Преводите на евро в чужбина поевтиняват с до 10 пъти

Банките трябва да се съобразят с решението на ЕС
15 дек 2019 12:28,
43
Преводите на евро в чужбина поевтиняват с до 10 пъти
Снимка: Pixabay

Преводите в евро до страни от Eвропейския съюз поевтиняват с до 10 пъти. Съгласно нова директива, българските банки трябва да изравнят таксите си за преводи в чужбина с тези в рамките на страната., предаде NOVA.

Още по темата

Ако не го направят в срок, рискуват да бъдат глобени с до 200 000 лева. Още през март тази година Европа направи тази препоръка към България, но голяма част от родните банки все още не са предприели нужните стъпки.

Новината зарадва потребители на родни банки с близки в чужбина. По-скъпо ще остане изпращането на средства извън зона SEPA, която обхваща Исландия, Лихтенщайн, Новрегия, Щвейцария и Монако.

Какво означава всичко това?

„Това на практика означава, че когато пращаме пари от България в чужбина, таксите ще бъдат намалени около 10 пъти. До сега средната такса за тези преводи е около 30 лева, а след въвеждане на европейската директива ще бъде около 3 лева, колкото струва и превода на пари в България между български банки”, поясни Христо Бошнаков, служител във финансовия сектор.

Мениджъри на големи банки у нас заявиха, че ще спазят регламента за изравняване на таксите, като няма да повишават тези за преводи в лева. Много от тях изчакват да направят промените в последни момент, а загубите се очаква да бъдат големи. За да компенсират дефицита, финансовите институции ще увеличат други такси за обслужване.

„Ясно е, че когато една такса отпадне, банките и финансовите институции трябва да намерят баланс за да компенсират тази загуба. Това може да бъде чрез по висока такса за обслужване на клиенти, предлагане на нови продукти с висока клиентска удовлетвореност и други механизми, които да помогнат на банките да намерят равновесие”, каза Ирина Цочев, банков мениджър.

Пътуващите зад граница също ще бъдат облагодетелствани, защото таксите за теглене от банкомат следва да бъдат същите като в България.

„Френските клиенти са много по взискателни към своите банки. Това се дължи на ред причини. На първо място е тяхната култура и манталитет. Французите виждат своите банки като равнопоставени партньори и това им дава възможността да изискват по-добри условия за себе си. Втората причина е, че французите имат много по богат избор, което дава възможност да изискват все по-добри условия и ниски такси .Банките от своя страна са длъжни да удовлетворяват тези искания за да запазят своите клиенти”, каза още Христо Бошнаков.

Бъдете взискателни и влагайте спестяванията си в различни финансови институции. Така възможността да избегнете евентуални рискове е по-голяма, съветват специалисти.

Превод на пари в Париж само срещу 5 лева

„След влизането в сила на тази директива, беше сложен таван на размера на таксите за презграничните преводи. Ако искаме да преведем към Париж 500 евро, преди това щеше да ни струва около 30, евро. Сега обаче това ще ни струва от 3 до 5 лв.”, каза финансовият анализатор Десислава Николова.

Тя допълни обаче, че наистина ще има увеличение на някои от банковите такси. „Услугите поскъпват от няколко години. Най-често се променя размера на месечната такса за поддръжка на сметка”, каза още финансовият анализатор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такса превод от Германия към Бъргария няма, плаща се такса за обслужване на сметката на всеки 3 месеца и правиш неограничен бр. преводи, такса входящ превод няма. Ипотечни кредити от под 1 до 2 % лихва.
33
2
 
1
 
! Отговори
Теди преди 4 години
До номер 37. Защо лъжеш така? Не всички тук са неграмотни в това отношение. Тия ги разправяй в селската кръчма.
32
1
 
4
 
! Отговори
мавър преди 4 години
Ами то ще ударят хората ипотечни кредити!Моята фирма отдавна е на електронни платформи с 0 лв. такса превод изходящ или входящ!Плащам за обслужване 5 лв. и това е всичко?! Защо да имам сметка в Българска банка, като ползвайки електрнни банки мога да имам сметка, в която и да е европейска банка и държава! Пластиките също ги издават вече без пари и само ако теглиш на ATM евентуално някои ти удържат! Предвид, че всичко вече е безкасово и безконтактно и с еФактура и еПодпис ?!?! Няма логика!
31
1
 
7
 
! Отговори
Ники преди 4 години
за тези които използват револют отдавна са поевтинели. Добре дошли в 21 век ( макар и със закъснение )
30
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 30Не работиш за банка, работиш за престъпници, защото банките са техни и от там идва и белята с таксите и огромните печалби за банките. Системата SEPA на ЕС е БЕЗПЛАТНА за целия ЕС! Мутрите и беззаконието ти взимат парите, не ЕС.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
SEPA се ползва тук от години и е абсолютно безплатна! Но БГ банките начисляват огромни такси. За наша радост колкото по-безкешово може да се живее, толкова повече европейски банки ще навлизат на нашия пазар, а някои са много ниски такси.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С такса за превод и горене на италиански пластмаси, много сме се развили, няма що...То затова вече се научиха да пазаруват в чужди сайтове, щото тука таксички толкова оскъпяват, че е по евтино от чужбина да пазаруваш. Там за превод не ти взимат и цент
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Превод в България 3 левчета...и искате бизнес да се развива. Бизнеса ни е на нас, внос от запад, който те внасят от изток и тука оскъпяваме 3 пъти. И искате бизнес да има....тука фирмата печаливша или не, плащаш като поп...а на запад, първо развиваш бизнес, като излезеш на печалба регистрираш и плащаш данъци върху печалбата. Нашата държава няма сключени договори с Китай и изтока, а западняците имат и препродават на нас смотаняците, които заради подобни такси няма как да се борим с тях
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
преводите и тегленето от атм през платформи като revolut transferwise и тн са безплатни или на много ниски цени от години. ако наистина бг банките мислят да вдигнат поголовно таксите не знам къде ще им излезе сметката
25
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работя в банка и да ви информирам от март 2020/г теглене от банкомат става от 0,30 лв на 2,50 лв . Членството в евросъюза ще ни докара до просешка тояга. Кой прави валутни преводи всеки ден????? За сметка на теглене на каса мин 4 лв. , най-масовите операции са увеличени многократно за сметка на операции, които не са предпочитани. Трябва ли за всичко да слушаме скапаните европейски чиновници.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да избивате лошите бизнес идеи на Цеко и Пеевски та скубането ще продължи докато тотално се усерете!!!Бой само за това просто и *** балканско племе!!!
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ганьоооо-***, поевтиняване ама през крив макарон ...Играта на котка и мишка продължава.Европа сваля таксите на едно а Бг вдига таксите на друго.Така накрая нетният ефект е ПО-СКЪПО.НО нали сте прости както Шефа от Банкя та .....сичкУ И точнУ.Бамбуците балкански.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 22Банков експерт... в България?Виц на деня! Браво!...врял и кипял 15 години в банковата сфера...и все още суров (неуврял).Да ти имам егото! Ама трябва да си ампутирам ляво/дясно мозъчно полукълбо и не искам!
21
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Когато банките печелят, печелят само те. Когато губят, ние им плащаме сметките"
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България отказват бизнес кредит, като заложиш цялото оборудване и искаш 40% от стойността, вие за това ми говорите ...
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Или просто може, да си издадеш две дебитни карти, в банка която има споразумение с Булбанк, да дадеш едната на този, на когото искаш да пращаш, а те, вместо да им пращаш, просто ше теглят и ше дават по 8 лева на транзакция до 500 кинта (поне при мене беле така) :)
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 22Тогава, вместо да си показвал колко ти е голям, дай си екоертнито мнение и бъди полезен, поне веднъж в живот си!!!
17
14
 
0
 
! Отговори
банков експерт преди 4 години
Като врял и кипял 15 години в банковата сфера, мога смело да кажа, че половината от коментиращите тук си нямат представа от банково дело и свързаните с него практики, закони, наредби и т.н. Ама нали трябва да сме на всяка манджа мерудия и експерти по всичко.
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това само от България навън, ами обратно ще има ли намаление? Аз пращам от моята банка в Англия без такса до България но в българската сметка ми взимат такси?
15
0
 
19
 
! Отговори
nekoj преди 4 години
От Март (когато е дадено 'указанието') са минали 9 месеца (едно бебе дето се казва) - ама банките са се услушвали и си прибирали "10 пъти по високите" такси!!!Е нема ли поне един 'дупетат' да излезе в Народното Събрание да попита - защо така бе? И няма ли санкции? А и сега не виждам да има срок - пак ли ще се ушумуляват докато номера минава