1 печка колкото 18 коли: България с най-много смъртни случаи заради мръсния въздух

Най-замърсените градове са София и Пловдив
Обновена: 16 дек 2019 07:16 | 16 дек 2019 07:10, Нели Христова
220
 1 печка колкото 18 коли: България с най-много смъртни случаи заради мръсния въздух
Снимка: Reuters

Според Европейската комисия, България е една от държавите в ЕС с най-много смъртни случаи заради мръсния въздух. Като малко успокоение идва факта, че българските градове са далеч от първите места за най-замърсени градове в Европа. 

Още по темата

Финни прахови частици от 2,5 микрона

Според лекарите, именно те са най-вредни за хората, защото навлизат в дихателната система и увреждат органите. Според доклада, София и Пловдив са градовете в страна с най-чести отклонения в нормите.

Вчера, повишения в нормите за финни прахови частици в Пловдив нямаше, а измервателните станции в града отчитат тенденция за трайно намаляване на замърсяването на въздуха през последните години.

Въпреки това обаче, в Пловдив една пета от дните в годината са с превишение на нормите, а дните с мръсен въздух са повече от допустимите 35 годишно.

Анализът на общината сочи, че най-много фини прахови частици се отделят в районите "Централен" и "Западен", където промишленото и битовото отопление е най-застъпено. Транспортът също оказва своето влияние. Над 40% от регистрираните автомобили в общината са стари.

Как трябва да се бори България?

Според пулмологът д-р Александър Симидчиев, страната ни трябва да използва норматива на Световната здравна организация за замърсяването на въздуха, а не този на Европейския съюз тъй като този на СЗО за нормални стойности на замърсяване е два пъти по-нисък.

"Всяко едно качване, качва здравните рискове. Затова е необходимо да сме запознати със здравните рискове. В никакъв случай не искам да се всява паника, не става дума за подобно нещо", каза д-р Александър Симидчиев пред БНТ.

Според д-р Симидчиев най-вредни са най-малките фини прахови частици от 2,5 микрона. Колите и твърдото битово гориво са най-големият замърсител. Една печка замърсява колкото 18 коли.

Според омбудсмана Диана Ковачева общината вече взима мерки.

"Обсъждат се мерки дори за инкриминиране на изгарянето на отпадъците, сега разбира се, не всичко трябва да бъде престъпление, нека се обмисли внимателно и тази мярка, да се види дали ще има превантивен контрол, т.е. превенцията дали ще е налице - хората да са наясно, че освен административно-наказателни има и наказателни мерки", обясни тя.

София не е в челните редици на замърсяване, както се твърди

 "София диша сравнително чист въздух. Ние превишаваме европейските норми около два пъти по отношение на фини прахови частици някъде 60 дни в годината, а трябва да сме 35 дни в годината по отношение на среднодевната концентрация на фини прахови частици", категорично заяви климатологът Георги Рачев.

Мъглите в Софийското поле задържат мръсния въздух над столицата, обясни проф. Рачев. Когато задуха вятър, нивата на замърсяване падат. Така ще стане и с южния вятър, който очакваме през седмицата, прогнозира още климатологът.

Прогнозите на Столична община са за повишение на нивата на фините прахови частици в София в средата на седмицата.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
0
 
0
 
! Отговори
до 198 преди 4 години
и да се придвижват всички с коли-те се движат по час за денонощие,докато печките димят постоянно и затова въздухът е мръсен само през зимата.
181
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София в час пик се движат едновременно не повече от 10000-20000 коли, а печките са поне 50000, ако не и повече. Някои много бъркат броя на регистрираните в град София коли, които са около 500000, с броя на движещите се коли. Как според тях замърсява една кола, която стои цял ден паркирана?
180
0
 
11
 
! Отговори
Всъщност преди 4 години
Замърсяването на въздуха се дължи на факта, че се гори *** на цяла Европа в няколко точки в България!Да се върне не само ***, но и мръсните милиони, които всички си разпределиха ( след избиването на животните, заради несъществуваща чума, прокарването на джендърството и още безумия, заради които си тъпчат джобовете с милиони... )С пропаганда да се използва алтернативно отопление, начин на пътуване и разни други няма да стане, господа 240 на брой!!!!!Нямате чест, доблест и самосъзнание!
179
0
 
7
 
! Отговори
отпадъците преди 4 години
- Тук става въпрос със сигурност за много добре организирана криминална мрежа. В тези случаи наблюдаваме присъствието на едни и същи герои, които имат връзки с мафиотските организации и в миналото, и със силните на деня. Особено след китайската забрана пазарът в Източна Европа става все по-привлекателен и печеливш.Компаниите в този бизнес непременно са безупречни във всяко отношение - имат връзки в чужбина, верен персонал във всички сектори - от главните управители до шофьорите, счетоводителите, които фалшифицират цялата документация, администратори и брокери - никога не ст
178
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато не се превърне в държавна политика подсигуряването на евтино електричество и на базов енергиен доход ще се горят парцали и гуми и ще плащаме за студен резерв на Доган и на Ковачки. Забраната на дизела се разгаря в Европа, а ние пак блеем и ще накарат всички дизелаци в България и после ЕС като ги забрани, какво ще правим, пак ще сме пред свършен факт! Електрифициране и газифициране са спасението на България от фините прахови частици!
177
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спрете да внасяте сметта и отпадъците от чужбина и да ги горите и да замърсявате въздуха!Преди да пуснат парното,всички хора бяхаме на въглища и дърва и въздуха никога не е бил замърсен!
176
0
 
5
 
! Отговори
Еко преди 4 години
Ако Гьобелс беше жив щеше да завижда на новите демагози. Такава гигантска манипулация на зомбираните тълпи не може дори той. Да насъскаш милиони едни срещу други и да им гледаш сеира заслужава уважение.
175
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да намери две разлики в тази джабала и онази за Истанбулската конвенция! Няма. Пак чужди идеи, чужди интереси, пробутвани от слугите с власт.
174
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А една бала с внесена италианска смет изгорена с разрешение подписано от Нено Димов на 700 градуса вместо на 1400 грауса е равна на 36 печки от ромска махала.Обаче това не интересува никого нали?Колко % е взел Бойко от Нено за да дишаме италианска смет?Колко им плащат италианците?
173
8
 
2
 
! Отговори
сдег преди 4 години
Да бе - една печка замърсява колкото 18 коли, Един джаз-китарист вдига джангър колкото 18 коли няма ли да кажете. Колите са много чисти , тихи, безопасни ?? Ама може ли да са чисти и безопасни някъде другаде . Писна ми разни селени да одат и до *** с кола. Вдигайте им таксите, навсякъде по Европа колата е скъпо удоволствие и се купува само от хора над 50 години или от скъпоплатени случители. А тук всеки пикльо и безработен се е метнал на 'баварец' и се бара за голямата работа.
172
0
 
12
 
! Отговори
Всъщност преди 4 години
Мръсният въздух е следствие на горенето на *** на цяла Европа, което се осъществява в няколко точки в страната! Безочлива наглост е да се пропагандира алтернативен начин на отопление, пътуване и разни други.... Върнете ***, откъдето взехте милионите ( поредните мръсни милиони, след изтребването на животните, уж болни от чума )!!!
171
4
 
6
 
! Отговори
ево преди 4 години
По улици,булеварди,магистрали,околовръстни,тангенти и детелини в София се движат 1 млн.автомобили дневно е пита се ...колко са печките?Да кажа направо-в София няма толкова живи огняри!
170
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София към момента е около 800 хиляди човека, а в България сме около 4 милиона. Около 700 хиляди софиянци избягаха от България, но дойдоха доста хора от провинцията. Избягаха хора на парно, дойдоха хора с печки и София се замърси.
169
1
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
А колко българи са починали заради обеднения уран,и колко ще умрат никой не казва,защото сме във НАТО.
168
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ясно се вижда на картата на София къде е най-голямото замърсяване на въздуха с ФПЧ - около маалите, заради гумите, които горят. Около натоварените булеварди като Цариградско шосе, вкл. и Орлов мост е много по-малко замърсено, като е очевидно и от кой квартал идва замърсяването навсякъде в София. Влезте в аиртубе инфо и сами се убедете, стига да знаете кварталите с гумите в печките.
167
0
 
10
 
! Отговори
да бе преди 4 години
я оня фандъкова пак да излезе и да каже какви тонове *** от европа се горят в елин пелин и как се разтилат в софииската котлавина какви печки какви простотии а самолетите дето имат коридори за приземяване над центъра
166
7
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
София е замърсена, защото вече отива към 2 млн човека. Най-вредни са дизелите без FAP, мазните сажди побъркват имунната система. По Околовръсното на всеки километър има по една планина дърва за горене, понеже новопостъпилите граждани не могат да живеят без огнище дома. Така повече не може, въздухът в Центъра е откровено отровен.
165
3
 
10
 
! Отговори
РОКО преди 4 години
Основният замърсител са колите и изгарянето на *** на европа .... стига с тия платени побликации ...
164
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Делските баба ити изсичат горите, а ние дишаме мръ сния въздух.
163
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а тоновете италиански *** по екилогичен ли е?