Проф. Близнашки: Да има пробив в наказанията за политици!

"Очаквам енергични действия от прокуратурата"
Обновена: 15 дек 2019 17:17 | 15 дек 2019 17:13, Веселина Йорданова
42

Според проф. Георги Близнашки има много лесно и елегантно решение по казуса с независимия прокурор, който трябва да разследва главния.

Този човек не трябва да е постоянно действаща фигура, а ще работи, ако възникне ситуация, ще се излъчва от състава на Инспектората и ще представя резултатите от разследването пред прокурорската колегия. Това може да стане с промяна в НПК, не е необходимо да се опира до Конституцията, каза Близнашки в предаването "Опорни хора".

Той даде за пример подобни структури в европейските държави.

Близнашки отново заяви, че създадената ситуация благоприятства кръговете, които искат да няма силна прокуратура. Заяви още, че главният прокурор не е престъпник, а човек с дълга кариера в съдебната система и е доказал, че е достоен да заеме тази позиция.

Ситуацията с възможно разследване около него е насаждане в обществото на фалшив проблем, създаден изкуствено от определи кръгове, каза още Близнашки и изказа съжаление, че първите хора в държавата вместо да организират сериозен експертен дебат, се обръщат към Венецианската комисия.

Тази комисия съществува, за да подпомага страните в присъединителния им процес към Европейския съюз, припомни Близнашки и добави, че тя се състои от холандец, който никога не е стъпвал в България, както и от косовар и украинец, в които държави демокрацията е на светлинни години от постиженията в правото на страна като България. Техните съвети тласкат страната в неясно бъдеще, категоричен е Близнашки.

Важно е да има пробив в наказанията за политиците и да се стигне до ефективни присъди, защото това са очакванията на хората. Имахме разграбване на националното богатство в продължение на 30 години и сега идва часът на истината. Това е и неистовият страх на някои кръгове от тандема Цацаров-Гешев, добави професорът в ефира на Bulgaria ON AIR.

КПКОНПИ е особена институция и е добре, че начело там застава човек като Цацаров - с изключителен интелект и правна култура, който ще придаде нов живот на тази комисия, смята Близнашки.

Според него Цацаров много добре ще си партнира с новия главен прокурор. Гешев е човек на действието. Очаквам енергични действия от страна на прокуратурата, а като това се подкрепя от инициативността на КПКОНПИ, се създава благоприятната среда да имаме пробив в борбата срещу организираната престъпност, каза Близнашки.

По повод хората в БСП, които са гласували за Цацаров въпреки решението на висшето ръководство, Близнашки каза: "Това са хора, които имат глави на раменете, защото едно е да искаш да свалиш правителство, друго е да работиш срещу държавата си".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
2
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Нищо ново нито за АпартаментГейт нито за другите гербаджийски далавери. Мненихме шефа на КПКОНПИ и Близнашки веднага видя големи успехи.Управлението на ГЕРБ може да се определи с една дума "Имитация". Всичко се имитира. И здравна реформа, и реформа в образованието и ръст на инвестициите, и социална политика. Майстори на имитацията. От време на време Бойко сменя по някой министър, и после - пак от същото.
33
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Бай Иване, къде го пише това, че не намирам текста
32
0
 
3
 
! Отговори
tt преди 4 години
Близнашки,знаем те ,че си от същите,по-добре мълчи.
31
0
 
4
 
! Отговори
бай Иван преди 4 години
Чл.1 ви от Конституцията на БКП е ясно е записано,че БКП е единствената управляваща партия в НРБ.Не може да се съди БКП,държава,предприятие и ТКЗС.Вие сте тръгнали да съдите отделни личности,които са от БКП? От обективна и субективна страна,от интелектуален и волеви момент комуниста дори и да е откраднал милиони,то не е било негова инициатива,а на БКП.И пак се връщаме на чл.1 ви от Конституцията !
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пробив няма, а е нужна системна промяна по-голяма от 1989 г. нещо като втора 1944 г., защото държавата беше разграбена и загива. Римското право и Близнашки защитават богатите и робовладелците.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До VКак така, що за професор е?Като поразровиш в мрежата, ще видиш много точни и ясни определения: "стар ерген от БАН", който - докато е бил депутат - се е оженил за жена, цяло поколение по-млада от него. Паралелно с това преподава в 4 университета. Оглавявал е и временно правителство, но като своя най-важна социална функция осмисля членството си в БСП.С една дума, пенкилер, избуял от БАН. Затова, не очаквай от него да направи нещо смислено. Какво повече да говорим?
28
0
 
4
 
! Отговори
Емил Странжев преди 4 години
Много професори по конституционно право- слаба държава. Този "професор" говори не като юрист , много се натяга на Цацаров, Гешев, Борисов за парче от баницата. Спорно е за интелекта и правната култура на Цацаров и Гешев, но като кажат 9 пъти това наистина ще си повярват , че са умни и незаменими, а плебеите ще им ръкопляскат....
27
1
 
5
 
! Отговори
V преди 4 години
Тоз и*и.от защо е професор ??? Той оспорва в ефир основите на правото . Не може тоя да е професор . Все пак си има основни принципи които не могат да се прекрачват ,не само за да има държава ,ами да може да оцелее народа .Този не трябва да се занимава с право. Да се хване да прави нещо от което разбира ;) Трябва да има възможност да се отнемат кетапи и титли на хора доказано некомпетентни като този
26
0
 
3
 
! Отговори
панчо преди 4 години
нещастен стар кадър дано от такива като този не зависи нищо в тази странаизговори една камара не логични пълни глупости
25
0
 
8
 
! Отговори
бай Иван преди 4 години
Да вервам ли, или да не вервам на думите на Близнашки.Как да вярваме,че сме правова,а не мафиотска държава,след като 30 години не " източваха",а крадоха,крадоха и продължават да крадат мафиотите с чадъри от свисше партийни централи! Когато се приплетат интересите на мафията и управляващи,държавата загива! ЕС спи,САЩ също,или си затварят очите,за да има послушни оядени управляващи ,гаранти за лоялност към тях.Е има някакво движение като Баневи,но се търсят още десетки млд откраднати от мафията!
24
0
 
8
 
! Отговори
Д-р Исня преди 4 години
Сега е моментът да осъдят политик и да докажат, че са реформатори! Кеф ти Александър Божков, кеф ти Александър Луканов. Да ги осъдят ефективно на доживотен затвор и после могат да кажат - ей, единствените сме, които осъдиха политик!
23
1
 
5
 
! Отговори
До 9 .. преди 4 години
Да не обиждаме Демокрацията с България !Моля !
22
2
 
13
 
! Отговори
Лично познат преди 4 години
Уви,лично познавам този индивид....всичко лошо, което може да каже за някой...той го притежава в голям процент...
21
3
 
10
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
този бил професор?с подобно мислене и изказване се съмнявам в достоверността на званието муако някой от дълбоката провинция се изкаже стези думи ще му отива но на политик професор и бивш премиер тва етрагедия
20
1
 
10
 
! Отговори
ПЕТРОВА- ПОЗДРАВЕНИЯ преди 4 години
АРГУМЕНТИРАНО И ТОЧНО ! ПОДКРЕПЯМ ВСИЧКО КОЕТО СПОДЕЛИХТЕ С НАС - ТОВА Е ПРАВОВИЯ РЕД .
19
2
 
11
 
! Отговори
Хубави приказки преди 4 години
Но 30 години Ваша далечна роднина присъстваше безмълвна и безправна в един от институтите на БАН, само защото беше недолюбвана от колежка, успяла да стане съпруга на далечен братовчед на един от членовете на Политбюро на ЦК на БКП.Вашата роднина бе лишена от правото си на труд и развитие, макар че имаше научна степен. Но е получавала заплата! Това правомерно ли е? Не, не е! Нито едното, нито другото. Но вие, красноречивият и компетентният не сте успели /или не сте пожелали/ да й помогнете!
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя още верва в дедо Мраз!
17
1
 
9
 
! Отговори
ах недей преди 4 години
Кат сълзи,кат сополи,и той по средата!
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато те видя в затвора ще повярвам че има пробив.
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората ще повярват като видят Доган в затвора .