия и некадърния , да са по-усърдни!
105
3
 
14
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
В същото време на възход, месата и месните продукти с двойна цена.В Кауфланд варено пушени св. уши 15 лв. Представяте ли си какво наглост. Би трябвало да са 4-5 лв.Това са субпродукти. ***.Пенсионерите ставаме все по зле.