Медици символично погребаха "здравеопасната" система, какво искат?

Работят много и извънредно за по-добри заплати
Обновена: 15 дек 2019 19:42 | 15 дек 2019 15:52, Веселина Йорданова
108
Медици символично погребаха "здравеопасната" система, какво искат?
Снимка: архив, БулФото

Медицинските специалисти погребаха символично сегашната, по думите им, "здравеопасна" система в картонен ковчег с червен кръст на него.

"Няма да си тръгнем, докато не се роди нещо ново", заяви медицинската сестра Мая Илиева по време на националния протест на медицинските специалисти пред Министерския съвет. Те настояват за среща с премиера Бойко Борисов, за да го информират от първо лице за исканията си.

Тук сме, защото през тези 10 месеца нашите искания не бяха изпълнени, обиколихме всички институции, комисии, министерства, парламентарни групи, всички много ни съчувстват и разбират, но след това нищо не се променя, проблемите отново си остават само наши, коментира Илиева, цитирана от БТА.

Тя припомни, че палатка три месеца е стояла през здравното министерство, с цел да се обясни на гражданите защо системата е "здравеопасна".

Защото липсват над 30 хиляди медицински специалисти, защото се налага да работим на два-три договора, 24 и дори 36 часа без почивка, работи се много извънреден труд и тези заплати, които ни ги размахват от министерството над 1000 лева, са с цената на много извънреден труд, заяви Илиева.

По думите й няма контрол на това колко извънреден труд се работи в болниците, колко медицински специалисти са необходими, няма стандарти, няма остойностяване на техния труд.

Искаме да запазим младите специалисти в България, но това може да стане само чрез промяна в условията на труд, коментира тя. Искаме властимащите да не абдикират от своите задължения, да направят реформа в здравеопазването, да се промени моделът на финансиране, посочи Илиева.

Тя отбеляза, че в момента всички болници са търговски дружества и трябва да генерират печалба. Ние зависим от броя пациенти по клинични пътеки, което значи, че трябва да се радваме, когато хората са болни, за да си изработим заплатите, това не е нормално, допълни Илиева и посочи, че исканията на медицинските специалисти са в полза на обществото.

Протестиращите разпънаха палатка през МС, на която са закачени листи с исканията им. "Днес подкрепете нас, за да има утре кой да се погрижи за вас! Ние сме сърцето на здравеопазването", "Не ни прогонвайте в чужбина, защото, ако всички си тръгнем,здравеопазването умира", "Да" на милосърдието, "да" на достойния труд, "да" на достойното заплащане, "не" на търговията със здраве" пише на плакатите, носени от медицинските специалисти на протеста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
2
 
! Отговори
Тодор Живков преди 4 години
Трябва рязка промяна в заплащането и контрола. Но първо е заплащането, след това контрола на качеството на работа.
87
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Виждали ли сте публикуваните във в."24 часа" ценоразписи на предлаганите на сергията от болнични пазари услуги! Интересно четиво! Всичко по изискванията на МЗ е законно, стига да виси ценоразписа, а какво е включено и за каква цена-СВОБОДА НА ТЪРГОВЕЦА зад сергията...!!!? Забравили са да включат сл.-за сините очи на сестрата-50лв., за големите цици на лаборантката-80лв., за голямото дупе на санитарката-40лв., за 3 прозореца в стаята-100 лв., за втора възглавница-10лв. и т.н. и т.н.
86
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом стачкуват медицински сестри и чакат някой да реши да се произнесе ,значи проблема в здравеопазването е много голям и има съзнателно причинени вреди на гражданите живеещи в България.
85
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, здравето се продава. Като идете в магазина за килограм сирене, не хленчите, че магазина е "търговско дружество", нали? Обаче за здраве (най-важното) се скъпите. Хайде сега някой от умовете по-долу да обясни защо няма проблем да плаща за сирене, но има проблем да плаща за здраве. Следваш 6 години, специализираш 3 или 4 години и после плебеите с основно образование искат да ги лекуваш безплатно, кой знае защо. В Хипократовата клетва не пише лекувай безплатно и стой да те бият манголизи.
84
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такъв отлив на медицински сестри от 1989 година историята не помни.
83
6
 
18
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Крайно време е всички да излезем в подкрепа на сестрите. Защото само те , а не лекарите защитават правата на всички нас! Само те виждат всички недомислици на здравната ни ситема-болници търговски дружества!!!? Продавачи на здраве!?*** и Пульо направил болница и "продава здраве". 1/3 от българското население оставено без нормално здравеопазване! Болници струпани в големите градове- на 100 човека -болница...! Млади лекари дават мило и драго само и само да са в тях! Малките градчето с болници..!?
82
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мухобойко срам и позор гербераст
81
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами отивай в Русия . Там тече мед от чешмите . :)
80
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мой познат завърши икономика предложиха му800лв заплата вбг и на много места му отказаха нямаме вакатно място той замина за русия че съпругата му е москвичанка намери се работа за 130 х .руб.1930евро и ми каза много съм доволен уважават ме че съм бг живей с родителите на жена си плаща около 300лв ток вода гореща вода отопление всички битови услуги 6ч.семейство.моята заплата стига за всичко на жената и двете пенсии остават настроани.няма да сеивърна в бг как сасмата власт ни гони и няма кои да
79
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добрите специалисти взимат добри пари . Винаги съм се чудел някой познат доктор , като каже работа на 3 места , а когато му звънна често е на почивка в Гърция или отпуска на хижа в провинцията . Ако работиш на 3 места по 8 часа няма кога да спиш .Лекарите трябва да взимат добри пари и да работят максимум 8 часа . Друг е въпросът колко от тях са добри доктори , а за това се изисква и доста време . Медицинските сестри и санитарите взимат доста по малко и в Европа . Който не вярва да провери .
78
2
 
12
 
! Отговори
АДИ БРЕ преди 4 години
До АЙДЕ , ДЕ ....ИЗЛЪГАХА ГИ ,НАЧЕЛО С ОСЪДЕНИЯТ ЗА ЛЪЖИ...ЛЪГА ,ЛЪГА,ДАВА 50 - 100 - 200 -МИЛИОНА .....НАКРАЯ САМО 5 МИЛИОНА ......ЗАТОВА СИ ГИ ИСКАТ ...ОБЕЩАНИТЕ И ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ЗА ЗАПЛАТИ
77
3
 
16
 
! Отговори
лекар(78) преди 4 години
Та тогава прецених,че ако бащата се оплаче ,че съм го помолили да купи ваксина - жалба за 59 стотинки ще я преживея.Но ако синът се разболее от тетанус -ще загине! Здравеопазването все си е последна грижа.И като резултат от това след няколко години няма да имаме нито лекари,нито сестри.Младите хора не искат да се занимават с медицина и по добре Никой не заслужава да живее такъв тежък живот какъвто живяхме ние!
76
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ха, ха,ха,хаааааааааИмаше безплатно и много качествено, но лекарите го унищожиха и скачаха с митингова демокрация на СДС и ДПС и ето какво стана.
75
0
 
8
 
! Отговори
до 79 преди 4 години
Нали знаеш какво се прави когато изгори предпазител(бушон)?Ако знаеш причината я отстраняваш.Само че в тази система това никой не го прави.Това което ще стане е да се постави предпазител с по висока номинална стойност.Иначе казано следващият министър хич няма да го е еня за сестри,лекари,пациенти и други.
74
6
 
11
 
! Отговори
до 70 преди 4 години
И Борисов да падне и друг да дойде все тая.Защото всички които досега ни управляваха преди 30 години я са кърпели на Тодор Живков чорапите,я са го охранявали.Всички са от БКП.Един безпартиен от тях няма.Преди 15-на години се качих в едно от отделенията на болницата.Видях вечерята на пациентите и персонала-в две пластмасови кофи беше насипана кафеникава материя която ми казаха,че било леща.Никой не беше я и опитвал дори!Сестра работеща в отделението ми показа фиш за заплата за 156 лева!Ужас!!!!!!
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако тези не се приберат Ананиев бушона гори малко прах в очите и всичко по старо му
72
1
 
19
 
! Отговори
лекар преди 4 години
Преди години в спешно отделение баща доведе синът си който се беше наранил.Познавах ги и двамата.Обработихме раната,превързахме го и когато потърсих ваксина против тетанус видях,че е свършила.Беше вечерта към 21 часа и помолих бащата да купи от близката аптека за да я направя на синът му.Обаче той заяви,че така аз съм въртял далавери с фармацевтите! Ваксината тогава струваше 59 стотинки!
71
9
 
14
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 години
ТЪРГОВЦИ ИЛИ НЕ --НЯМА БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ!НАПРОТИВ--ТОВА Е НАЙ-СЪПОТО НЕЩО ПО ЦЯЛ СВЯТ.В БЪЛГАРИЯ , ТЕЗИ СПЕЦИАЛИСТИ СА ТВЪРДЕ МНОГО , И ЗА ЖАЛОСТ ИМ СЕ ПЛАЩА ЗА НЕКАДЪРНОСТТА , СЪЩО КАТО НА ТЕЗИ КОИТО ЗНАЯТ И МОГАТ НАИСТИНА!НЕОБХОДИМ Е СТРОГ И ТОЧЕН ПОДБОР И ЗАПЛАЩАНЕ СПОРЕД РАНГА И КАДЪРНОСТТА!
70
5
 
17
 
! Отговори
пациент преди 4 години
така наречените медици отдавна погребаха здравеопазването! те са търговци, не те питат къде те боли, а имаш ли пари!
69
6
 
6
 
! Отговори
АЙДЕ , ДЕ .... преди 4 години
То , тия проблеми не се решават на улицата.МАСА ПАРИ ВИ ДАДОХА ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ!ИСКАЙТЕ СИ ГИ ОТ МИНИСТЪРА !АКО ЛИ НЕ ---БЕГАЙТЕ ОТ ТАМ!