Рехабилитатори, педагози, психолози работят с болни деца за 600 лв. заплата

Центровете за социални услуги са пред риск от разпад
29
Рехабилитатори, педагози, психолози работят с болни деца за 600 лв. заплата
Снимка: Булфото, архив

Рехабилитатори, педагози и психолози от Перник мизерстват заради ниски заплати. Служителите, които работят само с болни деца, са принудени да преживяват с малко над 600 лева на месец.

"Аз съм специален педагог с 40 години стаж. Миналата година ми дадоха увеличение вместо 7%, само 8 лв. Живее се трудно, непрекъснато теглим заеми, за да живеем, не можем да се справим. Имаме колежка, която напусна, защото не може да даде пари на детето си за закуска", каза една от недоволните пред Нова тв.
"Ние сме квалифицирани хора с образователен ценз и това неравностойно заплащане е обидно за нас", коментира друга жена от недоволните в Перник.

"При нас е входирано писмо, с което се настоява за увеличение на заплащането. Аз лично не съм убеден, че за работата, която те вършат и 200% би било адекватно за работата, която те вършат. Проблемът е, че социалните услуги са държавно делегирани дейности, т.е. Общината ги управлява, но Министерският съвет определя разходните стандарти и бюджетите за всеки едни потребител в тези центрове. В идеалния вариант би трябвало Общината да дофинансира тези центрове", заяви зам.- кметът на Община Перник Стефан Кръстев.

"Нашите възможности за дофинансиране са ограничени, поради оздравителния план, в който се намират финансите на Община Перник. Въпреки това, възможности има, ако ги търсим внимателно. За следващата годна вече се обсъждат 3 възможности за дофинансиране по ОП "Развитие на човешките ресурси". Ще работим активно по тях, защото иначе обричаме центровете за социални услуги на разпад", коментира още той.

"Ще потърсим вариант по оперативните програми за следващата година да осигурим допълнителни средства", категоричен бе Стефан Кръстев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Брей преди 4 години
За колко работят другите хора?!?!?!Кой го е грижа за народа?!?!?!Навсякъде доят обикновения човек... Шуробаджанащината е голяма...
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но пък за сметка на това депутати никаква не я вършат за 5-6+ хиляди.
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На служителите в тези центрове дават мизерни заплати, а в същото време на разни НПО раздават хилядарки и милиони за измислени социални дейности. Да насочат парите към общинските и държавни центрове, да осигурят достойно заплащане на труда на служителите и ЗСУ не ни трябва.
24
7
 
2
 
! Отговори
Мъка преди 4 години
Въпросните психоложки и патколожки са влезна ли тези специалности защото за нищо друго балът не им е стигнал. И ако имаха грам мозък в главите отдавна да са се преквалифицира ли, но не могат. Тези, в повечето случаи, са вредни с тъ. потията си именно за децата
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важно е да има 8 лв. субсидия, народа не е важен извън избори.
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно е, че социалните работници навсякъде са с най ниските заплати. Вярно е, че образованите хора от Източна Европа с образование трудно могат да се реализират благодарение само на дипломата. И въпреки това се живее много по спокойно и сигурно. Никой не го интересува позицията, която заемаш, а как работиш. Шефът ти е добронамерен и те уважава. Заплатите са добри, условията на работа също. Затова и от цяла Източна Европа и от цял свят търсят препитание точно там.
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Част от коментарите тук са от рода "който се съгласява да работи ори тези условия" и "бягайте навън". Че! Навън, по-точно в Германия, където някои мислят, че е рай, всички социални дейности са също изключително ниско платени и затова се търсят виетнамци, поляци, хора от Източна и Югоизточна Европа. А ако човек е регистриран в техните бюра по труда, и откаже предложена му работа, първо му орязват яко помощите, при трети отказ ги спират.Там бюрата наистина търсят работа обвързващо.
20
11
 
5
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 4 години
Те пък една работа вършат...Нищо и половина.Ако са кадърни ,да си работят на частно.В тези домове само си клатят краката.Това са пари хвърлени на вятъра.Вътре е пълно с връзкари-герберасти ,които не стават за нищо.Тази държава се напълни с "висшисти" ,които нищо не знаят и не могат.
19
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки изказва мнение от собствената си камбанария и мозъчния си капацитет. Но истината е, че младите, умни и кадърни хора търсят реализация навън. Българите живеят много бедно, но тези, които остават са или на добри позиции, които определено са резултат на шуробаджанащина и липса на принципи и морал, или такива, които се страхуват от промяната, или възрастни хора, които няма накъде да ходят. За добро или лошо, не знам. Но за едни е добро, за други лошо. Един живот живеем.
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ РОЗОВО БЪДЕЩЕ РОЗОВИ ОЧИЛА.
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
никой няма полза да растем икономически , нито западните производители , чиито стоки купуваме , нито аутсорсинг компаниите ,които печелят от по ниските заплати тук ..и т.н ,изпращат си пенсионерите тук , взимат можещите ,кадърни и образовани хора ,какъв ще е етническия състав на населението след 20 години в България не ми се мисли !!!
16
1
 
3
 
! Отговори
До 15 преди 4 години
Ти, изобщо, в кой свят живееш?
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плюете ги сега че са се съгласили на малките заплати..след това ги плюете и като емигрират за по добри условия в чужбина...че били изменници на родината.Сбъркан народ.
14
11
 
2
 
! Отговори
До 15 преди 4 години
Тая професия е пълен ***. Да си оставиш децата на чужд човек е малоумно. Жените изобщо не трябва да бачкат, само с децата си да се занимават. Тогава няма да има нужда ни за тези смотани фитки, с 40г стаж по нищо-правене, и няма нужда от градини за деца.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как да си оставиш децата да се грижат за тях хора без никаква мотивация? Най-важното нещо за качеството на една работа е желанието! На Тези, които казват болногледачите да не се оплакват и да си търсят друга работа, къде ше си остават децата, ако стане нещо? Плюс тва е смешно човек със 40г стаж и висше образование да взима колкото всеки безмозъчен общак по обектите, кво от това, че и те работат честно? тези които са инвестирали в образование заслужават повече!
12
21
 
0
 
! Отговори
В.Узунов преди 4 години
Че колко искат да вземат та реват. Тея дето работят в строителството и полето с труд си вадят хляба па Тея гледали деца и то болни дето не правят пакости да ги гледаш а по цял ден лежат.
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, за съжаление в България заплащането е обидно ниско. Има много квалифицирани и умни хора, които работят сезонно на Запад, изкарват си добри приходи. Щом се по осъзнаят се превръщат в невъзвращенци. Никой не работи само за рейтинг.
10
3
 
15
 
! Отговори
man преди 4 години
"са принудени да преживяват с малко над 600 лева на месец"Кой ги принуждава тия хора? Да не е 1956г? Сега сам се съгласяваш на предлаганите условия. Баба ми, например, взима 2 дечица след училище, води ги на уроци и след това вкъщи, за което и плащат 500лв на месец. Това и е отгоре на пенсията. Където има желание, има и начин. Не приемам за нормално специалисти да се съгласяват на такива мизерни условия - обидно е за тях!
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да разбирам ви и аз като вас бях на 600 лв и като учител работех сезонно до края на учебната година разбира се въпреки че Министърът беше казал че това е нарушение на Кодекса на труда затова Към момента съм в чужбина и не виждам смисъл да се завърна за жалост. / Съжалявам за правописа но въвеждам гласово
8
3
 
6
 
! Отговори
селянин преди 4 години
и я те така кат инженер навремето щех да умрем от глад па си ойдех на село да си пасем офците и ся умрем да изнудвам чорбаджийте аман заман ела да направиш нещо мооооже ама за 200лв на час хи хи хи